HNK Čapljina se neće solidizirati sa licemjerima iz Krajšnika

Prva liga FBIH: HNK Čapljina - FK Goražde 6:1

...iskazivanog nezadovoljstva kriterijima suđenja, zatražili sastanak s Natjecateljskom, Disciplinskom i Sudačkom komisijom NS-a FBiH, te članom Povjerenstva za normalizaciju NS-a BiH. U znak prosvjeda utakmice u Kaknju i Rodoču su prethodnog vikenda započele 10 minuta kasnije od utvrđenih termina, a klubovi su u slučaju da se sastanak ne održi zaprijetili i neodigravanjem utakmica posljednjeg jesenskog kola. Na kraju je dogovoreno da se predstavnici osam klubova i Saveza sastanu sutra (petak) u Vogošći. - Cilj nam je napraviti pomake po pitanju suđenja na prvoligaškim terenima, da to konačno počne ličiti na nogomet. Ne želimo igrati samo za suce i kontrolore. Ako klubovi plaćaju kotizacije za natjecanje Savezu, onda očekujemo od njih i da nam osiguraju normalne, ravnopravne uvjete za igranje, poručio je direktor Branitelja Željko Pehar.

Još nije jasno koliko će se predstavnika ostalih klubova Prve lige FBiH pojaviti na zakazanom sastanku, odnosno podržati inicijativu spomenutih. S druge strane, zna se i da dio njih sigurno neće sudjelovati. Među ovim klubovima je i Čapljina, čiji predstavnici su prethodni vikend prošli torturu na gostovanju u Mionici.
- Ne želimo se solidarizirati s licemjerima iz Krajišnika kao predvodnicima inicijative, jer su vodeći u krađama i drugim pritiscima na goste utakmica u Velikoj Kladuši. Sjetili su se istjerivati pravdu nakon što su kroz slično prošli u Cazinu protiv Krajine, kaže tajnik Čapljine Zdravko Pranić.
U Čapljini smatraju da se suđenje u Prvoj ligi FBiH djelomice i popravilo spram posljednjih sezona, iako je jasno kako je to još uvijek daleko od onoga što bi zadovoljilo sve zaljubljenike nogometne igre. Svima je jasno kako su promjene ipak nužne.

- Dio onih koji su inicirali sastanak sa Savezom godinama mešetare. Ovakve pojedinačne inicijative nećemo podržati. S druge strane smo za formiranje Udruge prvoligaša koja bi bila prava snaga zajedništva i ozbiljnosti u borbi za boljitak, izjavio je tajnik Čapljine Zdravko Pranić.

Zamišljena granica prihvatljivog mešetarenja

Ogromni pritisci na službene osobe klubova domaćina, češće kontrolora koji ocjenama uvjetuju suce, u konačnici svako malo donesu lakrdije preko kojih iz klubova ne mogu prijeći. Česta tema aktera ovog natjecanja je nekakva imaginarna granica prihvatljivog mešetarenja u čemu gotovo svi sudjeluju. U dosta izjednačenoj Ligi nekima je na osnovi kvalitete dovoljan mali ili nikakav "vjetar u leđa" za pobjedu na svom terenu, drugima treba nesankcioniranje pogibeljnih startova, simultano prekidanje napada protivnika izmišljenim prekršajima i dosuđivanje jedanaesterca za svaki kontakt u kaznenom prostoru. Kad se kroz takve ogromne pritiske, na granici tužnog i smiješnog, prijeđe zamišljeni prag tolerancije pristranog suđenja, čelnici klubova izlaze u javnost s jadikovkama. Slično je i s najavljenom inicijativom.
- Najveći problem ove Lige je što se prije starta prvenstva ne zna koja mjesta vode u niži rang. U slučaju eventualnog ispadanja pet momčadi moguće je da jedan klub napusti Ligu i s 42 boda, odnosno 14 pobjeda. Dakle, samo jedan domaći kiks može odvesti u niži rang, osvrt je Zdravka Pranića na sustav natjecanja.

Ogromne razlike igranja kući i na strani

Koliko je domaćinsko suđenje izraženo u Prvoj ligi FBiH najbolje pokazuje to da je na primjer prošle sezone od ukupno 240 utakmica, 178 okončano pobjedom domaćina (74,1 posto), upisano je 42 remija (17,5 posto), dok su gosti bili uspješniji u 20 navrata (8,3 posto).
Približno slična statistika je bila i prethodnih sezona, a ništa posebno drukčije nije ni ove natjecateljske godine. Nakon 14 kola najbolji gost je Vitez sa 7 bodova, dok su po 6 skupili Iskra, Budućnost, Gradina, Čapljina i Krajina. Niti jedna od tih ekipa nema pozitivnu gol razliku. S druge strane, trenutačno najbolji domaćini Bratstvo i Rudar imaju po 20 osvojenih bodova. Negativnu gol razliku na ljestvici "domaćin" ima samo posljednji UNIS.

Danas o utakmici Krajina - Krajišnik

Nakon što su na prvoj izvanrednoj sjednici prolongirali odluku zbog nepostojanja potpunih izvješća službenih osoba, Natjecateljska komisija NS-a FBiH bi danas trebala donijeti konačnu odluku o prekinutoj utakmici 13. kola Prve lige FBiH između Krajine i Krajišnika.

Dnevni list