HŠK Zrinjski-FK Velež: Gradski derbi u srcu Europe

HŠK Zrinjski, Ultrasi, Ultras Zrinjski Mostar, Ultras, Ultarsi, Ultras Zrinjski Mostar, Denis Lasić, obljetnica, Ultrasi, HŠK Zrinjski, Ultarsi, Stadion HŠK Zrinjski, FK Velež, Gradski derbi Zrinjski - Velež, Gradski derbi, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, Stadion HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, KN Ultras, Ultrasi, Stadion HŠK Zrinjski, Ultrasi, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar

Gradski derbi nosi naboj zato što se u njemu sastaju dva kluba iz istog grada, i to je utakmica za prestiž. O toj utakmici se piše i priča par dana uoči, te par dana poslije nje. Gospoda novinari nakon utakmice će spakovati svoje kamere i vratiti se u svoje države, a nama ostaje živjeti skupa ili jedni pored drugih još 364. dana u godini. Nije nogomet glavni problem ove države, niti su to navijači kako to neke političke elite žele prikazati u javnosti. Navijači imaju svoje kodekse ponašanja, za razliku od tih političara bez obraza i morala. Zadnjih par Gradskih derbija prošli su bez incidenata, tako treba ostati i ubuduće. Momčadi će pokazati na terenu tko je bolji, a navijači na tribinama tko je brojniji i glasniji.

Svaki veći europski grad ima Gradski derbi. Mostar je europski grad i zašto bi mi bili iznimka. To što novinari željni senzacije žele tu utakmicu prikazati u drugačijem svjetlu to je opet druga strana medalje. Navijači Zrinjskog su navijači kluba koji je prvak BiH, i koji ponosno nosi svoj hrvatski predznak, a velika većina tih navijača su građani Europske unije.

Jučerašnji posjet novinari iz jedne europske države su pokušali baciti u neki drugi kontekst, nikako nogometni i navijački, kakav i treba biti uoči subotnje utakmice. Pitanja koja su imali u svojoj bilježnici nemaju puno veze sa utakmicom u subotu, već su povratak u prošlo stoljeće. Kada bi isti pokušali pomesti ispred svojih vrata vidjeli bi da su i nogometni navijači i nacionalizam u njih puno više izraženiji nego onaj o kome su došli snimiti emisiju.

Ukoliko je nacionalizam to što netko voli svoje, u ovom slučaju HŠK Zrinjski onda su u pravu. Na stadionu HŠK Zrinjski svake nedjelje se igra Hej liga, i svake nedjelju tu se natječu uz HŠK Zrinjski i FK Velež, Leotar iz Trebinja, te još 13. klubova. Tu nikada nitko nije nekome rekao ružnu riječ i reportaža o tome bila bi dokaz da smo mi ovdje normalan svijet. Nažalost to nije senzacija, bar ne za strance koji brinu kako je nama.

Neka igru počnu, i neka pobjedi bolji. Ipak smo mi u srcu Europe i zaslužujemo bar taj Gradski derbi.


HERCEGOVINA.info