HŠK Posušje: Nekadašnji prvak Herceg-Bosne ponovno staje na noge

hšk posušje, pripreme, hšk posušje, Darijo Sesar
...kao što je HŠK Posušje, kluba koji zahtjeva i traži veća novčana sredstva je stvarno rudarski posao. A to najbolje zna uprava kluba na čelu s Darijem Sesarom, koji je, nakon prošlogodišnjeg lošeg ulaska u sezonu, pa i bojkota kluba, zajedno s još nekoliko kolega entuzijasta, gospodarstvenika i prijatelja preuzeo konce posuškog nogometa i u potpunosti ga oživio.

- Aktualna uprava kluba je imenovana u desetom mjesecu prošle godine i sad kad vratim film unazad vidim da smo uradili dosta posla i kako vi kažete oživjeli smo posuški nogomet financijski, organizacijski i rezultatom , a ostalo ide samo od sebe. Ali ja još uvijek pokrećem i kažem svojim suradnicima da smo mogli i možemo više, rekao je u opširnom razgovoru za ABCportal Dario Sesar, predsjednik HŠK Posušje.

HŠK Posušje je hrvatski nogometni klub osnovan 1950. godine. Od 1994. do 2009. godine natjecao se u najvišim ligaškim natjecanjima u BiH (Prvenstvo Herceg-Bosne i Premijer ligi BiH). U povijesti će ostati upamćen kao osvajač posljednja i jedina dva naslova prvaka Herceg-Bosne) Dva puta je osvajao Prvenstvo Herceg-Bosne. Ispadanjem iz Premijer lige BiH klub se u potpunosti reorganizirao i trenutno se natječe u Drugoj ligi FBiH - Jug.

- Što se igračkog kadra tiče, u momčadi igraju svi domaći igrači iz Posušja, to je spoj posuške mladosti i nešto iskusnijih igrača, govori Sesar i ističe kako „Posušje u nogometnom smislu ima ime i tradiciju i kad si financijski stabilan bez obzira koji rang igraš uvijek se netko od igrača nudi."

- Mi smo samo vratili naše domaće igrače iz susjednih klubova i ja sam time zadovoljan. Za još jedan iskorak više trebaju nam tri igrača, ali idemo korak po korak, dodaje.

U prvom kolu nove sezone Druge lige FBiH - Jug Posušje je gostovalo kod iskusne momčadi Stoca i ostvarilo pobjedu. Unatoč gostujućoj pobjedi na otvaranju nove sezone i kiksom Sloge, u Posušju se ne žele opterećivati nekim velikim ambicijama, ali poručuju da će u svaku utakmicu ići napadački i na pobjedu.

- U svaku utakmicu ulazimo napadački i idemo na pobjedu. Tako smo igrali i u Stocu, tako ćemo igrati i u ostalim utakmicama. Imamo momčad za gornji dio tablice. Ambicije su nam da idemo od utakmice do utakmice skupljati bodove, pa ćemo na kraju zbrojiti gdje se nalazimo. U prvu momčad je sigurno najviše uložila Sloga iz Ljubuškog i samim time istaknula ambicije za prvo mjesto i viši rang, ali nije sve u nogometu onako kako zamisliš. Ipak, naše su ambicije ići korak po korak u podizanju kluba, poručuje Sesar.

Dolaskom nove uprave i reorganizacijom kluba više je pozornosti posvećeno radu s mlađim uzrastima, tako da danas omladinska škola HŠK Posušje broji oko 250 djece.

- Omladinska škola je temelj kluba i tu moramo organizacijski više i bolje učiniti. Uvjeti za rad su vrhunski, a mi ćemo težiti da budu još bolji, za to nam treba više rada i stručniji trenerski kadar, ističe Sesar koji je zajedno sa svojim suradnicima i sponzorima HŠK Posušje financijski postavio na stabilne noge.

