Hajdukov posao stoljeća: Vlašić bi mogao danas put Liverpoola, očekuje se rekordni transfer

Nikola Vlašić, Hajduk
Everton je poslao svoju ponudu na Poljud i čeka se još samo potvrda, zeleno svjetlo Hajduka i igrača pa da se transfer može smatrati realiziranim. No, sve vodi u tom pravcu.

Tako je krenulo i od ranog jutra kada je Vlašić umjesto da s ostatkom U21 reprezentacije iz Zagreba otputuje u Moldaviju na sutrašnji kvalifikacijski ogled, ostao u Hrvatskoj. Dobio je zbog posebnih okolnosti Vlašić na svoju molbu slobodno od izbornika Nenada Gračana, oslobođen je ove reprezentativne akcije.

Kako bi se možda već danas mogao zaputiti na Otok. A i engleski mediji su se konačno raspisali o dolasku najboljeg igrača Hajduka na Goodison Park.

Čekala se dozvola Nadzornog odbora

Jučer su se još u razgovorima na relaciji Hajduk - Everton - igrač "peglali" detalji, oko plaće, bonusa koji ovise o nastupima..., a potom je sve na koncu morao amenovati Nadzorni odbor "bijelih". Navodno je Hajduk inzistirao na fiksnih deset milijuna eura, Everton nudio manje. Vjeruje se da će se transfer realizirati na iznosu od oko deset milijuna eura.

Prema slovu ugovora navodno svaki iznos odštete iznad tri milijuna eura dijeli u omjeru 70:30 posto za Hajduk. "Bijelima" bi tako trebalo pripasti oko 7,9 milijuna eura. Sam Vlašić navodno bi godišnje trebao zarađivati oko milijun eura. U svakom slučaju riječ je o rekordnom

Hajdukovom izlaznom transferu, nadmašuje i onaj Nikole Kalinića u Blackburn.

Cijela priča zakotrljala se nakon utakmica Hajduka i Evertona u playoffu Europske lige. Odličan je dojam na trenera engleskog kluba Ronalda Koemana ostavio Vlašić, pogotvoo u uzvratnom susretu kada je "pojeo" vezni red momčadi s Goodison Parka. Navodno je odmah nakon poljudskog susreta Koeman kazao - želim Vlašića.

Pohvalno mu je prethodno o najboljem igraču Hajduka navodno govorio i bivši igrač, trener i sportski direktor "bijelih" Goran Vučević, nekadašnji Koemanov suigrač iz Barcelone. Osim Evertona i neki drugi klubovi bili su u igri. Želio je Vlašića i Tottenham, talijanski Milan, a spominjao se i interes Marseillea. Međutim, Everton je bio najkonkretniji, najviše je zagrizao.

Prema informacijama s kojima raspolažemo na trensferu je radio Vladan Filipović kojeg se dovodi u kontekst dolazaka Marka Futacsa i trenera Joana Carrilla u Hajduk. Na drugoj strani spona sa direktorom Evertona Steveom Walshom bio je menadžer Zoran Samardžija. Viđeni su svi u nedjelju u društvu menadžera Tomislava Nakića u poljudskoj loži na susretu Hajduka i Istre 1961.

I Koeman poslao izjavu

Sarajlija Samarždija najpoznatiji je u hrvatskoj javnosti kao čovjek koji je najzaslužniji za svojedobni odlazak Andreja Kramarića u Leicester za deset milijuna eura. U to vrijeme Walsh je bio glavni skaut Leicestera.

U klubu koji se kasnije senzacionalno okitio naslovom prvaka Engleske doveo je Leicester u eri Walsha, bivšeg skauta Chelseaja (skautirao Zolu, Drogbu...), uz Kramarića za male pare i tapa gotovo potpuno nepoznate igrače Mahreza, Kantea, Vardyja... Sve ih je Walsh skautirao. Nakon njih sada je "otkrio" i Vlašića.

Ne očekuje se ni kako bi trebalo biti poteškoća oko dobivanja radne dozvole, koja se najčešće ishoduje na temelju broja nastupa za A reprezentaciju svoje države (u zadnje dvije godine, mora biti u Top 50 reprezentacija svijeta, potreban broj nastupa ovisi o opoziciji reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici...).

Ovdje će se ipak raditi o posebnoj dozvoli. No, ipak se radi o transferu u iznosu od deset milijuna eura, Vlašić je igrač izvanrednih kvaliteta, Everton garantira kako Vlašića dovodi kao pojačanje, trener Evertona Ronald Koeman je poslao posebnu izjavu zašto želi dovesti Vlašića...

Slobodna Dalmacija