HŠK Zrinjski: Možemo se uključiti i u borbu za naslov

On i Igor Žuržinov s lakoćom su probijali lijevu stranu podsjetivši na vrijeme kada su taj dio momčadi činili Žuržinov i Danijel Stojanović ili nešto ranije pod palicom Blaža Sliškovića, Žuržinov i Mladen Žižović.

U proljetnoj premijeri protiv Travnika (2:0) puno bolje je ipak izgledala desna strana s Lazarom Marjanovićim i Markom Popovićem kako defanzivno, tako i ofenzivno, a ovaj potonji je bio i prvo ime utakmice i to ne samo zbog vodećeg pogotka. - Puno smo bolji od Travnika, ali nije bilo lako, još više zbog lošeg terena i jakog vjetra. Znao sam da će nam biti lakše nakon vodećeg pogotka, što se i potvrdilo. Da smo poveli u prvom dijelu, bilo bi nam još lakše, ali srećom da nam je to uspjelo odmah na otvaranju drugog poluvremena, jer bi u protivnom sigurno postali još nervozniji, izjavio je Popović, iza kojeg je već godinu dana Pod Bijelim brijegom.
- Vjerujem da će nam protiv Čelika biti lakše, iako se radi o kvalitetnijem protivniku od Travnika. Igramo dobro, tako da se nadam da možemo nastaviti niz dobrih rezultata i tako se još više približiti vrhu, dodao je Popović.
Iako još uvijek ne drži poziciju koja vodi u Europu, ovaj 29-godišnjak ipak vjeruje da Zrinjski može ostvariti zacrtani cilj.

- Upisali smo samo dva poraza, isto koliko i vodeći Željezničar, a to je najbolja potvrda da ova momčad ima vrijednost i da može izboriti Europu. Klubovi koji su trenutačno ispred nas nisu pokazali ništa više ove sezone, tako da sam uvjeren da se možemo uključiti i u borbu za naslov prvaka, ali trebamo ići utakmicu po utakmicu.
Popović još nije ušao u četvrto desetljeće života, ali zanimljivo da je ipak jedan od najiskusnijih u svlačionici Slavena Muse - stariji su samo Igor Žuržinov i Igor Melher.
- Od klubova iz vrha sigurno imamo daleko najmlađu momčad, što je naša prednost, ali i što je velika stvar za Zrinjski, jer ova momčad s vremenom može biti samo bolja, što se baš ne može reći za ostale. Imamo i odličnog trenera za kojeg imam samo riječi hvale, jer dovoljno sam iskusan da mogu reći kako radi odličan posao.
Dovoljno je Popović iskusan i da objektivno ocijeni svoje igre u dresu s lentom.
- Prošle godine sam došao usred priprema, ali sam proljetni dio sezone ipak odradio korektno, kao i cijela momčad, jer svi znaju gdje je bio Zrinjski uoči drugog dijela sezone. Nakon toga sam pao u krizu, kako zbog nostalgije za obitelji koja se vratila u Srbiju budući da je kći Sara pošla u školu, tako i zbog financijske situacije u klubu, ali to sam prebrodio najviše zahvaljujući treneru Musi i mislim da sada opet igram dobro.
Financijska situacija u klubu nije ni danas idealna, ali Popović ipak realno gleda na stvari.
- Svi smo mi profesionalci koji žive od nogometa, ali svjestan sam i da ljudima u klubu nije lako. U kontaktu sam s bivšim suigračima iz Slovenije i Srbije, tako da znam da je svugdje kriza.
Ugovor za Zrinjski ga veže do ljeta, a Popović kaže da je spreman ostati Pod Bijelim brijegom.
- Istina, nedostaje mi obitelj, supruga Marija će uskoro roditi i drugo dijete, ali ne bih imao ništa protiv produženja ugovora, pogotovo ako bismo izborili Europu. Mostar je doista ugodan za život, zaključio je Popović.

Igrao s Nemanjom Vidićem

Marko Popović je rođen u malenom mjestašcu Svilajnac, koje se nalazi na pola puta između Beograda i Niša. Nogometom se počeo baviti relativno kasno, ali ipak dovoljno rano da ga primijeti Crvena zvezda te je s trinaest godina preselio u Beograd. U omladinskoj školi Crvene zvezde dijelio je svlačionicu s godinu dana starijim Nemanjom Vidićem, ali priliku na Marakani nikad nije dobio. Nakon dvije posudbe u zimskom prijelaznom roku 2003. je na poziv Mile Jovina prešao u Leotar s kojim je osvojio naslov prvaka, a nakon dvije i pol godine u Trebinju karijeru je nastavio u slovenskom Mariboru, u kojem se zadržao četiri i pol sezone. U Zrinjski je došao prije godinu dana, a prije toga po šest mjeseci je proveo u izraelskom Ashdodu i srbijanskoj Jagodini.

Umjesto u Zrinjski prešao u Maribor

U ljetnom prijelaznom roku 2005., nakon što je Zrinjski osvojio svoj prvi naslov prvaka, tada 23-godišnji igrač Leotara Marko Popović je bio prva želja mostarskog kluba. Dan prije prozivke je i za naš list potvrdio da dolazi u Mostar, ali je na kraju ipak prešao u Maribor.
- Ta priča je dosta zanimljiva. Stvari su već bile spakirane, ali večer prije nego što sam trebao krenuti za Mostar sam imao prometnu nesreću, točnije na moj automobil je naletio biciklist koji je bio u alkoholiziranom stanju. Dan kasnije sam morao na policiju, tako da sam morao odgoditi put za Mostar, a upravo tog dana sam dobio ponudu Maribora. Za mene je ispalo dobro, u Sloveniji sam proveo četiri i pol godine, a nikad neću doznati kako bi se razvijala moja karijera da sam tada došao u Mostar i te 2005., kako sam i trebao, potpisao za Zrinjski, izjavio je Popović.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list