Hajdukova 2011. pamtit će se kao godina velikih promjena i epske proslave stotog jubileja!

Dinamo, Hajduk, Hajduk, proslava, Split, HNK Hajduk
Na broju jedan svakako se nalazi spektakularno obilježavanje stogodišnjice kluba za što su prvenstveno zaslužni njegovi navijači. Torcida je visoko postavila ljestvicu svojim načinom proslave velikog jubileja tako da će teško biti u dogledno vrijeme ponoviti ono što su navijači Hajduka napravili za svoj klub.

Danima prije tog povijesnog 13. veljače je cijela Dalmacija živjela Hajduka, i staro i mlado, svi su dali svoj obol. Cijeli Split je tih dana bio okićen u klupske boje, a u prvim minutama iza ponoći prema nebu je poletjelo desetak tisuća signalnih raketa, Hajduku u čast - noć je pretvorena u dan. Snimke velikog spektakla danima su obilazile zemaljsku kuglu, a oni koji su se tih dana zatekli u bilo kojem mjestu u Dalmaciji vrlo lako su mogli shvatiti koje je stvarno značenje Hajduka na ovim prostorima.

Druge dvije značajne stvari su izbori nove Uprave i Nadzornog odbora kluba koji su provedeni preko natječaja, a za koje je inicijativa također krenula od navijača. Sve je počelo krajem veljače nakon što su "bijeli" pod vodstvom Gorana Vučevića izvukli tek siromašni remi protiv Intera na Poljudu. Poslije utakmice - demonstracije ispred stadiona, sastanak Torcide i gradonačelnika Keruma, nakon kojeg je on obznanio kako će se nova Uprava kluba birati preko javnog natječaja.
Pobijedio Hrabar, izabran Maleš

Ožujak je donio i početak demokratskih promjena na Poljudu. Natječaj je između 33 prijavljenih kandidata iznjedrio današnjeg predsjednika kluba Hrvoja Maleša i dvojicu članova Uprave, Pavla Cicarellija, te Mila Nižetića. Treba podsjetiti da Maleš nije bio prvi izbor peteročlanog Povjerenstva koje se u prvi mah odlučilo za Vjekoslava Hrabara, no pod čudnim okolnostima je ocijenjeno kako su njegovi financijski zahtjevi preveliki zbog čega je na kraju izabran Maleš.

Torcida je u ovom slučaju igrala na dva fronta. U sjeni izbora za Upravu, trajali su pregovori, prvenstveno s dogradonačelnicom Anđelkom Visković, o drugom projektu koji će se kasnije nazvati "Naš Hajduk"! Cijeli smisao ovog projekta je bio da navijači biraju sedam od devet članova Nadzornog odbora Hajduka koji je nakon preoblikovanja praktički postao najvažnije klupsko tijelo. Nakon dugotrajnih pregovora gradska vlast je prihvatila argumente navijača, te je na sjednici Gradskog vijeća 15. srpnja jednoglasno prihvaćen njihov prijedlog. Mogla je početi priprema za ono što mnogi smatraju povijesnom prekretnicom u klubu.

U projekt se učlanilo 8 i pol tisuća navijača koji su na izborima 6. studenoga izabrali svojih sedam članova: Josipa Paladina, Šimu Luketina, Vjekoslava Hrabara, Branku Ramljak, Nikolu Koceića Bilana, Ljubu Pavasovića Viskovića i Antu Majića. Hajduk je ovim projektom dobio dvostruku korist. Osim što se iz kluba konačno makla politika, članarine od "Našeg Hajduka" otišle su izravno u klupsku blagajnu. Već na samom početku svog rada, novi Nadzorni odbor je pokazao kako će beskompromisno raditi za dobrobit kluba. Njihovo vrijeme tek dolazi, ali prema svim naznakama krenuli su vrlo odlučno.
Vučević opet neuspješan

Rezultati koje su "bijeli" postizali u međuvremenu i nisu za neku pohvalu. Već na samom startu sezone, odnosno na proslavi veliko jubileja, momčad Gorana Vučevića je doživjela hladan tuš u prijateljskoj utakmici protiv Slavije na Poljudu (0-2). Prodaja dva najvažnija igrača, Ibričića i Strinića, te izostanak dovođenja adekvatnih pojačanja moralo se odraziti na rezultat. Hajduk je derbi protiv Dinama na Maksimiru dočekao sa zaostatkom od pet bodova. Unatoč tome, vladao je veliki optimizam, čak pet tisuća navijača krenulo je prema Zagrebu, no neiskusna Vučevićeva momčad je na Maksimiru pala bez ispaljenog metka (0-2). Dinamo se odlijepio na plus osam i već je u ožujku mogao otvoriti šampanjac za proslavu nove titule.

To se potvrdilo i u narednim kolima kada je Hajduk zaredao s lošim rezultatima pa je u pitanje došlo i drugo mjesto. Tadašnji predsjednik Josip Grbić je reagirao smjenom trenera, drugi put je Ante Miše je zamijenio Vučevića. U posljednjih pet kola uspio je zadržati drugu poziciju, ali momčad je na kraju sezone bila na -17 i u totalnom rasulu.

Nova Uprava na čelu s Malešom se odlučila zahvaliti Miši, a 27. svibnja su na sveopće iznenađenje angažirali novog trenera - bivšeg bugarskog internacionalca Krasimira Balakova. Na brzinu je dovedeno sedam prinova, uglavnom stranaca od kojih je, pokazat će se, tek jedan (Lima) pravo pojačanje. Bez obzira na to, pripreme su odrađene u žestokom tempu, Hajduk je solidno krenuo u novu sezonu, no ubrzo je došlo do velikog pada forme, što je Dinamo vrlo brzo iskoristio za bijeg na plus osam, da bi se na kraju zaostatak "bijelih" sveo na pet bodova. Pred zimsku stanku momčad Krasimira Balakova uspjela je ispasti iz Kupa. Izbacio ih je Zagreb, što je dovelo u pitanje i trenerovu poziciju, ali i ostanak brojnih igrača. Na početku sljedeće godine zbog toga, a i zbog nužnog rezanja troškova, očekuje se i velika čistka u svlačionici. Jednostavno je došlo vrijeme da se Hajduk napokon okrene vlastitoj djeci. Ono što su prije mnogi najavljivali sada će se morati ostvariti silom prilika. Srećom, pomladak "bijelih" ove godine bilježi izuzetne rezultate.

Kraj godine donio je i jednu pravu "bombu" koja je zatresla cijeli hrvatski nogomet, a glavni akter cijele priče je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš. Praktički je preko noći od osobe koja je počela gubiti povjerenje navijača, postao heroj nacije. Maleš je u dogovorenoj akciji s USKOK-om raskrinkao hrvatsku sudačku mafiju. Uhićenje Željka Širića i Stjepana Djedovića pokrenulo je lavinu otkrivanja afera u hrvatskom nogometu. Jedan po jedan počeli su padati najviši dužnosnici našeg nogometa, a novi potresi na tom polju tek se očekuju. Ta priča zaključila je ovu nogometnu godinu na zalasku, a uvjereni smo da će obilježiti i cijelu sljedeću.

dalmacijanews