Hrvati 'okupirali' centar Saint-Etiennea: Sjajna atmosfera, pjeva se i s Česima

Hrvatska, češka
...ulice oko stadiona pretvoriti u pravu navijačku zabavu. Nadamo se samo kako neće biti nikakvih izgreda kako su neki ovih dana najavljivali. Jedan je kombi s navijačima koji bi mogli biti spremni za incident zaustavljen na granici.

„Hrvatska, Hrvatska... U boj, u boj za narod svoj", odjekuje ulicama Saint-Etiennea, koji je od ranih jutarnjih sati krcat hrvatskim navijačima. Hrvati su posvuda, a najviše ih ima na centralnom gradskom trgu. Ima i Čeha, no golim oko se vidi da je Hrvata ipak dosta više. Mnogi su hrvatski navijači ljutiti zbog napisa nekih medija kako neke skupine planiraju prekid utakmice.

„Ma klasična histerija oko ničega. Ne znamo odakle priče o problemima s navijačima i prekidanju utakmice. Gdje su vidjeli incidente? Nismo vidjeli niti jedan u kojem su sudjelovali hrvatski navijači", kazivala nam je u glas skupina okupljena oko šanka na centralnom trgu u Saint-Etienneu.

„Sve se prenapuhuju, neki kao da žele da se nešto dogodi, a kada se ništa ne dogodi, izgleda da im je žao", uz glasnu podršku kaže nam jedan od navijača s kojim smo razgovarali u središtu grada.

Na ulicama Saint-Etiennea je i jako policijsko osiguranje iako između hrvatskih i čeških navijača ne postoji nikakva 'zla krv' koja bi se mogla i trebala uzburkati na današnji dan. U fan zoni oni se druže i zajedno navijaju.

Sjajna atmosfera satima prije utakmice

Francuzi su sjajno prihvatili vesele hrvatske navijače. Mnogi se žele fotografirati i razmijeniti dresove. Da naši rade probleme, sumnjamo da bi bilo tako. Već smo skoro dva tjedna u Francuskoj i možemo potvrditi da nismo vidjeli baš nikakve probleme povezane s hrvatskim navijačima; samo dobra zabava i druženje s ostalim navijačima.

„S Turcima smo se baš dobro zezali, a evo sada i s Česima. Zajedno navijamo i 'udaramo' po pivu. Navijamo bolje i žešće, ali oni piju pivu kao vodu, tu im ne možemo ništa", zezaju se dečki iz okolice iz Zagreba i Varaždina.

Hrvatski su navijači pohvaljeni do domaćina Francuza jer je utakmica protiv Turske prošla bez incidenata u pomalo iznenađujućem prijateljskom ozračju.

„Ima nas stvarno od svuda. Sinoć se nas tristotinjak okupilo u jednom kafiću. Bili smo do zore, a nije razbijena ni jedna čaša", priča nam Stjepan iz Ivanić Grada.
benGOLka

Češki navijači također potvrđuju da se odlično zabavljaju zajedno s Hrvatima.

„Prešli smo cijeli grad i nema nikakvih problema. Dobro se razumijemo i slažemo s Hrvatima. Oni navijaju za svoje, mi za svoje. Neka pobijedi bolji, a to je Češka", smiju se češki navijači pristigli iz Ostrave.

„Svjesni smo da je Hrvatska dosta jača, stvarno imate odlične nogometaše, no mi se uzdamo u naš momčadski duh i hrabro češko srce", kažu Česi a mi uzvraćamo da na kraju balade najčešće presuđuje kvaliteta.

„To je istina, ali u nogometu se nikad ne zna, sve je moguće, zato ga i volimo", ističu simpatični Česi.

Hrvatski navijači redom su uvjereni da će Hrvatska slaviti.

„Treba igrati na pobjedu, ne zanima nas remi", poručuju Slavonci i Riječani, koji su razvili svoju zastavu na ulazu u jedan od kafića.

„Imamo takvu kvalitetu da ova hrvatska generacija jednostavno mora otići daleko. Česi su tek drugi korak", poručuju u glas.

gol.dnevnik.hr