Hajduk prihvatio Torcidin Kodeks

Torcida, Torcida, Hajduk, kodeks, Torcida, Ljubuški, Torcida, