Halilhodžić otvoreno o 'razmaženim' reprezentativcima BiH i Hrvatske

Nedjeljom u 2, Dinamo, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Dinamo, Vahid Halilhodžić, FK Željezničar, Vahid Halilhodžić, Dinamo, Zdravko Mamić, alžir, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, FK Turbina, Jablanica, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, japan, reprezentacija Japana, Vahid Halilhodžić, Vahid Halilhodžić, kumstvo, ledinac
... kao izbornik nakon uspjeha s Obalom Bjelokosti i Alžirom.

Nakon što su mu se slegli dojmovi, za Goal je pričao o brojnim temama, uključujuči i reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Ovo je izvanredan osjećaj, ma kao i svugdje kada napravite uspješan rezultat. Osjeća se sada velika euforija, navijači su zadovoljni i svi od nas puno očekuju i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Japancima nogomet puno znači, gotovo svi ovdje prate reprezentaciju, tako da je naša pobjeda nad azijskim prvakom Australijom čudesno odjeknula. Euforija se osjeća doslovce na svakom koraku: po gradovima i ulicama, a naravno da meni kao izborniku gode takve stvari", kazao je Vahid Halilhodžić.

"Mi još nismo spremni za Rusiju, to sam objasnio i igračima. Znam koji će nivo igre biti na SP-u, znam koji su tamo zahtjevi, kakvi nas sve čekaju suparnici. A mi za to, realno, sada nismo spremni. Kod nas traje lagana smjena generacije, imamo 5-6 iskusnijih igrača koji odlaze, oni su doslovno potisnuti mladim japanskim snagama. No, ti mladići još nemaju potrebnu rutinu, niti iskustva da se upuste u koštac sa svjetskim silama koje će biti u Rusiji. Poručio sam igračima kako u ovom trenutku nismo spremni za veliki rezultatski iskorak u Rusiji, ali pred nama je još deset mjeseci. Svi se moramo posvetiti tom cilju, igrači moraju svkodnevno živjeti za Svjetsko prvenstvo. Bilo bi mi lakše da sam češće s njima, da možemo trenirati zajedno, ali to ne ide tako u nogometu. Opet, na svako veliko natjecanje idem s velikim ambicijama, želim tamo nešto napraviti. Ne želim u Rusiju ići kao turist, to nije moj stil."

Hrvatska se muči na putu prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji...

"Zovu me prijatelji iz Hrvatske, novinari pitaju za mišljenje. Mene je zabrinulo kako je ova današnja generacije Hrvatske, s toliko individualne kvalitete i igrača iz najvećih svjetskih klubova, ispala na Euru u Francuskoj. Hrvatska je za mene bila jedan od glavnih kandidata za naslov, a imao sam osjećaj da se od turnira oprostila - prelagano. I kako nije bila spremna za veliki rezultat.

Pratim i ove kvalifikacije, nije mi jasno kako se igrači takve vrijednosti muče sa selekcijama koje joj nisu dorasle. Ne znam u čemu je problem, ne želim nikoga kritizirati, ipak nisam dovoljno 'unutra'. Ali, držim da je ova reprezentacija lakoćom trebala dohvatiti Rusiju, tamo opet biti jedan od najvećih favorita za naslov. Hrvatska se tako mora postaviti, riječ je o daleko najboljoj reprezentaciji s prostora bivše države."

"Ipak, nešto mi kod Hrvatske nedostaje. Ne znam postoji li kod igrača autoritet izbornika, jesu li oni uopće dovoljno motivirani igrajući za reprezentaciju. Često čitam i prilično populističke rečenice hrvatskih nogometaša koji u svojim izjavama najčešće odlaze predaleko. Svi skupa trebaju smanjiti vokabular izvan terena, a povećati požrtvovnost na samom terenu. Hrvatska po meni može jako puno, kažem i dalje ih vidim kako jedne od favorita u Rusiji, ali svi se skupa trebaju potpuno posvetiti reprezentativnom uspjehu. I svakom sljedećem suparniku. Od priče neće biti ništa."

Kako vidite dosadašnje kvalifikacijske rezultate Bosne i Hercegovine?

"Nažalost, dogodio nam se taj iznenadni poraz na Cipru, a vidim kako sada ima puno kritika na izbornika Mehmeda Baždarevića. A većina kritika u tom smjeru prelazi sve mjere ljudskosti i pristojnosti, ali tako je to na našim prostorima. Vjerujem da je u sličnoj situaciji i Ante Čačić. Ali, malo treba 'oplesti' i po igračima, oni ne pružaju ono što se od njih očekuje. A često se ponašaju kao vedete ili razmažene zvijezde.

Čini mi se kako izbornici u takvim situacijama trebaju biti malo konkretniji, pogotovo direktniji u razgovorima s pojedincima. U cijeloj priči bitna je samo - reprezentacija. Vjerujem će BiH dogurati do baraža, pa preko toga stići i do Rusije. Uvijek navijam za reprezentacije s našeg područja, tu je uvijek bilo i uvijek će biti sjajnih individualaca", zaključio je Vaha.