Hrvatska pokazala klasu u Rusiji i uvjerljivo pobijedila!

vatreni
Bez dvojbe, igrač utakmice bio je Marcelo Brozović.

Nisu na travnjaku bile najjače reprezentacije, one koje su izborile Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, ali svi nogometaši su sjetska klasa. Kod nas su od standardnih reprezentativaca i najčešćih prvotimaca zaigrali samo Darijo Srna, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Nikola Kalinić i Mario Mandžukić. Upravo je posljednje navedeni dvojac po prvi put zaigrao zajedno u napadu i to se pokazalo vrlo dobrim rješenjem, no nedostajao je onaj pravi Mandžo da bi dojam bio potpun.

Kod Rusa se izbornik Leonid Slucki odlučio ostaviti apsolutno sve prvotimce na klupi izuzev Širokova. No dobio je barem odgovor da vratar Lodigin djeluje kao najbolje rješenje za "jedinicu".

U takvom odnosu snaga bili smo daleko bolji kroz cijeli susret i jedine zamjerke mogu se u našoj igri pronaći kad govorimo o efikasnosti i uigranosti obrane. Naime, iako Rusi nisu mogli preći centar, uspjeli su u 14. minuti iskoristiti katastrofalnu pogrešku Domagoja Vide i povesti preko Smolova. Samo minutu nakon toga ponovno su zaprijetili, ali srećom nisu zabili. I to je bilo to od njih u prvom dijelu.

Što se nas tiče, Ivan Perišić imao je dvije velike prilike, ali niti jedna se ne može mjeriti s onom Marija Mandukića u 28. minuti. Proigrao ga je Srna ubačajem s desne strane i naš "do jučer" najbolji napadač jednostavno nije u najboljoj formi pa mu je Lodigin obranio s nekoliko metara udarac.

Ipak, bilo je jasno da ako nastavimo tako igrati, u drugom ćemo poluvremenu doći do gola, ili njih tri! Iako su Rusi nešto malo preuzeli inicijativu, vidjelo se da ulaskom Šime Vrsaljka umjesto Darija Srne igramo življe i da smo opasniji. Takva igra brzo se oplodila. S lijeve strane u 57. minuti Brozović pronalazi Vrsaljka koji bježi ruskoj obrani, a on prizemnom loptom dodaje do Kalinića i to je 1:1.

Nismo dozvolili Rusima da dođu do zraka i već tri minute nakon gola eto još jednoga! Bomba Brozovića s dvadesetak metara, odbila se od grede i to je 2:1. Iako su Rusi nakon toga nešto pokušavali preko Novoselčeva i Čeriševa, Kalinić ih je zaustavio na vratima te potvrdio klasu.

U tim trenucima činilo se da ćemo do trećeg pogotka i time riješiti susret, ali trebalo je pričekati neko vrijeme. Tek u 82. minuti uspjeli su silni pokušaji naših da namjeste Mandžukiću gol. Prije tog Perišić i Vrsaljko nisu imali sreće, ali kad je još jednom Brozović u 82. minuti pronašao Vrsaljka na desnoj strani, a on usamljenog Mandžukića to je to - Juventusov napadač zabija za reprezentaciju!

Do kraja se igralo uistinu prijateljski, izvele su se neke zanimljive kombinacije i napravile zamjene. A jedna je upala u oko, Andrej Kramarić ulazi u 88. minuti i to mu je jasan pokazatelj gdje je u planovima izbornika Čačića sve dok u Leicesteru ne može ni do klupe. Mora promijeniti sredinu ako želi na Europsko prvenstvo. Također, Ivica Olić nije jedini od naših ni zaigrao, što je također dovoljan znak samo po sebi.

Sve u svemu, na kraju priče bila je ovo dobra utakmica u kojoj smo uvjerljivo pobijedili Ruse, a ono što je najbitnije jest da se nitko nije ozlijedio i da su izborniku neke stvari itekako jasnije - u pozitivnom smislu.

RUSIJA - HRVATSKA 1:3 (Smolov 14'/Kalinić 57', Brozović 60', Mandžukić 82')

RUSIJA: Lodigin (od 46. Rebrov), Vasin (od 89. Ignaševič), Šiškin, Kombarov (od 65. Novoselčev), Semenov, Širokov, Ionov (od 65. Ignjatov), Osupov, Čerišev (Džuba 70'), Glušakov (od 71. Mamaev), Smolov. Izbornik: Leonid Slucki.

HRVATSKA: L. Kalinić (od 90. Vargić), Srna (od 46. Vrsaljko), Vida, Lešković, Pivarić, Perišić, Badelj, Brozović, Močinić, N. Kalinić (od 74. Milović), Mandžukić (od 88. Kramarić). Izbornik: Ante Čačić.

Vecernji list