HŠK Zrinjski: Plemići krupnim koracima idu prema Europi

Ultrasi Legia
...je puno bolji od svih prethodnih koji smo imali. BiH je mala i siromašna država koja ne može podnijeti ligu sa više klubova.

Ruku na srce BiH i nema toliko klubova koji mogu zadovoljiti propise da bi se natjecali u Premijer ligi, a do sada je to bilo moguće zahvaljujući raznim ustupcima i žmirenjem, ne na jedno nego na oba oka.

Smanjenjem broja klubova povećat će se kvaliteta, a povećanjem kvalitete na stadione će dolaziti veći broj gledatelja.

Nogomet se i igra zbog gledatelja, i osim kvalitete nogometa na stadionima u BiH je potrebno poboljšati i infrastrukturu koja će privući na stadione cijele obitelji.

HŠK Zrinjski iznad svih

U posljednjih nekoliko godina HŠK Zrinjski je iznad svih u BiH skoro u svim segmentima koji jedan klub čine klubom. Plemići su u posljednje tri sezone osvojili dva naslova prvaka, a i ove godine su najozbiljniji kandidat za titulu.

Zrinjski ima jak igrački kadar u kome se bilo čiji izostanak može nadoknaditi, a da se to ne odrazi na igru momčadi. Vinko Marinović skupa sa svojim pomoćnicima stvorio je jaku momčad koja obara sve rekorde u Premijer ligi BiH. Rezultat toga i jesu naslovi prvaka BiH i Plemići ih trenutno u svojim vitrinama imaju čak četiri i po tome su najuspješniji klub u BiH.

HŠK Zrinjski i Europska natjecanja

Ono što bi Zrinjski trebao da naparvi jeste iskorak u Europskim natjecanjima. Prošla su vremena kada su se klubovi sa naših prostora već pri ždrijebu otpisivala. Novinarske priče "Samo da se ne osramote i da ne prime puno pogodaka" nikako ne stoje i to je samo dokaz kakav je mentalitet na našim prostorima.

U sezoni 2014. Zrinjski je za protivnika imao Maribor. Plemići se nisu obrukali i parirali su protivniku sa desetorostruko većim budžetom svih 180 minuta. Poslije je taj isti Maribor igrao skupine Lige prvaka. Ove godine protivnik Plemićima još veća i skluplja momčad prvak Poljske Legia. Plemići su bili ravnopravan protivnik Legiji kojoj su suci morali pomoći da prođe u naredno kolo. I danas se navijači Zrinjskog sjećaju nedosuđenog kaznenog udarca u posljednjoj minuti utakmice u Mostaru, kao i sviranje nepostojećeg u Varšavi za domaćina pri rezultatu 0:0  kada je Zrinsjki imao inicijativu. Danas se ta ista Legija sprema za igranje u Ligi prvaka.

Navijači

Navijači su jako bitan segment kod Zrinjskog. Manje više svi objektivni poznavatelji prilika priznat će da Plemići imaju najvjernije navijače koji ih prate bilo gdje da igraju. Ultarsi su uz svoj Zrinjski i u Doboju kod Kaknja, kao i u Varšavi.

Uprava

Svi ovi uspjesi HŠK Zrinjski ne bi bili mogući da iza kluba ne stoji jaka i moćna Uprava koja ništa ne prepušta slučaju. Za razliku od velike većine klubova u regiji članovi Uprave HŠK Zrinjski prvo navijači, a tek onda dužnosnici u klubu i plod toga jeste klub koji je godinama u vrhu domaćeg nogometa. Navijačima ostaje da požele da ova Uprava ostane što duže u klubu jer to jamči nove titule, a vjerojatno vrlo brzo i veći broj europskih utakmica po sezoni. HŠK  Zrinjski skupa sa svojim navijačima to i zaslužuje.

Nedostatci

U posljednjih par godina ljudi iz HŠK Zrinjski puno toga su učinili na poboljšanju infrastrukture na i oko stadiona pod Bijelim Brijegom. Danas Zrinjski ima moderan pomoćni teren sa umjetnom travom, a trava na glavnom igralištu jedna je od najboljih u BiH. Napravljene su nove klupe za rezervne igrače, moderna loža, prostori za novinare, semafor i parking na stadionu i to sve po standardima UEFE.

Na putu Zrinjskog prema Europi još nedostaju moderne tribine za navijače. U posljednjih par godina se šuška o preuređenju stadiona, prije svega one istočne tribine na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Zrinjskog, ali i o približavanju zapadne tribine prema terenu. Sve to uz anuliranje gornje tribine donijelo bi Zrinjskom jedan moderan europski stadion na kojim bi Plemići mogli igrati europske utakmice. Ukoliko se ova sadašnja Uprava HŠK Zrinjski uhvati toga (naravno uz pomoć lokalne zajednice) nema sumnje da će taj stadion i ugledati svjetlo dana.

Rezime

HŠK Zrinjski ima odličan igrački kadar i stručni stožer, fenomenalne navijače i Upravu koja sve to prati. Ako u neko dogledno vrijeme svjetlo dana ugleda i taj novi preuređeni stadion onda više nema nikakvih prepreka ka stvaranju jednog modernog europskog kluba.

HERCEGOVINA.info