Hrvatski navijači okupirali Gdanjsk: Dogovorili smo se sa Španjolcima, bit će 2-2

Hrvatska, navijači, gdanjsk, Hrvatska, Poljska, navijači, Hrvati, Hrvatska zemlja, Hrvatska u EU, Hrvatska dijaspora, viva croatia, Mario Ćorić
Sa štekata odzvanja hrvatska pjesma "Volim te, Hrvatska", a na sve strane razvijene su hrvatske zastave. Hrvati su stigli u velikom broju. Bit će ih više od 15 tisuća. Možda i više od te brojke. Španjolci su još brojniji.
Čini se da je najviše Hrvata iz dijaspore, posebno iz Njemačke, druga generacija naših iseljenika.

Jedan od njih je Stojan Bošnjak, 36-godišnji marketinški stručnjak iz Freiburga. Rodom je iz mjesta Provo pokraj Širokog Brijega, a djetinjstvo je proveo u Zagrebu.

- Na Bukovcu - kaže Stojan. - Živio sam 14 godina u Münchenu. Kad sam postao tata, vratio sam se u Freiburg. Ovdje sam s društvom iz Freiburga, puno je nas Hercegovaca. Pratimo Hrvatsku gdje god da igra. Bili smo i u Portugalu, s kamperom. Bilo je jako zabavno. Bili smo i na utakmici u Poznanu. Tamo je atmosfera bila nevjerojatna, posebno je zabavno bilo s Ircima, koji su toliko slični nama.

Pitam Stojana kakav rezultat očekuje večeras.

- Iskreno, nekako mislim da će završiti 2-2 - odgovara nam Stojan.

Ta priča o remiju Hrvatske i Španjolske postala je poveznica svakog razgovora Hrvata i Španjolaca ovdje u Poznanu.

Još u nedjelju navečer, kad su u Gdansk u većem broju počeli pristizati Hrvati, pao je dogovor sa Španjolcima.

"Neka bude 2-2", skandirali su jedni drugima po kafićima i restoranima u kojima se popilo puno piva. Bez obzira što su Poljaci podigli cijene u nebo, pa se politrenka pive plaćala 19 zlota (skoro 40 kuna).

Nitko ne voli Talijane.

- Imamo bolju momčad od Hrvatske, ali što se nas tiče, može završiti 2-2 - kažu uglas Španjolci iz Huelve.

Hrvati su postali veliki prijatelji sa Španjolcima. Hrvati skandiraju Španjolskoj, a oni nama vraćaju svako malo skandirajući: "Robert, Prosinečki, Davor, Davor, Šuker". I jedni i drugi piju i pjevaju. Samo Španjolci uz to još i plešu. U onim živopisnim bojama nude najljepšu sliku Eura.

- Za Hrvate nema recesije kad je nogomet u pitanju. Idemo dalje. Poslije Poljske idemo u Kijev - kaže nam Neven Carev, Kaštelanin koji je s cijelom obitelji za ovu utakmicu stigao u Gdansk. S njim su Luka, Filip i Mladen.

- Vozili smo dva dana preko Češke, više od 1700 kilometara. Bili smo i na Euru u Austriji prije četiri godine. Obavezno napišite da se ovdje najviše družimo s purgerima. A rezultat!? Bija bi gušt završiti 2-2 - smije se Neven.

S Kaštelanima je u društvu 16-godišnji gimnazijalac Tin Fogec, Zagrepčanin kojeg je otac nagradio izletom na Europsko prvenstvo. Prošli su Poznan, a sad su u Gdansku.

- Jedini je uvjet bio da prođem sa 4,0 ili više - kaže Tin. - Nije mi bilo teško učiti kad je ovakav ulog bio u pitanju. Super se zabavljamo. Bit će 2-0 za Hrvatsku.

Lijepa Hercegovka Jaka Lončar došla je iz Gottingena. Sva je u hrvatskim bojama, a na glavi nosi hrvatsku beretku.

- To mi je od strike Žare Lončara. On je bio u hrvatskoj vojsci, a ja s ponosom nosim njegovu kapu - kaže nam Jaka. Ovdje je s prijateljima. I oni su većinom Hercegovci iz Njemačke. Prijateljica Kristina Dujmović kaže da ne zaboravimo napisati da je ona iz Čitluka. Ali svi poručuju isto.

- Nadamo se pobjedi. Bilo bi super da završi 2-1 za nas, ali nismo ni protiv 2-2 - kaže nam veselo Jaka.

Izvor: jutarnji list

Srdjan Vrancic / CROPIX