Hrvatska i Grčka igrat će utakmice bez gostujućih navijača

bilic hrvatska vatreni, Vatreni, navijači, HNS, rijeka, Vatreni, hrvatski navijači, priopćenje, Hrvatska, Vatreni, navijačka pjesma, Hrvatska, HNS, Hrvatska, Finska, RUJEVICA, Hrvatska, grčka, Hrvatska, mup rh
S obzirom na burnu prošlost punu sukoba hrvatskih i grčkih navijača, izgledno je da će FIFA odrediti zabranu odlaska na gostovanja.

Hrvatski navijači još se nerado sjećaju posljednjeg susreta u Ateni, kada je samo pukom srećom izbjegnuta tragedija na tribinama.

Iz HNS-a još nema službene potvrde hoće li u susretima Hrvatske i Grčke navijačima biti zabranjen odlazak na gostovanja, no neslužbeno doznajemo kako je taj scenarij najizglednija opcija.

Dao je to naslutiti i Davor Šuker, kada je prije dva dana baš zbog potencijalnih navijačkih nereda poželio izbjeći Grke u playoffu, piše Goal.hr.

"Znate da situacija s navijačima nije toliko čista. Da li bi im pustili da idu na utakmicu? Da li da organiziramo taj put? Sjetimo se zadnjih utakmica...", zborio je Šuker.
Najgore je bilo 2011. godine u Grčkoj

Sjećanja su sve samo ne lijepa. Ono najgore datira baš s posljednjeg susreta Grčke i Hrvatske 2011. na stadionu Olympiakosa. Grčki huligani tada su uz pomoć Delija zasuli hrvatske navijače na tribinama svime što su imali i samo je pukom srećom izbjegnuta tragedija.

"S kacigama su prišli našoj tribini i počeli bacati molotovljeve koktele i topovske udare. Srećom da tu nije bilo većih. Moglo je bit kobno", prisjetio se Ilija Perković, predsjednik udruge navijača ‘Uvijek vjerni'.

U neredima je ozlijeđeno više hrvatskih navijača, među kojima i dvoje djece, a jedan navijač iz Crikvenice ostao je bez dijela prsta. Upravo ga je Ilija s tribine otpratio u bolnicu.

"Od tog topovskog udara krv ga je oblila, čak smo mislili da je puno gore. Nije ga ni hitna pomoć htjela voziti. I onda smo ja i on zajedno otišli u hrvatskim dresovima ispod te tribine i tamo nas je čekala hitna i u bolnicu", rekao je Perković.

Navijačkih sukoba nije nedostajalo ni na klupskoj razini. 2010-e tridesetak huligana u Zagrebu je zapalilo autobus s VIP gostima grčkog PAOK-a, koji je stigao Dinamu u goste. Ni utakmice AEK - Hajduk i Olympiakos - Dinamo nisu mogle proći bez navijačkih sukoba. No koliko su grčki navijači opasni, možda najbolje svjedoči priča Srđana Andrića iz njegove prve sezone u dresu Panathanaikosa.
Andrić i Zajec znaju što znači gostovati u Grčkoj!

"Kad smo gostovali kod Olympiakosa suigrači koji su išli na put na njihov stadion morali su potpisati nekakav papir u slučaju da ti se nešto dogodi - kome ide lova od osiguranja, kome ide lova od kluba".

Još jedan bivši igrač zelenih iz Atene, Velimir Zajec, zagovara zabranu gostovanja.

"Grčki nogometni savez baš nije previše organiziran. Znamo da imaju prinudnu nogometnu vladu, tako da se bojim da oni to ne bi mogli u ovom momentu organizirati onako kako bi bilo potrebno".

"Zna se - Olympiakos je bratski klub sa Crvenom Zvezdom, PAOK je bratski sa Partizanom. Srbija i Grčka su dosta povezani - bratski su narod, što sigurno može biti još jedna stvar koja može utjecati na nekakve probleme, zato mislim da bi bilo najrealnije da gostujućih navijača nema", zaključio je Andrić.

Očekuje se da će FIFA imati slično mišljenje...

(Goal.hr)