Hrvati okupirali Nižnji: Evo čega se najviše moraju paziti Vatreni

Hrvatska
U petak navečer malo smo se zabrinuli, u gradu smo sreli tek nekoliko hrvatskih navijača, samo jednog u hrvatskom dresu, starog poznanika Gorana, Zagrepčanina koji živi i radi u Luksemburgu.

Tijekom subote i u nedjelju ujutro u Nižnji su stigle kolone hrvatskih navijača. U našem hotelu na dokovima Oke, koji je ogroman i može primiti veliki broj gostiju, smještaj su našli deseci Hrvata.

Hrvati pristižu sa svih strana

''Stigli smo sa svih strana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta'', priča nam Jakov iz Splita u ime grupe koja se pozicionirala uz centralni šank hotela.

''Prema našoj procjeni, moglo bi nas biti šest-sedam tisuća'', dodaje i podcrtava.

''Nije važno koliko će nas biti, važno je da budemo glasni.''

U foajeu smo susreli i jedno poznato lice, sveprisutnog Antu Đereka, vjerojatno najpoznatijeg ''logističara'' hrvatskih sportaša. Već neko vrijeme ga nema u neposrednoj blizini nogometaša. Kaže da se i dalje čuje s hrvatskim reprezentativcima i da tu i tamo obavi neki sitni poslić za njih, ali ne može u njihovu blizinu za vrijeme turnira. Zar su odnosi s Davorom Šuker toliko zahladili?

''Ne znam što bih vam rekao, dosta se promijenio posljednjih godina. Dok je bio igrač, bili smo jako dobri, prošli smo puno toga zajedno, još tamo iz Francuske 1998. Ma kad bih vam sve ispričao, mogli biste knjigu napisati. Svega je tu bilo, a sad neće ni da me pozdravi. Bio sam pred hotelom sinoć i nismo se baš napričali'', požalio nam se Đerek otkrivši da se jutros čuo s Linom Červarom, izbornikom hrvatske rukometne reprezentacije s kojim je u odličnim odnosima.

''Rukometaši su u Tarragoni, na Mediteranskim igrama. Lino mi kaže da prate nogometaše i zdušno navijaju. Veli da ima dobar osjećaj, da mu se čini kako naši dišu kao jedan i da bi mogli napraviti veliki rezultat. I meni se čini da je atmosfera u momčadi puno bolja nego pod Štimcem, Kovačem i Čačićem.''

Poznata je stvar da je Đerek po tko zna kojim vezama u odličnim odnosima sa FIFA-inom sudačkom organizacijom. Puno puta smo ga vidjeli u društvu najpoznatijih europskih i svjetskih sudaca. Ne možemo zaboraviti scenu s Partera prije nekih petnaestak godina, na utakmici Lige prvaka između Austrije Beč i Marseillea, kada je osiguranje prilično grubo odgurivalo novinare dalje od koridora kojim prolaze igrači i suci u svlačionicu, a onda se odjednom iz mraka pojavi Đerek i prođe kroz osiguranje kao nožem kroz putar.

''Pa ja imam FIFA-inu sudačku znaku''

''Gdje si Ante'', uzviknuo je šef osiguranja i proveo ga do sudaca. Zagrlio se s njima i ušao u svlačionicu. Ostali smo u čudu, štipali smo se za obraz, ali morate vjerovati svojim očima. Kome ćete ako neće njima?

''Pa ja imam FIFA-inu sudačku znaku. Ne vjerujete, evo pogledaj značku, evo papir, radim za njih honorarno neke protokolarne stvari'', kasnije nam je pokazao neke dokumente.

Kako god i što god mislili, tijekom godina nebrojeno puta vidjeli smo Đereka s druge strane ograde kako se srdačno ljubi i grli s Pierluigi Colinom i mnogim drugim najpoznatijim sucima. Na mnogim stadionima viđali smo ga kako ulazi u sudačke i igračke svlačionice bez problema. Zašto sve ovo zapravo pišemo? Pa Đerek nam otkriva da se sinoć našao na piću sa sucima koji će suditi hrvatskoj reprezentaciji, argentinskom trojcu na čelu s Nestorom Pitanom. Ne sumnjamo da je istina, već smo objasnili zašto.

''Znamo se odavno, malo smo popričali, zaželio sam mu sreću. Bilo mu je drago, suci vole kada im se zaželi sreća. Njemu će biti najteže ako negdje pogriješi. Inače je jako korektan, ali naši moraju biti oprezni, lak je na kartonima, ne voli sitne prljavštine i ne trpi bilo kakvo prigovaranje. Toga se naši moraju jako čuvati, posebno Rebić morao biti oprezan, onakve male ispade kao protiv Argentine Pitano neće tolerirati'', kaže Đerek i dodaje po njemu jednu sitnicu koja bi mogla postati bitna.

''U sobi s VAR-om, među ostalim, sjedit će i Daniele Orsato. On je provjeravao na VAR-u onaj prekršaj Nigerijaca. Presudio je da je jedanaesterac.''

Nadamo se da se će suci ostati nezamijećeni, da će suditi korektno i bez većih pogrešaka. Neka igrači odluče tko će u četvrtfinale.

Dnevnik.hr