HOO: Ukor za Zdravka Mamića

..... povrijeđena temeljna načela olimpizma, prije svega očuvanje dostojanstva pojedinca, i nanesena šteta ugledu hrvatskog sporta, objavio je HOO.

Na temelju podnesene prijave za pokretanje postupka protiv Zdravka Mamića radi povrede temeljnih načela olimpizma, podnesene od strane Splitskog kluba olimpijaca 20. ožujka, Etički odbor u sastavu Katica Ileš (predsjednica), Darko Ćuruvija, Mirna Rajle Brođanac, Željko Drakšić i Renato Živković, utvrdio je da je Zdravko Mamić svojim govorom u javnosti 15. ožujka na radiju Soundset Plavi, govoreći o ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću upotrebom neprimjerenih, uvredljivih i neprihvatljivih riječi povrijedio temeljne vrijednosti i načela olimpizma, prije svega očuvanja dostojanstva pojedinca, te time nanio štetu cjelokupnom hrvatskom sportu.

Splitski klub olimpijaca u svojoj je prijavi između ostaloga naveo da je Zdravko Mamić dosadašnjim ispadima, postupcima i ponašanjem u javnosti stvorio percepciju osobe koja ne može biti primjer mladim sportašima, a zbog povrede temeljnih načela olimpizma ne može pripadati olimpijskom pokretu čiji su članovi i FIFA, HOO te Hrvatski nogometni savez.

Osobito su se pozvali na načela koja glase 'cilj olimpizma je stavljanje sporta u službu skladnog razvoja čovječanstva radi stvaranja mirnog društva koje nastoji očuvati ljudsko dostojanstvo' te 'diskriminacija u bilo kojem obliku na osnovi rase, vjere, politike, spola ili drukčije nespojiva je s pripadnošću olimpijskom pokretu'.

Inače, ukor je osim upozorenja jedina mjera koju Skupština može izreći kada se ne radi o članici HOO-a ili osobi koja je član nekog tijela HOO-a, kao što je to u slučaju Zdravka Mamića.

Članovi Skupštine usvojili su izmjene i dopune proračuna HOO-a za 2013. godinu. Ukupno planirani prihodi i rashodi uvećavaju se za 600 tisuća kuna te sada iznose 124.264.654 kuna. Usvojena je i prenamjena unutar rashoda kojom se uvećavaju sredstva za povećanje temeljnog kapitala HOO TV d.o.o. Predložene prenamjene neće utjecati na redovne programe nacionalnih sportskih saveza, razvojne programe za sportaše i trenere, programe lokalnog sporta i olimpijski program.

hrt.hr