Hajduk šokirao Dinamo: Napravljena je velika greška, derbi će se ipak igrati?

Torcida koreografija
Splićani su uputili žalbu Hrvatskom nogometnom savezu, te traže da se utakmica mora odigrati. Peteročlana Komisija za žalbe HNS-a bit će na mukama, jer Hajduk je naveo čak četiri razloga zbog kojih traži da se utakmica odigra.

Podsjetimo, utakmica je registrirana rezultatom 3:0 za Dinamo. Kako donose Sportske novosti, ovo su razlozi zbog kojih čelništvo Hajduka smatra da se mora odigrati novi dvoboj.

Hajdukova žalba u četiri točke

1. Hrvatski nogometni savez kao jedna udruga građana nije nadležan za donošenje odluke na koju je upućena žalba, a sve sukladno Zakonu o udrugama, Zakonu o športu, Statutu Udruge profesionalnih klubova Prve HNL, ali i Statutu HNS-a, jer je donošenje takve odluke u isključivoj nadležnosti Udruge profesionalnih klubova Prve HNL kao druge udruge građana. Sve iz razloga, jer ne može i ne smije Izvršni odbor HNS-a stupiti namjesto legalno izabranih tijela Udruge Prve HNL. Stoga čin "preuzimanja Udruge Prve HNL od strane Izvršnog odbora HNS" nije predviđen Statutom Udruge Prve HNL a niti Statutom HNS-a, a i tijela upravljanja Udruge Prve HNL su u mandatu pa takav čin "preuzimanja" nije zakonit, a niti statutaran, jer Udruga Prve HNL u formalno pravnom smislu djeluje u skladu sa Zakonom o udrugama i prema svom Statutu.

2. Josip Brezni u ime HNS-a nije ovlaštena osoba koja može jednostrano i samoinicijativno određivati novčane iznose visine naknade štete protiv HNK Hajduk, jer takvo ovlaštenje ima isključivo Sud sukladno Zakonu o obveznim odnosima, Zakonu o sudovima, te Zakonu o parničnom postupku.

3. Glavni sudac Ante Vučemilović Šimunović nije čekao momčad HNK Hajduk obveznih 15 minuta kako mu to nalažu Pravila nogometne igre, odluke Međunarodnog boarda i HNS-a, već je nakon 10 minuta otišao s terena, čime je počinio bitnu povredu Pravila nogometne igre, pa stoga HNK Hajduk nije povrijedio odredbu članka 56. Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS temeljem kojeg se utakmica registrirala 3:0 za GNK Dinamo slijedom čega se utakmica između GNK Dinamo i HNK Hajduka mora ponoviti.

4. Momčad HNK Hajduk nije neopravdano nastupila i to baš iz razloga jer je HNK Hajduk tražio kratku odgodu utakmice tako da se u konkretnom slučaju ne radi o tzv. neopravdanom nenastupanju.