Hrvata u BiH od sna o Herceg-Bosni, baš poput Torcidu od Hajduka, samo nebo rastaviti može

Hajduk, Torcida
Razmišljanje prenosimo u cijelosti:

Svaki dan pratim sve ono što pišu mediji u Hrvatskoj, svaki dan pratim političku ali i navijačku scenu i apsolutno svaki dan pročitam nešto negativno u vezi Hajduka i Torcide, konstantno iste novine, isti portali žele Torcidu prikazati kao jedini problem društva i upravo na njih se stavlja najveći naglasak pored svih gorućih problema u državi.

Zašto ih se napada? Jer upravo ta Torcida je trn u oku, upravo ta Torcida nema dlake na jeziku, upravo ta Torcida ukazuje na probleme najprije u nogometu a onda i u cijeloj državi. Naravno čim se nađe netko tko javno negativno kritizira vladajuće u bilo kojem sloju društva jedini način da taj netko dobije kontra udarac je napad, jer je najbolja obrana i zato me i ne čudi što svaki dan loše čitam o Hajduku, Splitu, Torcidi... jer jedini Split ne šuti, jedino Torcida ne šuti, jedino su se oni ustali i jasno i glasno rekli onu njihovu poznatu krilaticu "Kontra mraku, kontra sili" i upravo zato je ta Torcida i taj Split pokupio moje najiskrenije simpatije.

Zašto? Zato što sam ja Hrvat u BiH, zato što su oni Hajduk u Hrvatskoj i zato što znamo što znači biti majoriziran, znamo što znači boriti se sam protiv svih, znamo što znači svaki dan ići kontra vjetrenjača ali znamo da nijedan taj dan nećemo odustati od svojih ciljeva. Hajduk je zaista jedna prelijepa, posebna priča. Hajduk je dalmatinska religija, njihov stil života, nešto što se uči prije prvog plača kod rođenja. Usudim se reći da je u današnjem društvu Hajduk postao simbol bezuvjetne ljubavi jer Hajduka ne ide već godinama ali se svaki vikend Torcida vjerno vraća na svoj Poljud, tu je.. ne bojkotira.. ne okreće leđa.. i strpljivo čeka... Kada bi usporedili Hrvatsku kakva je bila krajem 90-ih s ovom danas, mislim da je jedino Split ostao isti. Dok je postalo moderno okrenuti se Zapadu, Torcida je okrenuta onim istinskim vrijednostima pravog Hrvata, iako, dok jedan njemac ponosno ističe da je njemac smatra ga se domoljubom, a dok Torcida brani naše vrijednosti smatra ih se orjunašima, fašistima, nacistima, čim li već ne... jer dok političke elite šute na paljenje hrvatskih zastava i vukovarskih simbola po zemljama u regiji, Torcida na to burno reagira, jer se političke elite moraju dodvoriti Europi, a torcidaš se ponaša onako kako bi se trebao ponašati svaki Hrvat.

I ta Torcida ne odustaje, i taj Hrvat u BiH ne odustaje. I taj Torcidaš sanja svoj san i taj Hrvat u BiH sanja svoj san... i ide naprijed još jače, još čvršće, još više razočarenja doživi ali još jače voli i zato ti želim Hajduče moj da zaista živiš vječno, da budeš ti i tvoja Torcida vječni kritičar cijeloj Hrvatskoj, jer dok ima Torcide za Hrvatsku ne bojim...

U nas ima ona jedna krilatica za Herceg-Bosnu koja kaže "Rasti sine jednom znat ćeš, samo rasti dočekat ćeš" pa tako i ti Hajduče samo rasti... dočekat ćeš ljepše dane jer ih zaslužuješ... jer Hrvata u BiH od sna o Herceg-Bosni, baš poput Torcidu od Hajduka, samo nebo rastaviti može...