HŠK Zrinjski: Europa može biti cilj, ali ne može biti imperativ

FK Borac, HŠK Zrinjski, HŠK Zrinjski, europa, cilj

...koji bod više, no najveća pogreška Slavena Muse ipak je u tome što je prihvatio retoriku "da je za Zrinjski sve osim plasmana u Europu neuspjeh".
Naravno, ne aludiramo da je trener Plemića trebao govoriti kako je "Europa nemoguća misija", jer bi takva retorika također bila pogrešna - štoviše, Europa je još uvijek dohvatljiva, što god netko mislio o tome, ali u procjenama mogućnosti ovog Zrinjskog Musa je ipak morao biti mudriji, jer su upravo nerealno postavljeni ciljevi glavni generator lošeg raspoloženja među simpatizerima Zrinjskog. Ukratko, za Musu bi puno pametnije bilo da je govorio: "Europa može biti cilj, ali ne može biti imperativ." Zašto ovom Zrinjskom Europa ne može biti imperativ, lako je argumentirati. Primjerice, uoči početka sezone anketa među premierligaškim trenerima jasno je otkrivala da Zrinjski gotovo nitko nije vidio legitimnim kandidatom za vrh.

Naime, praktički su svi govorili da su to Željezničar, Borac, Široki Brijeg i Sarajevo, dok su Plemiće i to društvo ugurali samo trojica trenera - Slaven Musa, Dragan Jović i Amar Osim, s tim što je trener Željezničara kazao: "Široki, Borac, Sarajevo i Željezničar te možda iz sjene Zrinjski." Danas ljestvica jasno otkriva da su rezultati ankete točno nagovijestili odnose snaga u ovoj sezoni, a zašto su, pak, treneri u svojim procjenama zaobilazili Zrinjski, također je lako argumentirati.
Mostarski klub je, naime, veći dio prošle sezone proveo u donjem dijelu ljestvice, jedno vrijeme je čak bio i ozbiljan kandidat za ispadanje, a ljetna igračka križaljka jednostavno nije sugerirala da Zrinjski preko noći može postati ozbiljan pretendent za vrh. Da, bilo je jasno da se Plemićima ne može ponoviti katastrofalna prošla sezona, ali isto tako je bilo jasno da Zrinjski nema kadar za vrh. Primjerice, potpisnik ovih redaka i danas smatra da je dovođenje Amera Bekića ispravan potez Zrinjskog, ali to ne znači da je bilo ispravno očekivati da dojučerašnji junior Slobode nastavi tamo gdje je stao Ivan Lendrić, prošle sezone prvi strijelac Premier lige, jer bi to bilo teško očekivati i od puno skupljeg i iskusnijeg napadačkog pojačanja.
Iako je Zrinjski nespreman ušao u prvenstvo, Mostarci su u hodu ipak selektirali ozbiljnu momčad i to najviše zahvaljujući dovođenju Igora Žuržinova i Mladena Žižovića. Uostalom, zbog toga je Zrinjski u drugom dijelu jeseni i napravio niz od devet utakmica bez poraza, ali umjesto da na tim temeljima nastave graditi ozbiljnu momčad, Pod Bijelim brijegom su iz nerazumljivih razloga opet krenuli iznova, tako da su proljetni rezultati samo plod pogrešaka u zimskom prijelaznom roku.
Jednostavno, minus za Borcem i Sarajevom značio je da Zrinjski u proljetni dio u najgorem slučaju mora ući jednako kvalitetan kakav je završio jesen, ali Zrinjski je u nastavak prvenstva ipak ušao slabiji. Podsjetimo, obrana je oslabljena prodajom Tonija Šunjića, vezni red puštanjem Mladena Žižovića, Samira Dure, Vlade Zadre i Pavla Sušića, dok je napad, koji ni u prvom dijelu sezone nije bio pretjerano učinkovit, ostao isti. Takva igračka križaljka i borba za Europu ne idu zajedno...

Pomlađivanje momčadi

Puno puta smo pisali da Zrinjski od klubova iz vrha ima daleko najmlađu momčad, što je definitivno odličan temelj za sljedeću sezonu, ali dodatno pomlađivanje momčadi u zimskom prijelaznom roku ipak je bila pogreška, tako da se možemo složiti s riječima iskusnog Samira Dure u njegovom oproštajnom intervjuu.
- Dobio sam objašnjenje da je Upravni odbor zauzeo stav da se krene s dodatnim pomlađivanjem momčadi. To je u redu, ali malo mi je nejasno da je istovremeno cilj i pomlađivanje momčadi i borba za Europu, kazao je Duro.

Konkurenti

Uoči drugog dijela sezone Zrinjski je gledao u leđa Borcu, Sarajevu, Širokom Brijegu i Željezničaru, tako da se znalo da će u lovu na Europu morati preskočiti jedan ili dva konkurenta. Ipak, za razliku od konkurenata koji su se zimus pojačavali, Zrinjski je iz prijelaznog roka izišao slabiji, što je još jedan razlog zbog kojeg ambicije mostarskog kluba nisu bile jednako utemeljene kao one konkurenata. Ipak, unatoč tome, Zrinjski je u proljetnom dijelu sezone ipak mogao osvojiti tri do pet bodova više.