HNK ''Čapljina'' - HNK ''Orašje'' 3:2 (0:0)

HNK Čapljina
U utakmici 8. kola Prve Federalne lige čapljinci su rezultatom 3:2 bili bolji od nezgodnih gostiju iz Orašja. Unatoč dominaciji nogometaši Čapljine u prvom poluvremenu nisu uspjeli zatresti mrežu Orašja, čiji su igrači vrlo dobro pokrivali prostor ispred svojih vrata.

Stoga su čapljinci napadali, ali su se njihove akcije uglavnom završavale na nekih 20 - ak metara od gola Orašja.

Iz prvog poluvremena  može se izdvojiti tek slobodnjak Geronima Viscovicha koji ipak nije bio precizan. Trener HNK Čapljina Zlatko Križanović - Vukas cijelo je prvo poluvrijeme vikao i upozoravao svoje igrače da se brže rješavaju lopte te da budu dosta odlučniji u naletima ka golu Orašja.

U drugom poluvremenu posve drugačija slika i prava golijada. Za vodstvo Čapljine u 49.minuti pogodio je omaleni argentinac Geronimo Viscovich. Slobodni je udarac izveo Jusufbašić, vratar Orašja je nakratko odbio loptu na koju je natrčao Viscovich i pogodio za slavlje čapljinaca.

I kada su se očekivali novi napadi Čapljine došlo je do desetodnevnog prekida utakmice. Netko je iz publike  plastičnom bocom pogodio pomoćnog suca. Zbog toga je glavni sudac Mehanović kao uvjet za nastavak utakmice naredio da se gledatelji prebace iz tog dijela tribine, ispred kojih se kretao pomoćni sudac, na drugi dio tribina stadiona Bjelave.  

Samo pet minuta kasnije Orašje je poravnalo nakon katastrofalne pogreške domaćeg vratara Josića. Umjesto da izbije jednu posve neopasnu loptu Josić ju je zahvatio samo krajem kopačke i dodao gostujućem igraču Duspari, koji nije propustio tu neočekivanu poklon loptu pa su gosti došli do poravnanja.

Tri minute kasnije kazneni udarac za Čapljinu. U prodoru je srušen Santiago Ojoli koji je i uzeo loptu te  izveo kazneni udarac, kojeg je ipak obranio vratar Orašja Milorad Ilišković. Trener Križanović je vikao da kazneni udarac izvede Viscovich, ali ga Ojoli nije poslušao te je samovoljno uzeo loptu i neuspješno izveo penal.

Nakon tog promašaja stigla je kazna. Već u sljedećem napadu sudac je svirao penal za Orašje. Pred vratima Čapljine srušen je Mato Ivanović a iz penala je za vodstvo Orašja pogodio iskusni kapetan Ivo Pejić. Tek tada su čapljinci vidjeli da je vrag odnio šalu pa su pojačali napade te su pogocima Jusufbašića i Ojolija na kraju izborili vrijednu domaću pobjedu nakon koje su sa 16 bodova zasjeli na drugo mjesto prvenstvene tablice.

Prvi je sa 17 bodova GOŠK iz Gabele koji je na gostovanju kod Krajišnika u Velikoj Kladuši izborio vrijednih 0:0.

Frano Matić | Večernji list/čaportal