HŠK Zrinjski: Moramo biti zadovoljni, cilj je nastaviti ići uzlaznom putanjom

Danko Šulenta, HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, Danko Šulenta, Danko Šulenta, Stadion HŠK Zrinjski, Danko Šulenta, Stadion HŠK Zrinjski
Hoće li biti velikih promjena? Određenih će sigurno biti

Zrinjski je posljednjih godina u Premijer ligi postao mjerilo, a kada ste tako dobri, ljestvica se sama od sebe podiže. Može li aktualni i jesenski prvak nastaviti loviti impresivne visine, ostaje nam vidjeti, no vrlo je važno da volja i predispozicije za takvo što i dalje postoje. Prvi operativac kluba, izvršni dopredsjednik Danko Šulenta, tvrdi će Zrinjski u slijedećoj godini pokušati zadržati kontinuitet zapaženih rezultata na terenu i oko njega.

Zrinjski je već po mnogočemu rekorder, a to s obzirom na činjenicu da Mostar nije najveći grad u BiH, šesti je iza Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice i Bijeljine, još više daje na značaju već ionako impresivnim rezultatima. Zrinjski je jedini osvojio četiri naslova prvaka BiH otkako se Premijer liga igra na teritoriju čitave BiH (od sezone 2002./2003.), dva zadnja došla su u rasponu od tri sezone za vrijeme kojih su postavljeni brojni rekordi.

Godina na izmaku bila je posebno uspješna, jer Zrinjski je završio kao prvak, a zatim polusezonu nakon toga okončao na prvom mjestu - s te perspektive, bila je to najuspješnija godina u povijesti.zrinjski-danko-sulenta

- Moramo biti zadovoljni ostvarenim, pogotovo kada su u pitanju rezultati na domaćoj sceni, rekao nam je izvršni dopredsjednik Danko Šulenta.

- Kada se podvuče crta, osvojili smo naslov prvaka bez poraza u proljetnom dijelu, dok smo u aktualnoj sezoni vodeći s izborenim četvrtfinalem Kupa. I nastup u Europi može dobiti prolaznu ocjenu, ali samo kada je u pitanju dojam, jer ipak nismo uspjeli eliminirati Legiju. Istina, eliminacija od Poljaka nije neuspjeh kao što je bio slučaj sa armenskim Širakom, ali je činjenica da smo imali priliku koju nismo iskoristili. Dobar dojam nije ono što nas treba zadovoljavati.

Škakljiva završnica jeseni previše apostrofirana

Logično, sljedeće pitanje odnosi se na godinu koja slijedi..., dakle: može li Zrinjski, obzirom na sjajnu 2016, nastavati ići uzlaznom putanjom i u 2017.?

- To je naš cilj u svakom slučaju, iako smo svjesni da je prostor za naš napredak sve manji, budući da 2016. godinu zaključujemo kao aktualni i jesenski prvak. No, nije nam bilo jednostavno niti napraviti iskorak nakon osvojenog naslova prvaka pa smo ipak uspjeli, budući da smo ove sezone ipak podignuli našu igru u odnosu na prošlu.

Jasno, kako to u nogometu uvijek biva, dogodile su se i neke crne rupe. Konkretno, Plemići su u periodu od 15. do 17. kola protiv Širokog, Slobode i Željezničara uhvatili samo dva boda i tako vrlo, vrlo ugodnu prednost od plus osam srezali na i dalje vrlo dobrih plus četiri u odnosu na Sarajevo. Mostarce je posebno zabolio način na koji su u Tuzli od 3:3 došli do 3:3, da ne govorimo o šamaru Željezničara koji je u 17. kolu Pod Bijelim brijegom slavio pobjedu 4:0 i tako prekinuo 55 utakmica dugi domaći niz Plemića bez poraza...

- Naravno da bismo bilo još zadovoljniji da nismo izgubili nekoliko bodova u završnici, ali u sportu ne može uvijek sve ići prema našim željama. Mišljenja smo da se ti posljednji rezultati previše apostrofiraju nakon svega dobrog što smo napravili u ovoj godini, istaknuo je Šulenta.

- Istina, prednost od osam bodova se prepolovila, ali ipak smo vodeći s ne tako malom prednošću ispred Sarajeva i Željezničara. Naši navijači ne trebaju biti zabrinuti, nego upravo suprotno - trebaju uživati, jer smo ipak vodeći s jasnim ciljem da na prvom mjestu budemo i na kraju prvenstvene utrke.

Promjena u kadru će biti, kao i uvijek

A spomenuti cilj neće biti moguće ostvariti ukoliko Mostarci na proljeće ne budu imali raspoložen kadar..., koji, ma koliko bio dobar, vjerojatno treba osvježenja. O osvježenjima zapravo i treba pričati, jer Zrinjski nas je već naviknuo na suptilne promjene - da, na početku tekuće sezone u Mostar je došlo dosta novih lica, ali kostur ekipe je zadržan, a rezultati su danas vidljivi.

- Već sam rekao da je naš cilj da i u godini pred nama nastavimo ići uzlaznom putanjom, a u svjetlu toga radimo analizu što moramo napraviti kako bismo stvorili preduvjete da u tome uspijemo, jer nije dovoljno samo imati želju. Dokazali smo da nismo klub koji donosi ishitrene odluke, a za takve odluke nema niti potrebe, poručio je prvi operativac kluba pa najavio neminovne, vjerojatno ne i značajne promjene.

- Zastor na prvi dio sezone tek je spušten, tako da imamo dovoljno vremena, kako za tu analizu koju već radimo, tako i za konkretne poteze. Hoće li biti velikih promjena? Određenih će sigurno biti, kao i u svakom prijelaznom roku.

O infrastrukturi: Veće projekte teško očekivati

Stadion HŠK Zrinjski posljednjih je godina prošao kroz niz infrastrukturnih promjena i poboljšanja pa se, kao i na rezultatskom planu, samo od sebe nameće pitanje - što je sljedeće?

"Rad na infrastrukturi je kontinuirani proces. Bez obzira na više nego ograničene financijske mogućnosti, mi svejedno u svakoj godini pokušavamo stvoriti novu vrijednost, jer su zahtjevi koje pred nas postavlja UEFA sve teži i teži", rekao nam je Šulenta pa dodao: "Tako smo uoči ove sezone postavili novi led lisplay kojim smo zamijenili stari semafor i zbog toga smo zadovoljni. Moramo biti svjesni i realnosti u kojoj egzistiramo, jer neki veći infrastrukturni projekti objektivno nisu realni bez prave podrške. Jednostavno, iluzorno je očekivati da Zrinjski svojim prihodima može osigurati sredstva za velike projekte, bez obzira što smo svi itekako svjesni nedostataka koje ima stadion."

Dnevni list