HŠK Zrinjski: Krstičevićev uzor je Ivićev presing

mišo

Očekivano, nije Mišo Krstičević na službenom predstavljanju želio previše govoriti o Zrinjskom kakav bi trebali gledati s njim na klupi, ali s obzirom kako se njegovi nogometni postulati više-manje znaju, za pretpostaviti je kako će to biti ipak drukčiji Zrinjski od onog kakav smo navikli gledati pod Brankom Karačićem, koji je, dobro je poznato, preferirao kontrolirani nogomet u kojem je glavni cilj bio napraviti pogrešku manje od protivnika, bez obzira je li s druge strane bio Maribor, Olimpic ili netko treći. Zbog toga je Zrinjski primao jako malo pogodaka - jesenas ih je primio tek šest, daleko najmanje u Ligi, ali ih je malo i zabijao, što potvrđuje podatak kako su jesenas svi klubovi iz samog vrha postigli više pogodaka u petnaest kola.

A kakav bi to trebao biti Zrinjski, neizravno je otkrio Igor Tudor, aktualni trener Hajduka, koji je u svibnju 2013. čestitao svom prethodniku što mu je ostavio momčad koja zna igrati - presing.

- Hajduk nije najbolji u HNL-u, ali jedini je igrao i igra presing, najživlju igru, dobro se trči, po trojica, četvorica igrača napadaju loptu, odmah, ne dajemo protivniku mira. Kod nas nema uspavanke. Svaka čast mom prethodniku Miši Krstičeviću što je usadio taj stil kod igrača, izjavio je tada Tudor, a onda otkrio, također neizravno, kako će Krstičeviću biti teško preko noći usaditi svoj omiljeni stil igre i Pod Bijelim brijegom.

- To treba naporno trenirati, a osim toga treba znati i animirati igrače. Ne može se presing početi igrati nakon što takvo nešto samo poželiš, kazao je Tudor.
Krstičevićev trenerski uzor je veliki Tomislav Ivić, vjerojatno najveći hrvatski stručnjak svih vremena, a on je znao držati trenerske seminare s temom "presing" o kojima se i danas može čitati na internetu. Na jednom od njih je kazao: "Za igranje presinga potrebno je promijeniti mentalitet momčadi", a možda upravo u toj konstataciji treba tražiti razloge zašto su se igrači Hajduka u prvim mjesecima teško privikavali na novi način rada s Krstičevićem. Iz tog vremena datira i njegova izjava: "Treba podnijeti bol, biti odvažan, hrabar i borben do fanatizma. Uz nogometnu kvalitetu, jasno. To je budući Hajduk kakav želim. Bez svega nabrojenog neće ići".

Za pretpostaviti je da bi nečem takvom mogli svjedočiti i u Zrinjskom, s tom razlikom što bi Krstičeviću ipak trebalo biti lakše nego u Hajduku. Naime, klupu Splićana je preuzeo usred sezone, dok će u Mostaru momčad na raspolaganju imati od prvog dana priprema.

Kontrolne provjere

Kao što je poznato, uvodni i završni dio priprema Plemići će odraditi u Mostaru, dok će između toga boraviti u Međugorju i Istri. To je plan priprema aktualnog prvaka, dok bi protivnici i termini kontrolnih utakmica trebali biti poznati kroz nekoliko dana. Zasad je poznato da će Zrinjski na Istria Winter Cupu (31.1./8.2.) u Umagu i Novigradu odigrati četiri utakmice, dok su za završni dio priprema dogovorene provjere protiv GOŠK-a, Branitelja i Olimica, što u prijevodu znači da se traže još samo protivnici u Međugorju - jedan od njih bi navodno trebao biti Zadar.

Dnevni list