Hrvatska može na Euro čak i da ispadne u kvalifikacijama

Hrvatska, Liga nacija 2019, Luka Modrić, Luka Modrić

Tri kola prije kraja kvalifikacija Hrvatska je u poziciji da za plasman na Europsko prvenstvo vjerojatno mora pobijediti u dvjema od tri sljedeće utakmice. Ili da priliku traži kroz play-off Lige nacija, piše index.hr.

U svojoj kvalifikacijskoj skupini Hrvatska je vodeća momčad s 10 bodova, po bod manje imaju Slovačka i Mađarska, a u borbi je i Wales sa šest bodova i utakmicom manje. Dalje će proći dvije najbolje momčadi.

U slučaju kiksa u kvalifikacijama, Hrvatska će imati i drugu priliku za plasman kroz play-off Lige nacija u ožujku.

Izabranici Zlatka Dalića ispali su iz Lige nacija prošle godine, ali su bili najbolja od reprezentacija koje su preselile u Ligu nacija B. To znači da je Hrvatska završila natjecanje na devetom mjestu u svojoj ligi, a svaka od liga nacija daje po četiri predstavnika u play-offu za plasman na Europsko prvenstvo.

Hrvatska će izboriti play-off ako se najmanje pet reprezentacija bolje plasiranih u Ligi nacija izravno kroz kvalifikacije plasira na prvenstvo. Izvjesno je da će to uspjeti Portugal, Engleska, Belgija, Španjolska i Italija, a vjerojatno i Francuska. To je već dovoljno da Hrvatska ima zagarantirano mjesto u play-offu.

U ovom trenutku Nizozemska, Švicarska i Island iz najjače Lige nacija ne drže mjesta u kvalifikacijama koja vode na Euro pa bi oni mogli biti potencijalni suparnici Hrvatske u play-offu. Ako tako ostane do kraja kvalifikacija i ako Hrvatska kiksa u svojoj skupini, onda bi Modrić i društvo u ožujku u polufinalu doigravanja gostovali kod Švicarske, a onda u finalu protiv boljeg iz duela Nizozemske i Islanda odlučili o putniku na Euro.

Lakši put do Europskog prvenstva su domaće pobjede u kvalifikacijama protiv Mađarske i Slovačke, ali ni u slučaju kiksa prvenstvo nije izgubljeno.