HNK Branitelj: Premier liga nije nešto nedostižno

Prva nogometna liga FBIH: HNK Branitelj - FK Rudar 0:1
...je osvojio deseto mjesto, ali je opet dogurao do četvrtfinala Kupa BiH i tako potvrdio kontinuitet dobrog i ozbiljnog rada.

Iako službeno nije na čelu kluba - ima funkciju dopredsjednika, svima je dobro poznato da je alfa i omega Branitelja Ivan Vukoja, vlasnik mostarske tvrtke Interkomerc i zapravo tvorac "diva iz predgrađa", kako tepaju klubu iz mostarskog naselja Rodoč. S ovim velikim zaljubljenikom u nogomet razgovarali smo nakon treninga Branitelja u petak, a pretražujući arhivu nismo pronašli nijedan razgovor s njim, što je samo potvrda da se radi o čovjeku koji se ne voli eksponirati. Bez obzira što je glavni financijer ovog kluba, tijekom razgovora nijednom ga nismo uhvatili da je govorio o sebi, nego je rečenice uvijek počinjao s "mi", "Branitelj"...

- Svatko klubu pomaže na onaj način na koji može, netko novčanom donacijom, netko kupnjom ulaznice, netko radom na našem stadionu...Branitelj ima svoju Skupštinu, Upravni odbor, a najvećom snagom našeg kluba vidimo djecu u našoj Školi nogometa. Onog dana kada ona prestane s radom, prestat će i Branitelj, a ja se nadam da se to nikad neće dogoditi, govori za Dnevni list Ivan Vukoja , kojeg ljubitelji nogometa više poznaju po nadimku Ikić.

Branitelj je godinama igrao u trećem rangu bh. nogometa gdje je uvijek bio u vrhu, a u sezoni 2010./2011. napokon je odlučio napraviti iskorak i izboriti plasman u Prvu ligu Federacije BiH.

- Branitelj je i kao drugoligaš slovio kao ozbiljan klub, tako da plasman u Prvu ligu nije puno toga promijenio, osim što smo zaigrali u jednom rangu više. Definitivno nismo klub koji želi rezultat preko noći, ali bilo je jasno da smo kvalitetom prerasli Drugu ligu pa je plasman u Prvu ligu bio logičan, nastavlja Vukoja, koji debitantsku sezonu u prvoligaškom društvu karakterizira kao "vrlo turbulentnu".

- Otvoreno mogu reći da su nam suci u prvom dijelu prošle sezone uzeli desetak bodova, tako da je to bila prava kalvarija. Bili smo ozbiljni u namjeri napustiti natjecanje, jer nismo vidjeli smisao igranja u takvom prvenstvu. Nakon toga suđenje se popravilo, jer da nije, mi vjerojatno ne bismo osigurali ostanak. Eventualno ispadanje ne bismo doživjeli kao tragediju, ali u takvom sustavu gdje sport nije u prvom planu nitko ne profitira.

Vukoja kaže da Branitelj ne želi rezultat pod svaku cijenu, ali Premier ligu ipak ne vidi kao nerealan cilj.

- Plasman u Premier ligu za nas sigurno nije nešto nedostižno, niti nešto što bi postavili kao imperativ pred momčad. Branitelj iz godine u godinu raste i postaje sve ozbiljniji, ali za Premier ligu nije potreban samo rezultat, nego i infrastruktura koju naš klub u ovom trenutku nema, odnosno nema za natjecanje kao što je Premier liga. To, ipak, ne znači da jednog dana Branitelj neće imati potrebnu infrastrukturu, jer u planu imamo dosta toga, ali svjesni smo da ništa ne ide preko noći, zaključio je Vukoja, kojeg je, podsjetimo, Sportski savez Mostara proglasio najboljim sportskim djelatnikom grada za 2010. godinu.

Branitelj i Zrinjski

Odnos sa Zrinjskim Vukoja karakterizira "dobrim", ali ipak uz dodatak. - Odnos sa Zrinjskim je uvijek bio dobar i uvijek će biti, ali u posljednje vrijeme ipak nije bio onakav kakav bi trebao biti, a za to sigurno nije kriv Branitelj. Ne trebam ni govoriti da mi u Branitelju svi volimo Zrinjski, što smo nebrojeno puta dokazali ustupajući tom klubu i igrače i trenere. Zrinjski je klub koji treba biti lokomotiva, jer ako Zrinjski nije dobar, onda je teško očekivati da dobri budu Branitelj, Brotnjo, Tomislav, Čapljina..., izjavio je Vukoja.

Igor Musa veliki dobitak

Branitelj je ovog ljeta svoje redove pojačao dolaskom iskusnog Igora Muse, koji će svojim iskustvom sigurno pomoći mostarskom prvoligašu, prije svega u organizacijskoj strukturi, a možda i na terenu, jer nije isključeno da se nakratko vrati iz igračke mirovine u kojoj je bio posljednje dvije godine.

- Musino priključivanje vidimo kao veliki dobitak za naš klub, jer se radi o čovjeku koji je čitav život u nogometu. U planu imamo u rad kluba uključiti još nekoliko poznatih imena, ali o tome kada za to dođe vrijeme, kaže Vukoja.

Mičemo djecu s ulice

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, svaka marka koju bilo tko ulaži u sport je velika, a iako se radi o nepovratnim sredstvima, Vukoja na tu činjenicu ipak ne gleda tako. - Nije istina da se uloženo ne može vratiti. Istina, ne može u materijalnom smislu, ali velika je stvar što ulaganjem u sport mičemo djecu s ulice. Droga i alkohol su veliko zlo, a naše analize otkrivaju da nijedan bivši polaznik naše Škole nogometa nema problema s tim zlom. To je svima nama u Branitelju velika zadovoljština, a na isti način bi trebali razmišljati u gradu i županiji, a od kojih imamo malu ili gotovo nikakvu potporu. Znamo, vremena su teška, ali ta pomoć ne mora biti samo financijska, kazao je Vukoja.

Musa i Bubalo

Slaven Musa je trenerom Zrinjskog imenovan nakon pune četiri sezone na klupi Branitelja, a čini se da je ovaj klub odlučio stvoriti još jednog trenera - Ivana Bubala. - Musa je trenersko dijete našeg kluba i nadamo se da će iz godine u godinu napredovati. Bubalo je, pak, odavno dio našeg kluba. Branitelj će mu sigurno pomoći u trenerskom školovanju, a ostalo će biti na njemu, izjavio je Vukoja