HŠK Zrinjski: Bodovi su, ipak, važniji od dojma

HŠK Zrinjski, Premijer Liga BiH pregled

...deset sezona Premier lige Zrinjski nikad nije bio manje učinkovit.
Usprkos mizernom napadačkom učinku, Zrinjski je ipak osvojio respektabilnih 26 bodova, što je učinak za koji bi se Široki Brijeg (25) i Borac (24) sigurno mijenjali, iako su ovi konkurenti Zrinjskog u borbi za Europu jesen zaključili s boljim gol-razlikama, odnosno 25:12 (Široki Brijeg) i 18:12 (Borac). No, da je bodovni učinak puno važniji od dojma, možda je najbolja potvrda upravo Zrinjski, a da bismo to dokazali, moramo se vratiti malo u povijest.

Kada je Zrinjski igrao najbolji i najljepši nogomet? Ne, iako ste vjerojatno odmah pomislili na sezone 2004./2005. i 2008./2009., u kojima je mostarski klub osvajao naslove prvaka, mi smo ipak mišljenja da je to bilo u sezonama 2006./2007. i 2007./2008., a u kojima je, pazite sad, jedva izborio Europu! Tvorac tog Zrinjskog bio je Blaž Slišković, stručnjak koji s Plemićima nije osvojio ništa, ali trener koji je ipak napravio puno toga dobrog, budući da je Dragan Jović, odnosno njegov nasljednik na klupi Zrinjskog, na Sliškovićevim temeljima izgradio momčad koja će osvojiti Kup (2008.) i naslov prvaka (2009.).

Podsjetimo, Zrinjski je u sezoni 2006./2007. postigao 69 pogodaka, odnosno čak 25 više od prvaka Sarajeva! Na domaćem terenu je pobjeđivao rezultatima 7:2 (Jedinstvo), 5:2 (Žepče), 4:1 (Orašje), 3:0 (Modriča, Sloboda, Posušje)..., dok je gostujuća pobjeda protiv Slobode (6:0) i danas rekordna u klupskoj povijesti. Jasno da je Zrinjski zbog takvog nogometa uživao veliki respekt, no isti ga je vrlo lako mogao ostaviti bez Europe. Vjerojatno ste zaboravili, ali pet kola krije prije kraja Zrinjski je opasno visio, tako da je tek u posljednjem kolu, uz poraz Slavije od Slobode, izborio plasman u Kup UEFA.

U sljedećoj sezoni Zrinjski je opet igrao najbolji nogomet, ali opet je bio daleko od vrha. Za naslov prvaka su se borili Modriča, Široki Brijeg i Čelik, koji su na kraju završili na pozicijama 1, 2 i 3, ali i danas se na internetu mogu pronaći hvalospjevi na račun Zrinjskog na čiju je klupu u završnici jeseni umjesto Sliškovića sjeo Jović.
- Naslov prvaka je zaslužio Zrinjski, a ne Modriča, Široki Brijeg ili Čelik. Mostarci igraju najbolji nogomet i da je prvenstvo regularnije, Zrinjski bi bio prvak, izjavio je tada igrač Sarajeva Damir Hadžić.
Usprkos pohvalama, Zrinjski je opet jedva izborio Europu, odnosno tek osvajanjem Kupa, ali jasno da su u finalu protiv Slobode jedanaesterci vrlo lako mogli otići i na stranu Tuzlaka. Srećom po Zrinjski, otišli su na stranu Mostaraca, čime su Plemići opet izborili plasman u Kup UEFA.

Ni Borac nije briljirao

Zanimljivo da u petnaest prvenstvenih utakmica Zrinjski ni u jednoj nije postigao više od dva pogotka, no da se takvom igrom može čak osvojiti i naslov prvaka, potvrdio je Borac u sezoni 2010./2011. Podsjetimo, Banjolučani su na putu prema svojoj prvoj i jedinoj tituli postigli samo 37 pogodaka, manje čak i od Zrinjskog (41), koji je te sezone nakon prvog dijela bio ozbiljan kandidat za ispadanje. Naime, Borac je u samo jednoj utakmici postigao više od dva pogotka (Slavija 4:1), dok je čak devet puta slavio s minimalnih 1:0.

Dnevni list