- Mi u klubu smo u ovih nepunih godinu dana pokazali strašnu volju i trud i to se vidi. No, to ne bi mogli uraditi bez sponzora kojima se ovim putem zahvaljujem. Međutim u ukupnom proračunu kluba posuško gospodarstvo sudjeluje s oko 18% i nadam se da će oni gospodarstvenici koji do sada nisu prepoznali naš trud i zalaganje pomoći našem klubu, našoj djeci i izgradnji zelenog dragulja usred grada, jer mislim da poduzetnici osim što plaćaju svoje obveze prema državi trebaju dati i doprinos svojoj društvenoj zajednici kroz sport.

Posuško gospodarstvo to može, jer je ukupna prosječna dobit posuških poduzeća zadnjih godina skoro 30 milijuna maraka godišnje, pa je sport u svemu tome kao kap kiše u moru. Također, u proračunu općine sport sudjeluje s oko 2% što je ispod svake razine.

Mi što dobijemo od općine ne možemo pokriti ni osnovne troškove omladinske škole, kao da se ne radi o našoj djeci. Mladost se mora bavit sportom, a to treba vidjeti i Općinsko vijeće koje donosi proračun jer s ovim sredstvima za sport mladi nema budućnosti u sportu. Jedino Županija Zapadnohercegovačka korektno ispunjava svoje obveze prema nama.

Unatoč svemu, zahvaljujući velikom trudu pojedinaca financijski smo stabilni, otkriva predsjednik HŠK Posušje u razgovoru za ABCportal.

Uprava s njim na čelu radi i na rekonstrukciji stadiona na Mokrom docu, jer kako kaže Sesar, „klub koji nema uređen stadion i infrastrukturu je klub koji nema budućnosti."

- U rekonstrukciju stadiona smo najviše uložili u ovom prošlom razdoblju, jer je bio zapušten. Ogradili smo stadion zbog nekontroliranog ulaska, izvršili sanaciju i zamjenu sjedalica, te smo kupili i samo čekamo od izvođača postavljanje reflektora na pomoćni teren. Semafor je na servisu i očekujemo uskoro da proradi. Uostalom, jedini smo klub u ovoj ligi koji ima veliki semafor. Trenutno radimo reviziju građevinskog projekta velike južne tribine. Projekt ćemo uraditi po UEFA standardima jer imamo za to prostora i uvjete. Općina će ove godine ili na proljeće asfaltirati ulicu ispod glavne tribine i mi odmah u suradnji s općinom krećemo u izgradnju prostorija ispod glavne tribine. Na proljeće idemo u sanaciju travnjaka iako je naš travnjak kako se kaže kao tepih, bolji od više premijerligaša, ali ga moramo održavati. Drugi dio pomoćnog terena postavljanja umjetne trave nam je odobren s federalne razine, ali je blokiran. Nadam se da će na proljeće biti odblokiran, otkriva Sesar planove HŠK Posušje.

Dario se u našem razgovoru osvrnuo i na suradnju s hercegovačkim premijerligašima Širokim Brijegom i Zrinjskim za koju je istaknuo da „nije ni loša ni na zavidnoj razini, odnosno da može biti mnogo bolja, posebno što se tiče igračkog kadra."

- Mislim da Široki Brijeg, koji je organizacijski iznad svih i najutjecajniji u NS BiH s ovih prostora, mora lobirati da i ovi ostali klubovi iz nižih razina dobiju neku pomoć od krovnog savezu u bilo kojem smislu, a posebno u svezi pomoći oko infrastrukture, mišljenja je Sesar, koji nada kako će u bližoj budućnosti Posušje ponovno biti u najvišem rangu bh. nogometa.

- Posušje je uvijek živjelo za nogomet, tako da zanimanje publike postoji i u ovom rangu. Moja želja je završiti stadion i stvoriti vrhunske uvjete za rad, a pošto živimo u globalnom svijetu možda netko u nekoj budućnosti kad vidi koje imamo uvijete za rad uloži u ovaj klub i samim time vrati ga u Premijer ligu BiH, optimistično poručuje na koncu razgovora za ABCportal.