HŠK Zrinjski: Hoće li Istra ove godine ipak dati obrise proljetne igre?

istria

Pripreme će možda biti važnije nego ikad, budući da će se forma tempirati za samo dvanaest, ne petnaest utakmica. A glavni dio priprema bit će obavljen u Istri, gdje je u 2015. struka imala dosta problema s kadrom. Ne bude li pehova i ove zime, četiri utakmice na Istria Winter Cupu mogle bi dobrim dijelom odrediti tijek proljeća Plemića.

Po drugi puta Zrinjski će udarni dio priprema odraditi u Istri, na Istria Winter Cupu koji su prošle sezone osvojili. Na petom izdanju turnira, koji se igra u Umagu i Novigradu, Plemići su prošle zime savladali Novigrad (3:2), mađarski Gyirmot (6:0), rumunjski Cluj bio je bolji (0:1), a u finalu je nakon 0:0 u regularnom dijelu i penala pao slovenski Zavrč (4:3). Te su utakmice bile važne, ali linije tada nisu uigrane za proljeće 2015. - tadašnji trener Mišo Krstičević isprobao je dosta toga, ali najvažnije za prisjetiti se - ozljede su mu sigurno pokvarile planove. Naime, Zvonimir Blaić, Pero Stojkić, Danijel Stojanović i Deni Simeunović nisu niti doputovali u Novigrad, a zbog lakše ozljede par utakmica preskočio je i Ivan Crnov. To su detalji koji sigurno nisu pomogli, kao što nije pomogao ni iznenadni odlazak Krstičevića koji se dogodio nakon samo tri službene utakmice u kojima je poprilično lutao...

I ove godine Plemiće u Istri čekaju četiri utakmice (za sada su nastup potvrdili vodeći tim Slovenije, Olimpija, kao i Celje te Gyirmot), a bude li manje pehova s ozljedama, što je nemoguće predvidjeti, mogle bi biti jako važne za proljetni izgled Zrinjskog. Trenutno važeći plan kaže da će Mostarci uoči Istre (od 31. siječnja do 7. veljače) odigrati samo jednu utakmicu (26. siječnja protiv Osijeka), a nakon udarnog dijela priprema zakazane su još tri: 13. veljače protiv Cibalije na Ankovićevom memorijalu u Gabeli, dan kasnije za plasman na turniru i 20. veljače kontra Olimpica. Glazura bi trebala biti nabačena u Gabeli i protiv Olimpica, ali neki temelji morali bi biti udareni u Istri.

Treneru Vinku Marinoviću bit će to prve zimske pripreme s momčadi koju dobro poznaje i koja se ove zime nije značajno promijenila. Otišao je Simeunović koji jesenas nije igrao izuzev protiv Širaka u Armeniji, vratili su se Matija Katanec i Filip Arežina, a čini se da je u pregovorima sa Tomislavom Tomićem na snazi status quo. Što će se sve to značiti za igru u drugom dijelu sezone, još ćemo vidjeti. Iz ove perspektive možemo samo - pogledati u retrovizor. Vratimo li film unatrag, sjetit ćemo se da je Zrinjski nakon istarskih priprema prošle zime proljeće odradio tako-tako. Kiks se dogodio već u 17. kolu (1:1 s Drinom u Mostaru), a Pod Bijelim brijegom bod je u debiju aktualnog šefa struke odnio i Željezničar u 19. (1:1) i možda u ključnom trenutku po pitanju borbe za naslov - Mladost u 25. kolu (0:0).
Marinović je na klupi od ožujka prošle godine pa je s klupe nadgledao veliki dio prošlog proljeća. Je li nešto korisno mogao naučiti i eventualno primijeniti na dvanaest utakmica pred nama, koje će za Plemiće donijeti po šest domaćih (Sarajevo, Rudar, Borac, Vitez, Velež i Sloboda) i šest gostujućih susreta (Široki, Čelik, Slavija, Radnik, Željezničar i Mladost), još ćemo vidjeti...

Dnevni list