HŠK Zrinjski: Mogli do oba trofeja, a sada strepe i za Europu

Zrinjski-Mladost
Da apsurd bude veći, prvak u nijednoj od njih nije poražen, ali slaba je to utjeha Plemićima koji su do samo prije nekoliko dana bili u igri za dvostruku krunu, a koji bi na kraju priče vrlo lako mogli ostati i bez Europe. Mostarci su, naime, prvo eliminirani iz Kupa, zbog čega su osim bez prilike za manje važan trofej ostali i bez "sigurne" europske vize, a onda su u nedjelju protiv Mladosti (0:0) napravili veliki kiks kojim su znatno umanjili izglede za titulu, ali i kojim su, kako smo već naveli, kompromitirali cijelu sezonu, jer prvak sada mora strepiti i za Europu, budući da je gubitkom dva boda pao na četvrto mjesto koje neće biti dovoljno ako Kup završi na Otoci.

No, iako se Vinko Marinović i njegovi igrači nisu proslavili u posljednjih 180 minuta, za analizu sezone ipak je rano, još više za otpisivanje momčadi koja ovu sezonu i dalje može učiniti uspješnom. Podsjetimo, Zrinjski je ovog proljeća već dva puta pokazao da ga se ne treba otpisivati - prvi put kada je u Vrapčićima morao pobijediti Velež (2:0) kako bi izborio polufinale Kupa, a drugi put nakon što je serijom pobjeda anulirao sedam bodova minusa za Širokim Brijegom. Uostalom, riječ je o momčadi iza koje su 23 utakmice bez poraza, a to je najbolja potvrda koliko je ovaj Zrinjski teško pobijediti.

Koševo? Naravno da jako teška utakmica čeka Plemiće u subotu, ali definitivno ništa teža nego što bi bila da se Zrinjski nije poskliznuo u nedjelju. Da, sada će imperativ dobrog rezultata biti izražajniji, ali složit ćemo se s onima koji tvrde da je i bolje da što će to biti slučaj. Za potvrdu toga dovoljno se samo prisjetiti kako je Zrinjski reagirao u Kup ogledu u Vrapčićima kada je za prolaz dalje imao imperativ pobjede, a onda i kako je izgledao u Kup uzvratu protiv Olimpica kada je Marinovićeva momčad više razmišljala kako ne primiti pogodak, a ne kako isti postići i doći do pobjede.

Kako do naslova?

Iako je kiksom protiv Mladosti (0:0) napravio veliki korak unatrag, Zrinjski i dalje može do titule. Štoviše, neki će reći da praktički i dalje sam odlučuje o svojoj sudbini, budući da ga čekaju derbiji na Koševu i Pecari, a iako se put do nove titule čini jako zahtjevnim, nismo baš sigurni da bi isti bio puno lakši da Zrinjski u nedjelju nije izgubio dva boda. Uostalom, sjetimo se da je ne tako davno imao sedam bodova minusa, a onda se u samo tri kola bodovno poravnao sa Širokim Brijegom...

Kako do Europe?

Do europske vize Zrinjski i dalje može na dva načina. Prema onom u kojem sam odlučuje o svojoj sudbini, mostarski klub bi u preostalih pet kola morao preskočiti barem jedan od tri kluba kojima trenutačno gleda u leđa, a drugi način značio bi da će dočekati pomoć Širokog Brijega, koji bi osvajanjem Kupa u Europu odveo i četvrtoplasirani klub prvenstva. Jasno, Pod Bijelim brijegom moraju razmišljati samo o prvom scenariju, odnosno kako završiti na minimalno trećem mjestu.

dnevni list