HNS suspendirao 13 sudaca

HNS, sunspenzija udaljenje, suci
Kraj jesenskog dijela nogometne sezone okupio je vodeće ljude Hrvatskog nogometnog saveza kako bi utvrdili stanje. Najviše posla imala je Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a koja je prebrojala sudačke pogreške u polusezoni, javlja Index.

Šestorica sudaca iz prve lige suspendirano je do daljnjeg, dok se ne utvrdi da su vratili formu. Suspendirano je i sedam sudaca iz Druge lige.
Od prvog do 19. kola prvoligaši su se žalili, upozoravali, prijetili bojkotom nezadovoljni tretmanom pojedinih sudaca. Iz HNS-a su odgovorili privremenom selidbom nekoliko popularnijih imena u drugu ligu, no u rekordnom roku vratili su se u formu i u prvoligaški nogomet.

Žalila se Cibalia na suđenje protiv Dinama na početku sezone, Hajduk je tražio izuzeće dvojice sudaca sa utakmica svojih mlađih uzrasta, a Zoran Vulić na klupi Splita potpuno je izgubio kontrolu jer je u nekoliko utakmica zaredom završio s desetoricom igrača. Splićani su dobili 53 žuta i četiri crvena kartona u 19 utakmica, pa su se počeli pitati tko ih pokušava izbaciti iz borbe za Europu.

"Pogreške su moguće i sastavni su dio nogometne igre u kojoj sudjeluju igrači, treneri i nogometni suci i ne možemo prihvatiti izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojeg nogometnog kluba jer smatramo da su to individualni propusti nogometnih sudaca tijekom suđenja utakmica", objašnjenje je iz Rusanove čije priopćenje prenosimo u cijelosti.
Zaključci Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a:

1. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a nakon analize suđenja nogometnih sudaca Prve i Druge HNL-e, te pregledanih video zapisa ustanovila je da je suđenje na prvenstvenim i Kup utakmicama u jesenskom dijelu natjecateljske 2012./2013. god. provedeno s dosta pogrešaka, te je izostala dosljednost u primjeni Pravila nogometne igre od strane nogometnih sudaca.

2. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a sukladno UEFA-inoj Sudačkoj konvenciji i Pravilniku o određivanju nogometnih sudaca i Kontrolora suđenja, a temeljem članka 12. naprijed navedenog Pravilnika donijela je Odluku o suspenziji nogometnih sudaca koji su tijekom jesenskog dijela prvenstva iskazali nezadovoljavajuću formu i slabu primjenu PNI.

Odluka se, do daljnjega, odnosi na sljedeće nogometne suce:

PRVA HNL-a

A lista
Andrej BURILO (Osijek), Alen GEREK (Zabok), Dalibor MLAKAR (Zagreb)

B lista
Hrvoje BARIŠIĆ (Osijek), Dražen PEJIĆ (Vukovar), Ivica RADOŠEVIĆ (Gospić)

DRUGA HNL-a

A lista
Ante ELEZ (Split), Ninoslav FRATRIĆ (Darda), Igor FRANOLIĆ (Ludbreg), Hrvoje KNEZ (Zagreb), Ivan SUŠAC (Novi Mikanovci)

B lista
Davor BATINIĆ (Osijek), Dario RATKOVIĆ (Belišće)

KONTROLORI SUĐENJA

Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a analizirajući izvješća o Kontroli suđenja navedenih Kontrolora nije u potpunosti zadovoljna opisom i datim ocjenama nogometnim sucima, a koje su u suprotnosti s Uputama o ocjenjivanju sudaca.

PRVA HNL-a
1. Drago HUIS (Belišće)
2. Mato RUPČIĆ (Vinkovci)

DRUGA HNL-a
1. Željko BOŠNJAK (Harkanovci)

3. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a odlučiti će o njihovom povratku na suđenje prvenstvenih i kup utakmica Prve HNL-e odnosno Druge HNL-e nakon što se utvrdi da su isti dostigli zadovoljavajuću formu u primjeni PNI.

4. Pogreške su moguće i sastavni su dio nogometne igre u kojoj sudjeluju igrači, treneri i nogometni suci i ne možemo prihvatiti izražene tendencije i namjere o oštećenju bilo kojeg nogometnog kluba jer smatramo da su to individualni propusti nogometnih sudaca tijekom suđenja utakmica.

5. Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a suočena sa navedenim propustima tijekom jesenskog dijela natj. 2012./2013. god. na predstojećim Seminarima koji će se održati u veljači 2013. god. Edukacijom i usavršavanjem sudaca učiniti će sve da se navedeni propusti ne ponove s ciljem što kvalitetnijeg suđenja u proljetnom dijelu natj. 2012./2013. god.