Hajduk ušao u povijest Manchester Uniteda

...d najvećih Hajdukovih nogometaša u povijesti.

I danas je na Poljudu bilo svečano. Svoju desetu knjigu s tematikom Hajduka i njegove povijesti u kino-dvorani poljudskog stadiona predstavio je ugledni povjesničar sporta Jurica Gizdić. Njegovo posljednje djelo bavi se povijesnim Hajdukovim utakmicama, gdje su sažeti novinski izvještaji sa 111 najvćeih utakmica u Hajdukovoj povijesti.

U zaista vrijednoj knjizi, koja će zasigurno pronaći svoje mjesto u vitrinama svih ljubitelja splitskog devedesetdevetogodišnjaka, Gizdić je obradio ogromnu materiju i dokumentirao novinske izvještaje sa svih velikih utakmica Hajduka. Tu se mogu pronaći sve najvažnije utakmice u povijesti "bilih", od one prve s talijanskim Calciom 11. lipnja 1911. (9:0) do superkupa s Rijekom 15. srpnja 2005., kad je Hajduk osvojio svoj posljednji trofej.

Među 111 obrađenih utakmica može se pronaći zaista mnoštvo zanimljivih detalja i događaja, a mi ćemo izdvojiti jednu koja se prilično rijetko spominje i honorira. Naime, prije dva tjedna navršilo se točno 30 godina od pobjede Hajduka nad Manchester Unitedom od 6:0, što je najveći poraz u povijesti danas najvrjednije sportske organizacije.

27. siječnja 1980. veliki Manchester United stogao je uveličati proslavu 69. Hajdukovog rođendana i preseljenja na novi Gradski stadion u Poljudu i doživio najveći poraz u svojoj povijesti. Pred 30.000 gledatelja Hajdukovci su izrešetali mrežu vratara "Crvenih vragova", s dva pogotka Bore Primorca, te Miše Krstičevića, Dražena Mužinića, Zlatka Vujovića i Mladena Bogdanovića. Zanimljivo je da je u tom uspjehu u Hajdukovom dresu sudjelovao i Stojan Mamić, brat izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka.

Danas kad je razlika između Manchester Uniteda i Hajduka najveća u povijesti lijepo se prisjetiti trenutaka kad se splitski klub mogao ravnopravno nositi i s onim najjačima. Na Old Traffordu nisu zaboravili ovaj poraz koji im je do danas ostao zabilježen kao najveći u klupskoj povijesti, a u klupskom muzeju na stadionu i danas je vidljivo istaknuta zastavica Hajduka koju su tog 27. siječnja "Crveni vragovi" donijeli sa sobom iz Splita.

Split, Gradski stadion u Poljudu, 30.000 gledatelja.

HAJDUK: Budinčević, Primorac, Krstičević, Luketin, Zo.Vujović, Rožić, Zl.Vujović (Mamić), Mužinić, Cukov, Đorđević (Bogdanović), Šurjak (Maričić).

MANCHESTER UNITED: Bailey, Nicholl, Houston (Jovanović), McIllroy, McQueen, Buchan, Coppel, Wilkins, Jordan, Maccari, Thomas (Grimes).

Strijelci: Primorac (22., 58.-11m), Krstičević (33.), Mužinić (40.), Zl.Vujović (57.), Bogdanović (81.)

Bernard Jurišić/sportnet.hr