HŠK Zrinjski: Napokon spremni za europski izazov

HŠK Zrinjski - FK Čelik 4:0

To definitivno nije bio slučaj 2005. i 2009., odnosno nakon osvajanja prve i druge titule, nije niti 2008. nakon osvajanja Kupa BiH, još manje 2010. usprkos dolasku do trećeg pretkola Europske lige, a ni prošle sezone, kada su Pod Bijelim brijegom praktički bili tek na startu slaganja momčadi koja će godinu dana kasnije Zrinjskom donijeti treći naslov prvaka.

Povijest nas, pak, uči kako to ne mora ništa značiti, jer je Zrinjski, primjerice, u razdoblju između 2005. i 2010., kada je šest godina u nizu igrao u Europi, najjaču momčad imao 2007., ali je svejedno doživio debakl protiv Partizana (1:6) u prvoj utakmici. Jednostavno, splet objektivnih problema i subjektivnih slabosti, uz visoku kvalitetu Partizana, rezultirali su velikim razočaranjem, iako je Zrinjski tada imao nemjerljivo bolju momčad nego 2008., 2009. i 2010. kada je ostavljao puno bolji dojam u europskim utakmicama.

No, iako ništa ne mora značiti, činjenica kako će Plemići spremni dočekati novi europski izazov definitivno ohrabruje uoči utakmica protiv slovenskog prvaka, još više jer Maribor, uz sav respekt prema rezultatima u prethodnim sezonama, ipak nije u krugu onih najkvalitetnijih koji su bili s druge strane ždrijeba (Steaua, Celtic, Dinamo, Ludogorec...).
Razlog za vjeru u iznenađenje jest i činjenica što je Zrinjski trenutačno u uzlaznoj putanji, što potvrđuje način na koji je osvojio naslov prvaka - devet pobjeda u jedanaest proljetnih kola, ali i što je slaganju momčadi za novu sezonu opet prišao maksimalno ozbiljno. Naime, dok su se prethodnih sezona naši klubovi nakon osvajanja titule, kao prema nekom napisanom pravilu, suočavali s egzodusom najboljih igrača, Pod Bijelim brijegom su praktički zadržali sve ključne igrače iz proljetnog dijela sezone, a usto su dodatno pojačali konkurenciju.

Razlog za vjeru u iznenađenje jest i činjenica što su pred Brankom Karačićem treće prave pripreme s momčadi, tako da će šef struke imati puno jasniju sliku o kadru nego što je bio slučaj na startu prošle sezone, kada je iza sebe imao samo dva mjeseca na klupi Plemića. Zbog toga su u utakmici protiv bugarskog Boteva u početnom sastavu bili igrači (Popović, Savić, Kantar) koji su vrlo brzo nestali iz ozbiljnih kombinacija, a to se teško može dogoditi ove godine...

Podsjetnik na 2005.

Prije devet godina kvalifikacije za Ligu prvaka su imale drukčiji format, tako da su naši prvaci uvijek imali status nositelja u prvom pretkolu. Zrinjski je za protivnika dobio luksemburški F91 (1:0, 0:4), ali dobar ždrijeb svejedno nije iskoristio, usprkos pobjedi u prvoj utakmici. Od igrača iz šampionske generacije Franjo Džidić je ostao bez čak sedmorice igrača - Ricarda Coste, Semjona Miloševića, Nusreta Muslimovića, Dušana Kerkeza, Zajka Zebe, Mislava Karoglana i Zorana Rajovića, dok su u Luksemburgu u početnom sastavu bila samo četiri nova igrača - Igor Žuržinov, Siniša Mulina, Velibor Đurić i Rašid Avdić.

Podsjetnik na 2009.

Drugu titulu Mostarci su osvojili 2009., godini u kojoj je UEFA promijenila sustav kvalifikacija, tako da su naši prvaci izgubili status nositelja. Mostarci su za protivnika dobili slovačkog prvaka Slovan (1:0, 0:4), opet su pobijedili u prvoj utakmici, ali prolaz dalje nije izboren. U prijelaznom roku Dragan Jović je ostao bez Staniše Nikolića, Ante Serdarušića, Velibora Đurića i Miomira Vukovića, Damir Džidić i Mladen Žižović su bili teško ozlijeđeni, ali usprkos svim tim odlascima i izostancima, Jović je u obje utakmice krenuo s istim sastavom, u kojem je jedini novi igrač bio Pavle Sušić, koji je u Zrinjski došao iz niželigaša Radnika.

Dnevni list