HŠK Zrinjski: Bilbija u korejskom Gangwonu

bilbija

Puno klubova zanimalo se za usluge najboljeg nogometaša Zrinjskog Nemanje Bilbije. Gledali su ga tijekom polusezone skauti nekoliko hrvatskih i srbijanskih klubova, postojao je interes iz Austrije, navodno su ponude poslali i neki klubovi iz Turske i Kine. Ipak, nogometaš Zrinjskog će, po svemu sudeći, otputovati put Korejskog poluotoka.

Korejci najkonkretniji

Postojalo je navodno još nekoliko ponuda koje su na papiru izgledale bolje za klub i nogometaša, ali predstavnici korejskog prvoligaša Gangwona bili su najkorektniji, pokazali su najveći interes.

- Nemanja Bilbija je Zrinjskom puno dao. Njegove dobre igre pomogle su nam na putu do naslova prvaka. Sada, kada se otvorila mogućnost za njegov inozemni transfer, mi u klubu svjesni smo kako Nemanja sa svojih 28 godina treba nove izazove. On ima mogućnost u ovom stadiju svoje karijere u inozemstvu ostvariti bolju zaradu za sebe i svoju obitelj, dok su financijski uvjeti prelaska povoljni i za naš klub. Samim time sve strane trebale bi biti zadovoljne njegovim transferom - kazao nam je jučer u prijepodnevnim satima prvi operativac Zrinjskog Danko Šulenta.

Šulenta je potvrdio kako su postojale i druge ponude za ovog nogometaša. S korejskim prvoligašem ostvaren je izravan kontakt. Predstavnici tog kluba već su neko vrijeme boravili u Mostaru. Sinoć je Bilbijin transfer već trebao dobiti i svoju službenu potvrdu. O eventualnim financijskim uvjetima još ništa nije poznato, ali teško je očekivati kako bi Zrinjski za ovog nogometaša mogao zaraditi baš neko veliko bogatstvo, bez obzira na to što je Bilbija za bh. prilike iznimno kvalitetan nogometaš. Treba uzeti u obzir kako Bilbiju ugovor s klubom veže samo do ljeta iduće godine, ali i činjenicu kako je ovaj nogometaš ostavio dobar dojam u klubu i kod navijača, pa bi mu Zrinjski na neki način i trebao izaći u susret.

Impresivne brojke

Nakon što se ovaj posao završi, Zrinjski ostaje bez svog najboljeg nogometaša. Impresivne su brojke i igrački rast koji je nemanja Bilbija imao u dresu plemića. U klub je došao 2016. godine, a u 9 susreta zabio je 4 pogotka i imao je 2 asistencije. Te sezone Zrinjski je počeo svoju dominaciju na domaćoj sceni, a već se naziralo što ta momčad može napraviti idućih sezona na Bilbijin pogon. U međuvremenu Bilbija je postao najbolji igrač plemića. U sezoni 2016./17. Bilbija je napredovao. Zabio je 10 golova i imao 13 asistencija u prvenstvu (dva je gola zabio još u Kupu). U sezoni 2017./18. još je napredovao golegeterski, zabio je 12 golova i imao 7 asistencija, vodio je Zrinjski prema novom naslovu. U aktualnoj sezoni Bilbija je za samo 16 utakmica zabio 14 pogodaka i imao je tri asistencije. Tko zna koliki bi njegov učinak bio na kraju sezone... Bez obzira na brojke, Bilbija je danas znatno bolji nogometaš nego što je bio kada je tek došao u Zrinjski. Igrački je uspio napredovati za cijelo vrijeme svog boravka u Mostaru. Već smo spominjali kako je klub trebao napustiti Ognjen Todorović, još jedan bitan igrač u koncepciji Zrinjskog. On je karijeru trebao nastaviti u jednom turskom drugoligašu. Po logici, Todorovićev bi odlazak mogao značiti više minuta za mladog Emana Markovića. Još ranije su otišli Toni Jović, Stefan Barić i Srđan Stanić, a momčad bi mogli napustiti još Ante Vrljičak i Šime Gržan. Zrinjski će se u nastavku sezone više osloniti na Damira Šovšića, koji bi trebao, ako bude u formi i bez ozljeda, biti logična zamjena za Bilbiju. Odlazak drugih igrača lakše bi se nadoknadio.

Vecernji.ba