FOTO  HŠK Zrinjski: Hyon-Uk So nastoji se izboriti za ugovor s aktualnim prvakom BiH

Zrinjski-Jadran
Ovaj nogometaš nastoji se izboriti za ugovor s aktualnim prvakom BiH. S momčadi je obavio nekoliko treninga i odigrao je jednu prijateljsku utakmicu.

Čeka se sud struke

Po nama je ostavio solidan dojam na prijateljskoj utakmici protiv Jadrana. Ima dobru tehniku i dobre fizičke performanse. Jedino se čini kako je bio malo umoran što je možda i posljedica dugog putovanja, vremenske razlike i činjenice kako se sigurno nije brzo mogao naviknuti na mostarsku vrućinu.

- So Hyon-Uk kod nas se nalazi na probi. S nama će trenirati neko vrijeme prije nego se odlučimo što ćemo učiniti u njegovom slučaju. Prvo o njemu svoje mišljenje mora dati naš stručni stožer, tek nakon toga možemo razmišljati o mogućnostima njegovog eventualnog angažmana. Ukoliko struka kaže kako je to igrač koji nam može donijeti dodatnu vrijednost, potrudit ćemo se da ga angažiramo - kazao nam je izvršni predsjednik HŠK Zrinjski Danko Šulenta.

Upravo bi i ta procedura eventualnog angažmana Hyon-Uka trebala biti najteži dio posla. Režim u Sjevernoj Koreji ne otvara se rado prema ostatku svijeta. Slična pravila vrijede i za sportaše iz te zemlje. Spomenuti nogometaš u matičnoj je zemlji igrao za klub tamošnji "April 25". Riječ je o tamošnjem vojnom klubu koji je inače jedan od najuspješnijih klubova u toj zemlji. Klub je to iza kojeg stoje neki utjecajni sjevernokorejski generali. S takvom pozadinom spomenuti nogometaš mogao bi dobiti ipak malo više razumijevanja ukoliko mu se ukaže prilika za angažman u Zrinjskom. Koliko god u toj zemlji željeli sve ljude pokazati jednakima, jasno je kako primjerice uspješni sportaši imaju svojevrsne privilegije u odnosu na ostale. Razmijenili smo par riječi i s agentom ovog nogometaša, Fahrijom Šekularcem. Ovaj je menadžer koji je u smjeru Azije i natrag odveo veliki broj igrača iz naše regije.

Drugačiji mentalitet

- To su nogometaši koji dolaze iz zemalja u kojima je mentalitet drugačiji od našeg. Stanovnici obje Koreje, pa tako i igrači su disciplinirani i vrijedni. Ukoliko Zrinjski bude htio ovog igrača, najveći će problem vjerojatno biti pribavljanje dozvole za napuštanje te zemlje. Ipak, imam obećanja kako u ovom slučaju tu ne bi trebalo biti problema, ljudi koji vode klub u kojemu je prije nastupao dali su svoje jamstvo. Izgradio sam dosta poznanstava u Aziji u puno godina koliko radim na tom tržištu. Ipak, kako je riječ o specifičnoj zemlji nikad ne možete do kraja biti sigurni hoće li sve ići po planu. Što se tiče ovog igrača, siguran sam kako on može biti veliko pojačanje za Zrinjski. Kada se klub izjasni vidjet ćemo šta dalje - dodao je Šekularac.

Nogometno gledajući ovaj nogometaš nije bez pedigrea. On je za reprezntaciju svoje zemlje sakupio 14 nastupa, na međunarodnoj sceni je pružio zapažene igre. Pitanje je jedino kolike su stvarne mogućnosti, ukoliko zadovolji struku Zrinjskog, za izlazak iz zemlje koja se svako malo nalazi u kompliciranim političkim odnosima.

Vecernji list