Hajdukovoj legendi Andriji Ankoviću u Gabeli otvoren muzej

Andrija Anković, Gabela, Torcida, Hajduk
Ovaj događaj održan je u organizaciji Udruge navijača Torcida Gabela, a istome su se odazvali i predstavnici Hajduka, kao i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, koji je ujedno i pokrovitelj ovoga događaja, piše Dalmacija News

Okupljene je prvo pozdravio Nikica Pehar, koji se obratio u ime Udruge navijača Torcida Gabela i Nogometnog kluba GOŠK Gabela.

- Neraskidiva je veza GOŠK-a i Hajduka jer je GOŠK dao dva velika napadača, bombardera iz Gabele Andriju Ankovića te leteću tvrđavu Nikicu Jelavića.

Pročitat ću vam samo izjavu Ivana Gudelja: "Teško je ne zaplakati kada stojite ispred kuće jedne legende kao što je Andrija Anković, koji me doveo u Hajduk te usadio mnoge ljudske i nogometne vrijednosti, te je dobio zasluženo mjesto u mojoj knjizi Hajdučka priča".

Tako se mi osjećamo danas, ovdje, dok u zahvalu Andriji otvaramo ovaj spomen dom.

Ponosni smo što su učinili naši sportaši na raznim sportskim poljima po cijeloj Europi i svijetu, stoga im s iznimnom ljubavlju poklanjamo ovaj mali muzej koji je rađen samo kako to znaju Gabeljani - s puno ljubavi i poštovanja, čime se želimo trajno zahvaliti sportskim legendama Gabele - poručio je Pehar.

Načelnik općine Čapljina dr Smiljan Vidić istaknuo je kako na poseban način pozdravlja obitelj pokojnog Andrije Ankovića, prestavnike NK 'Hajduk' i sve one koji su se okupili u Gabeli u spomen na ovu nogometnu legendu

- Ja sam maloprije u knjigu utisaka napisao otprilike sljedeće: "Gabela je po mnogo čemu iznimna, pa je tako iznimna i po ovome danu, po ovoj maloj svečanosti koju ste vi ovdje upriličili, i to sve u sjećanje kako na pokojnog Andriju Ankovića tako i na sve sportaše koji su ponikli ovdje u Gabeli i koji su kroz sport prije svega širili sve ono dobro što daje Gabela ,te sve dobro što daje Čapljina''.

Moram se naravno zahvaliti Udruzi navijača Torcida Gabela - Čapljina, jer sam i sam imao priliku od početka sudjelovati, ja bih rekao u stvaranju počevši od one papirologije, pa nadalje u pomaganju u radu Udruge onoliko koliko sam mogao, i zbilja je veliko zadovoljstvo kada vidite da su plodovi tog rada, plodovi napora te skupine ljudi vidljivi.

Ono što je meni posebno drago jeste činjenica da je Torcida Gabela - Čapljina radila mnoge stvari koje su i humanitarne i kulturne prirode. Time su pokazali da tu Udruga nisu samo navijači koji bodre svoj klub, nego i da rade kulturne i humanitarne aktivnosti - poručio je načelnik Vidić.

U ime Hajduka svečanosti su nazočili voditelj Odjela za članstvo Jasenko Ljubica koji je istaknuo kako Hajduk nikad ne zaboravlja svoje velikane, posebno ne one kalibra Andrije Ankovića, te klupski kroničar Jurica Gizdić.

- Jedna od aktivnosti Hajduka koja se intenzivno odvija jeste takozvana inventura svih značajnijih povijesnih artefakata kojih u skladištima Poljuda ima zaista puno, a ovo govorim zbog toga što ćemo se potruditi da sve što bude imalo veze s Andrijom Ankovićem, a bude pronađeno tijekom inventure, pronađe svoje mjesto u ovom muzeju, čime će Hajduk dati svoj obol ovome spomenu.

Kako reče Nikica, neraskidiva je zaista veza između Hajduka u GOŠK-a, i mi ćemo se potruditi da to tako ostane, a ja vam danas s ovog mjesta obećavam da će Hajduk učiniti sve da ta veza postane još jača kroz mlade naraštaje i generacije koje tek dolaze' - rekao je Ljubica.

Vrpcu je na ulazu u muzej, odnosno Ankovićevu rodnu kuću, presjekao poznati zadarski košarkaš Ivica Obad.

- Ovo je jedna velika odgovornost, jer pokojni Andrija je dao puno - i za Gabelu, i za nogometni sport, a za Hajduka posebno puno. Danas nas je okupio ovdje, jer on je legenda i mi zahvaljujući njemu imamo mogućnost da uđemo u ovaj muzej.

Ja, kao bivši košarkaš, mogu reći da je ovo hvale vrijedno za Torcidu za sve mještane Gabele jer ovaj muzej će ostati ovdje za naredne generacije koje će baštiniti ono što im je u naslijeđe ostavio Andrija. Hvala vam što ste mi dali čast da otvorim ovaj muzej - poručio je zadarski košarkaš Ivica Obad.