Hrvatsko oružje su borbeni duh, napadači - i najodaniji navijači koje možete zamisliti!

Hrvatsku njujorški novinar Rob Hughes predstavlja kao zemlju koja sa samo 4.4 milijuna stanovnika ima najglasnije i najodanije navijače koje možete zamisliti.

- Kada igra nacionalna momčad na svakom koraku možete vidjeti prepoznatljive crveno-bijele kockice. Dok reprezentacija bude nastupala protiv Irske, Italije i Španjolske za navijače neće biti odmora, a za Hrvate nema straha na Euru, jer se ne boje niti jednog protivnika. Kao dio hrvatskog mentaliteta nogomet je postao sinonim za zemlju dok se u teškim ratnim borbama odvajala od Jugoslavije početkom 1990-tih. Nogomet je tada postao način za izražavanje nacionalnog identiteta - stoji u uvodnom dijelu komentara.

- Sadašnji izbornik Slaven Bilić bio je član momčadi koja je 1998. osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a ne boji se usporediti sadašnju reprezentaciju s onom u kojoj je igrao. "Osobno sam, zajedno s članovima stručnog stožera, bio involviran u taj najveći uspjeh. Bit će teško ponoviti toliko visok domet, ali sadašnji igrači su možda i bolji s loptom. Uvijek se trudimo diktirati ritam susreta i uglavnom uspijevamo" - prenosi NYT Bilićeve riječi.

- Hrvati se ne mogu okrenuti obrambenom nogometu kada bi to i željeli, a tehnički potkovanu momčad predvodi Luka Modrić, playmaker londonskog Tottenhama koji će vrlo skoro prijeći u neki od najvećih klubova na svijetu. Modrić je umjetnik nogometa s vizijom igre, jedan od rijetkih izvana Katalonije, pa će utakmica protiv Španjolske u skupini biti prilika da vidimo može li se Modrić nametnuti Xaviju i Iniesti na sredini terena. Činjenica je i da Hrvatska drži visoko 8. mjesto FIFA-ine svjetske ljestvice, pa zato ne misle da su samo pritajeni favoriti - ocijenio je Hughes te svoje tvrdnje potkrijepio izjavama Vedrana Ćorluke.

- Nama je dovoljno da izađemo na teren i vidimo i čujemo naše navijače. Ne trebaju nam motivacijski govori, samo naš nacionalni dres. Kada čujemo himnu dajemo sve od sebe na terenu.

New York Times u tekstu spominje i prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je prilikom proslave osvajanje francuske bronce izjavio da su "nogometne pobjede važne za nacionalni identitet kao i ratne pobjede".

- Svatko tko je u to vrijeme vidio kako je zemlja izgledala nakon srpskih napada shvatio bi koju težinu ima ta izjava. Nakon završetka rata nacionalna sportska kultura je nastavila dalje, a Bilić je nakon igrača postao izbornikom. Poslije Eura napustiti će klupu i otići u moskovski Lokomotiv, a odgovornost za daljnji razvoj najboljih talenata prepustiti će nekom drugom.

- Prvo što dobijemo u životu je nogometna lopta. To nam je u krvi. Na svakoj ulici vidjet ćete djecu koja igraju nogomet, a dok su mali svi žele zabijati golove i biti napadači. Zato i imamo toliko puno odličnih ofenzivih igrača - poručio je Ćorluka.

Kao nasljednika Davora Šukera kojeg NYT drži predvodnikom brončane generacije spominju Eduarda Da Silvu.

- Ime odaje ovog rođenog Brazilca koji Hrvatsku smatra svojom domovinom jer je s 15 godina stigao u zagrebački Dinamo. Tamo je odličnim nastupima i pogocima zaradio transfer u Arsenal. Nažalost, stravičan lom noge koštao ga je gubljenja pozicije u momčadi, pa je preselio kod kapetana reprezentacije Darija Srne u ukrajinski Šahtar gdje se polako vraća u staru formu. Strijelac 22 gola u 46 nastupa za hrvatsku kaže da igraju "lijep nogomet i svake godine proizvede nove talente".

Uz Eduarda američki novinar ističe i novu zvijezdu Evertona Nikicu Jelavića i naglašava da "nitko ne smije podcijeniti ovakvu reprezentaciju Hrvatske".

sportske novosti