Hrvatska uspješna na startu kvalifikacija

Vatreni, Hrvatska
U Rigi je Hrvatska pobijedila s 3-0 uz solidnu predstavu koja je, što je najvažnije, donijela startna tri boda u skupini F. Hrvatska je dominirala od početka do kraja utakmice, te je bilo samo pitanje s kolikom će razlikom Bilićevi izabranici demonstrirati premoć.

I, dakako, bilo je pitanje kada će pasti latvijska obrana da krene lavina napada Hrvata. Do 43. minute je Latvija držala nulu, a tada je grubo pogriješio njihov vratar Vanins, koji je bio najgori pojedinac na travnjaku. Olić je pucao iskosa s lijeve strane, a vratar je šeprtljavo odbio do Petrića koji sa samo nekoliko metara nije imao problema zabiti svoj dvanaesti gol u reprezentativnom dresu. Na početku drugog dijela Hrvatska je još jednom našla nespremnu obranu Latvije.

Strijelac Petrić je asistirao Ivici Oliću koji je na drugoj stativi glavom nečuvan zabio za 2-0. Tada su se i Latvijci "okuražili", te su dva puta zaprijetili, ali to je bilo sve od njih. Pri jednoj akciji odlično je reagirao Niko Kranjčar koji se vratio do vratarske linije Runje i spasio izbijanjem siguran pogodak.  

 

Za najljepši potez na utakmici zaslužan je bio Darijo Srna, koji je nakon kornera sa skoro 20 metara opalio desnom nogom poluvolej, a vratar domaćih je zbunjeno samo popratio let lopte po sredini vratiju u mrežu.

U utorak, u sklopu 2. kola, Hrvatska igra u Zagrebu protiv, na papiru, najvećeg suparnika u skupini - Grčke. Uspješan je bio i hrvatski trener Zlatko Kranjčar, kao izbornik Crne Gore. U 1. kolu skupine G Crna Gora je u Podgorici pobijedila Wales 1-0, a "zlatni pogodak" je postigao Mirko Vučinić u 30. minuti.

U izostanku ozlijeđenog Stevana Jovetića, apsolutni vladar događaja na travnjaku je bio igrač Rome Vučinić koji je, uz pogodak, još nekoliko puta prijetio velškim vratima. Inače, utakmica je u Podgorici bila žestoka i nabijena emocijama, pa su tako podijeljena po tri žuta kartona s obje strane. Uspješan je bio i Josip Kuže na izborničkoj dužnosti Albanije.

S momčadi je gostovao u Rumunjskoj, te je ugrabio veliki bod (1-1). U utakmici skupine D Rumunjska je povela golom Stancua u 80. minuti, no navijače domaćina je primirio Muzaka zabivši tri minute prije kraja za 1-1. Švedska je uz dva pogotka Pontusa Wernblooma, igrača AZ Alkmaara, pobijedila na domaćem terenu Švedsku s 2-0 u ogledu skupine E.  

Totalsport

Foto: Ante Čizmić / CROPIX