HŠK Zrinjski: Mogu li Plemići prvi napraviti iznenađenje u Europi?

Kup BiH: HŠK Zrinjski - FK Sarajevo 1:3
I dok naši predstavnici u kvalifikacijama za Europsku ligu uspijevaju preskočiti prvu ili drugu prepreku, prvaci su, barem do sada, bili osuđeni na samo dvije europske utakmice, a razlog je prije pet godina promijenjeni sustav kvalifikacija. Podsjetimo, do 2009. naši prvaci su obično bili uspješni na startu, budući da su u prvom pretkolu uvijek imali status nositelja, dok im je promijenjeni sustav kvalifikacija taj status uzeo.
Tako će Zrinjski i ovog puta već na startu europske avanture za protivnika moći dobiti rumunjskog prvaka Steauu, škotski Celtic ili bjeloruski BATE, iako će sva ta tri kluba zbog svog koeficijenta status nositelja imati i u eventualnom četvrtom pretkolu, odnosno play-offu za skupnu fazu Lige prvaka.
S te strane, novi sustav kvalifikacija, jasno, ne odgovara našem prvaku, no za razliku od razdoblja prije 2009. godine, sada prolaz samo jednog pretkola, uz ogromnu financijsku injekciju, omogućava još minimalno četiri europske utakmice - dvije u 3. pretkolu Lige prvaka te dvije u play-offu za Europsku ligu, što ranije nije bio slučaj.
Amar Osim je prethodnih godina kao glavni razlog loših rezultata Željezničara u Europi navodio upravo loš koeficijent, a vjerovao je da će se stvari promijeniti povećavanjem istog, odnosno činjenicom da bi naš prvak tada imao status nositelja u drugom pretkolu. To je istina, ali stvar je u tome da se koeficijent može povećati samo dobrim europskim rezultatima, a kako isti prema nepisanom pravilu izostaju, naš prvak tako uvijek ostaje u društvu nepostavljenih klubova. Što, pak, znači koeficijent, možda najbolje potvrđuje prošla sezona - Željezničar je za protivnika dobio češkog prvaka Viktoriju, a Dinamo i Maribor prvake Luksemburga i Malte.
Jedina dobra stvar jest što u društvu postavljenih klubova svake sezone bude i onih koji se mogu karakterizirati "prolaznim" pa je tako i prošle sezone dalje prošlo pet od sedamnaest nepostavljenih prvaka - albanski Skënderbeu, islandski FH, estonski Nomme Kalju, bugarski Ludogorec i kazahstanski Šahtar. Dakle, nije baš i da je sve u koeficijentu...

2010.
Da je Zrinjski kojim slučajem svoj treći naslov prvaka osvojio 2010., odnosno u godini kada je izborio šesti uzastopni plasman na međunarodnu scenu, Plemići bi u drugom pretkolu Lige prvaka imali status nositelja, jer su tada imali koeficijent (2.749), koji je bio veći od onog koji su imali prvaci Litve (2.683) i Kazahstana (2.399), koji su te godine u ždrijebu imali status nositelja

2009./2010.
Zrinjski - Slovan 1:0, 0:4
2010./2011.
Hapoel TA - Željezničar 5:0, 1:0
2011./2012.
Maccabi Haifa - Borac 5:1, 2:3
2012./2013.
Maribor - Željezničar 4:1, 2:1
2013./2014.
Viktoria Plzen - Željezničar 4:3, 2:1

Dnevni list