HŠK Zrinjski: Ako i ne budemo prvaci, pokazali smo karakter

Stadion HŠK Zrinjski, Ultrasi, KN Ultras, Stadion HŠK Zrinjski
Praktički, Mostarcima će svaka od preostalih sedam utakmica biti odlučujuća, a Široki je ostao na istom cilju, lovu na Europu.
Pred nama je ukupno 53. prvenstveni Hercegovački derbi, 37. premijerligaški - povijest je zabilježila dvanaest utakmica u Ligi Herceg-Bosne, četiri u Premijer ligi Federacije BiH i 36 u Premijer ligi BiH. A Hercegovački derbi svoju povijest piše od 26. lipnja 1994. i prve utakmice u doigravanju za prvaka Herceg-Bosne. Pa, kako stvari stoje? Ograničit ćemo se samo na ‘zajedničku Premijer ligu' i 36 dosadašnjih derbija - sa po 12 pobjeda Široki i Zrinjski su izjednačeni, dvanaest utakmica završilo je bez pobjednika. Široki je uspješniji u utakmicama na Pecari, gdje je devet puta bio bolji, Zrinjski je slavio u tri, u šest navrata jednima i drugima upisan je po bod.

Šansa se stvorila niodakle

Nakon dva vezana duela u Mostaru (3:1 u svibnju prošle godine i 0:0 u rujnu), Hercegovački derbi se vratio na Pecaru, gdje je na otvaranju proljeća bilo 1:1. I tada se pričalo o velikom ulogu na obje strane, ali sada je veći - za Zrinjski. Mostarci su onda imali sedam bodova zaostatka za vodećim Sarajevom pa su radi mira u kući ‘morali' izvući povoljan rezultat, dok se Široki ograničio na borbu drugo, odnosno treće mjesto, koje je i sada jedini realan cilj.
I u nadolazeći vikend Mostarci ulaze u minusu u odnosu na lidera, ali taj je minus skoro pa duplo manji. Pobjeda bi značila jako, jako puno - radi nastavka serije od četiri pobjede, radi nastavka lova na prvo mjesto na kojem je Sarajevo svježe uzdrmano baš od strane Širokog koji je izvukao bod na Koševu (0:0).

- Gledao sam utakmicu, ‘natezao' za Široki, a na kraju nam se poklopilo da smo mi na Koševu dobili Sarajevo, odnosno da su oni u zadnje tri utakmice kod kuće izvukli smo dva boda, rekao nam je pomoćni trener Mario Ivanković, koji novonastalu situaciju doživljava poprilično hladno ili se takvim samo doima...
- Igra nije bila bajka, ali zaredali smo četiri pobjede. Igrači se nisu opteretili pa su i kada smo bili na minus jedanaest rekli sebi ‘demo igrati'. Praktički niodakle pružila nam se šansa da opet budemo prvi i sada zaista imamo igrati za nešto.

Utakmica sezone

Prisjetili smo Ivankovića kako je Zrinjski u ovakvoj situaciji bio i prošle sezone - dakle sedam kola prije kraja imao je četiri boda manje od vodećeg Željezničara.
- Željo je već tada počeo slaviti titulu, a onda smo mi zakomplicirali situaciju i prvi prošli ciljem. Daj Bože da se ponovi, bio bi to veliki podvig. A ako i ne budemo prvaci, pokazali smo karakter.

Prva od preostalih prepreka je, kao i uvijek, povisoka. Široki...
- Na Koševu su još jednom dokazali kvalitetnu. Uostalom treći su, u finalu Kupa. Svaki od naših derbija je zanimljiv, a ovaj bi za nas mogao biti utakmica sezone.
To da neće biti lako, jasno je, izazov većim čine izostanci.
- Njima će nedostajati dva igrača (Ćorić i Popović), a ni mi nećemo imati pocrvenjelog Stanića i Čirjaka koji ima tri žuta. Još moramo vidjeti što će biti sa Stojkićem, koji je dobio nezgodan udarac u vrat, ali trenirao je i nadamo se da će biti unutra, zaključio je Ivanković.

Danas u Tomislavgradu

Struka je uoči Širokog dogovorila prijateljsku utakmicu sa sedmoplasiranim federalnim drugoligašem Tomislavom. Susret će biti odigran danas u 16.30 sati u Tomislavgradu, ponajviše da bi igrači koji nemaju minutažu nešto odigrali. "Ima ih nekoliko koji praktički od Makarske nisu igrali utakmice. Pokušavali smo ovu utakmicu realizirati i ranije, ali vrijeme nam nije dozvoljavalo", pojasnio je Ivanković.

Piše: Slaven Nikšić

Dnevni list