HNK Rijeka-NK Široki Brijeg 2:1

HNK Rijeka, NK Široki Brijeg, HNK Rijeka, Liga prvaka, HNK Rijeka, AC Milan
...na dodavanje Mate Bajića nogometaši »Rijeke« napravili su preokret u samoj završnici utakmice i stigli do pobjede u generalki protiv trećeplasirane momčadi Premier BiH lige.

Oko dvije tisuće gledatelja ispratilo je svoje ljubimce ovacijama u svlačionicu kao da je u pitanju ogled protiv »Lokomotive«, a ne posljednja pripremna utakmica u kojoj su »bijeli« imali dosta problema na planu igre. Ako je suditi po posljednjoj utakmici jedino s atmosferom na tribinama sigurno neće biti problema na početku proljetne dionice natjecanja! Trener Matjaž Kek koristio je 18 igrača, promjenio dva rasporeda (4-3-3, 4-4-2), no tek u smiraju utakmice pronašao dobitnu kombinaciju. S obzirom na brojne promjene teško je na temelju posljednje utakmice odgonetnuti koja će momčad istrčati idućega petka. Sigurno neće onih 11 igrača koji su počeli utakmicu jer tu je bilo puno i previše praznoga hoda. Ni u nastavku nije bilo puno bolje, ali čim je Kek počeo uvoditi kvalitetnije pojedince, a njegov kolega pričuve počelo se naslućivati ono što se dogodilo u posljednjim minutama kada su Riječani s dva pogotka popravili dojam kojega su ostavili.

Matjaž Kek ponovo je kao i protiv »Rudara« pokušao nedostatak desnoga beka kompenzirati ljevakom Leonardom Žutom na toj poziciji što se ovoga puta pokazalo - lošim pokušajem. Širokobriježani su shvatili da većina Žutinih dodira s loptom na otvaranju napada završava povratnom loptom za stopera pa su na svaki »Rijekin« pokušaj organizacije igre kanalizirali u taj prostor. Žuta odavno već nije imao toliko loptu u nogama, no od svega toga nije bilo nikakve koristi. Bez podrške s bočnih pozicija se ni trojica veznih igrača (Močinić, Gerald, Brezovec) nisu uspjeli nametnuti na sredini terena, a i kada je lopta stizala do napadača najčešće se sve svodilo na imaginaciju Marija Gavranovića.

Zalud Roshiju bezbrojni bijegovi kada nakon njih nije uslijedilo ništa opipljivo. »Rijeka« do odmora zapravo osim o potezu Gavranovića ovisila o energiji Josipa Brezovca koji je povremeno davao ritam i ton igri Riječana. U 15. minuti Brezovčev udarac sa 16 metara završio je kraj gola, u 29. minuti veznjak »bijelih« pobjegao je po desnoj strani, izdržao start Pandže, ali si je Gavranović lošijim primanjem povratne lopte na prvoj stativi zatvorio prostor za udarac. U 13. minuti Gavranović je svojim majstorskim dodavanjem na drugoj stativi pronašao Balaja, no taj pokušaj završio je u bloku. I to je bilo sve od »Rijeke« do odmora. Gosti su se nešto pokušavali preko Krstanovića i raspoložebnog Ajayija, no na kraju se sve svelo na slobodnjak Kožulja po kojem je lopta fijuknula iznad grede. Nedovoljno da se osmorica navijača »Širokog« na istoku - oglase.

Taman kada se činilo da će uvođenjem Mejača na desnu stranu obrane i prebacivanje Žute na lijevu, te Mateijevim ulaskom na Roshijev desni bok »Rijekina« igra početi poprimati konkretnije obrise dogodio se pogodak gostiju. Ćorić je prošao desnim bokom, a Kožulj u padu glavom ispred Mejača pogodio vodstvo Širokobriježana. Vargić je primio prvi pogodak u pripremama! Srdočki klinci su na malo manje od sat vremena igre poveli navijanje koje je popratio cijeli stadion, a Matjažu Keku to kao da je bio znak da posegne za novim promjenama. Uvođenjem Kajevića i Bezjaka promijenjen je raspored u 4-4-2. U 61. minuti Močinić, Žuta i Gavranović zatvorili su trokut, a lopta koju je udarcem iz prve poslao prema golu Gavranović u odsutnom trenutku zapela u bloku. Rumunj Matei se silno trudio dopasti navijačima u prvoj utakmici, pokazao je s nekoliko driblinga da je s loptom »na ti«, no vidljivo je da još nije pohvatao konce suradnje sa suigračima. U 78. minuti Brezovec je udarcem sa 16 metara natjerao vratara na izbacivanje lopte ispod grede u korner. U 80. minuti Kajević je na pet metara predugo oklijevao da obrana gostiju ne bi otklonila opasnost, a u 82. minuti moglo je biti 0:2 da Mitrović nije u posljednji trenutak skrenuo loptu s noge Barabana u udarac iz kuta.

Kazna za gostujući promašaj uslijedila je u 84. minuti kada je branič Bralić skrenuo loptu po Kajevićevu udarcu s vrha šesnaesterca i prevario vlastitog vratara - 1:1. Dvije minute kasnije Rujevica je eksplodirala od radosta kao da je u pitanju prvenstvena utakmica. Bajić je u prvom dodiru s loptom gurnuo Bezjaka pred Bilobrka, a slovenski napadač reagirao kao jesenas - hladnokrvno je poslao loptu u mrežu za pobjedu »Rijeke«. Šteta što je Mate Bajić u 89. minuti bio u zaleđu kada je glavom sproveo ubačaj Mejača u mrežu. Pomoćni sudac »ukrao« mu je epitet prvoga imena generalke uz neumornog Brezovca. Matjaž Kek nije mogao u posljednjoj test utakmici zbog zdrastvenih poteškoća koristiti Marka Leškovića (tetiva), Marka Vešovića, Mate Maleša (viroza) i Marina Tomasova (gripa).

Rijeka - Široki Brijeg 2:1

RIJEKA Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 2.000. Sudac: Vedran Jelenčić (Kastav). Strijelci: 0:1 Kožulj (48'), 1:1 Kajević (84'), 2:1 Bezjak (88').
RIJEKA: Vargić, Žuta (od 71' Ristovski), Mitrović, Samardžić, Bertoša (od 46' Mejač), Gerald (od 58' Kajević), Močinić (od 71' Bradarić), Brezovec, Roshi (od 46' Matei), Balaj (od 58' Bezjak), Gavranović (od 86' Bajić).
ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk, Pandža, Čorić, Pehar, Krstanović, Kožulj, Sesar, Brekalo, Ajayi, Crnov, Marković. Još su igrali: Soldo, Kožul, Barišić, Ivanković, Baraban, Landeka, Wagner, Ćorluka, Menalo, Buhač, Karačić, Bralić, Kresinger.

Novi list