HŠK Zrinjski: Baka nije nezadovoljan, ali imaju li on i njegova momčad stav za trofej(e)?

HŠK Zrinjski, FK Sarajevo iz Sarajeva, HŠK Zrinjski, Blaž Slišković

Zrinjski nakon dva proljetna susreta još ne zna za pobjedu, a sada je u zaostatku u Kupu. Ne zvuči kao start iz snova, ali rezultatski zapravo i nije bilo loše. Mada, ima i druga strana priče - pitanje ‘gdje ide ovaj Zrinjski s igrom i stavom', koliko dugo može ostati pretendent za trofej(e)?

Nakon prvenstvenih 1:1 sa Širokim, Zrinjski je u prvom četvrtfinalnom susretu Kupa minimalno poraženo kod Sarajeva. Oba gola Mostarci su primili s bijele točke, u Sarajevo je penal dosuđen već u 9. minuti...
- Kako je krenulo, dobro je završilo, konstatirao je Slišković pa dodao: Penal u devetoj minuti bio je šokantan. Ali ovaj rezultat nam ostavlja nadu da odigramo kvalitetnije u uzvratu i pokušamo nadoknaditi zaostatak. Sarajevo je nakon vodstva čekalo da mi pogriješimo.
Nije Baka zvučao kao da je sve izgubljeno, daleko od toga, ali ipak sumnja da njegov tim u trećoj utakmici prvi puta ovog proljeća može ne primiti gol.

- Mi u uzvratu možemo zabiti dva gola, ali ne znam možemo li sačuvati mrežu. Pokušat ćemo odigrati taktički, mirno i staloženo.

Taktika je po njemu na Koševu bila u fokusu, rizik nitko nije htio preuzeti, a Zrinjski je odigrao kako je odigrao - jer je igrao drukčije od uobičajenog. U sredini su u rombu zaigrali Rustemović, Čirjak, Perišić, Filiipović te Bekrić iza špice, Veselinovića..., uz to, desni bek Kadušić je pored ‘živih' Stojkića i Rugaševića zaigrao lijevo...

- Istina je da sam promijenio sustav. I upravo dok smo navikavali, Sarajevo je to iskoristilo. Ovo nam je jedno iskustvo više, jer opet možemo doći u situaciju da imamo deficit igrača, a pokazali smo i u ovom sustavu da možemo igrati kvalitetno.

Radnik je nova prilika za buđenje

OK, nije Baka na Koševu imao osmoricu u kadru, ali daleko od toga da su sve odreda to bili igrači bez kojih se sastav morao drastično izmijeniti - a Zrinjski u onoj postavi i sustavu u pripremama nije zaigrao. Drugim riječima, Slišković je još jednom pokazao koliko voli mijenjati, možda i radi samog mijenjanja..., a tu dolazimo do pitanja iz uvoda. Dakle, koliko silne promjene mogu utjecati na samopouzdanje momčadi, na njen stav i pristup? Itekako mogu. Jer Zrinjski i dalje, i nakon odlazaka Bilbije i Todorovića ima izraženu individualnu kvalitetu - u svim linijama - a ona se nekako opet ne vidi. U Širokom je to bilo evidentno, na Koševu još i više. Ćirina ‘galvanizacija' bi možda popravila stvar, ali nije da Baka nije ranije pokazivao kako zna ujediniti momčad, natjerati ju da vuče u jednom, a ne u sto različitih smjerova.
Nova prilika zove se Radnik. U 21. kolu tim Bijeljine koji je na otvaranju proljeća kod kuće minimalno srušio Želju dolazi rasterećeno i to će sigurno otežati posao Zrinjskom, ali prava na alibije više nema. Iako i dalje unutra neće biti crnogorskog reprezentativca Staniše Mandiće, koji još nije dobio radnu dozvolu i papire, iako Damir Šovšić, od kojeg se možda i najviše očekivalo, i dalje kuburi s ozljedom koja bi ga van terena mogla držati do 22. kola i utakmice s Radnikom (9. ožujka), možda i uzvrata sa Sarajevom (13. ožujka).

Bordo tim pobjeđuje, a idući rival je fenjeraš...


Sarajevo je u prve dvije utakmice proljeća opravdalo epitet lidera. Slavilo je kod Tuzle 3:0, na Koševu je Kupu minimalno srušilo Zrinjski. Husref Musemić je svakako zadovoljan nakon 180 minuta proljeća. "U igri Zrinjskog nisam vidio ništa što me je iznenadilo i što nisam očekivao. Oni će nam biti glavni konkurenti za titulu", komentirao je Musemić nakon 1:0 u srijedu pa dodao: "Ostaje žal što nismo postigli još koji gol, ali nije ovo željoteka. Ipak, da smo u prvom dali još jedan gol, možda bi u drugom primili jedan. Tako da mislim da bi trebali biti zadovoljni, imamo dobar rezultat." Sljedeći rival Bordo tima zove se Krupa - fenjeraš koji je proljeće otvorio domaćim remijem (1:1) sa Zvijezdom. Serija Sarajeva će se nastaviti? Sve ukazuje na potvrdan odgovor...

Piše: Slaven Nikšić Dnevni list