Hrvatska: Mala zemlja za velike rezultate

Nogometna reprezentacija rijetka je svijetla točka u Hrvatskoj - izrekao je veliku istinu kapetan kockastih Darijo Srna nakon što smo u dvije utakmice isprašili Tursku i plasirali se na Europsko prvenstvo 2012. godine, piše index.

Svjetska velesila

Kapetan je bio u pravu, ovi mladići samo su potvrdili da je nogomet naš najbolji proizvod. Nažalost, samo nogomet, o svemu drugome u Hrvatskoj najčešće se informiramo preko crne kronike, sudova i stečajeva. Ali, barem nam je ostao nogomet. Uspjeh Slavena Bilića i kockastih priča je o tome kako je malo potrebno za sreću i zadovoljstvo. Kad je bilo najteže, stisnuli su se, pokazali tko su i što su. Hrvatska je u loptanju svjetska velesila i tko drugačije misli jako griješi.

Nekoć je Niko Bulić, odnosno njegova žena, pa je Bulić zbog toga dao ostavku na mjesto ministra turizma, izabrao slogan "Mala zemlja za veliki odmor". Nogomet bi se mogao naći u tom sloganu, ali malo drugačije, jer Hrvatska je "mala zemlja za velike rezultate".

Ispred Turske i Grčke

Otkako smo se pojavili na nogometnom zviježđu, od Engleske 1996. godine propustili smo samo dva natjecanja. Nismo otišli na Europsko prvenstvo 2000. godine te na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Bili smo na sedam od devet velikih natjecanja. Od Hrvatske su po tome bolje samo Španjolska, Italija, Njemačka i Francuska koje su igrale na svih devet natjecanja, te Engleska, Portugal i Nizozemska koji su sudjelovali na osam prvenstava, a mi s Danskom držimo sedam prvenstava. S time da su Englezi, Portugalci i Nizozemci prošli isti broj kvalifikacija kao i mi, jer su bili domaćini prvenstava, pa nisu morali ulaziti u mlin, koji vas često prožvače i izbaci neupotrebljiva.

Hrvatskoj na toj listi "devet prvenstava" u leđa gledaju Češka, Švedska, Rusija, Švicarska, Rumunjska, Turska, Srbija, Grčka, Poljska, Belgija, Bugarska, Slovenija, Škotska, Norveška, Austrija, Ukrajina, Irska, Slovačka i Letonija. A ostali, poput Mađarske ili Izraela, nisu bili ni blizu.

A da smo "mala zemlja za velike rezultate" govori i broj stanovnika. Ima nas 4,3 milijuna, ispred nas su Španjolska (46 milijuna), Italija (59), Francuska (62), Njemačka (82), Engleska (50), Nizozemska (17), Portugal (10,5), a iza je Rusija sa 142 milijuna stanovnika, Turska ima 70, Ukrajina 47, Poljska 40... Od svih reprezentacija na našoj listi "devet prvenstava" manje su samo Slovenija s 2 milijuna stanovnika i Letonija s 2,5 milijuna stanovnika. No, one nam i nisu pravi rivali, Slovenci su bili tri puta na velikim prvenstvima, Letonci samo jednom.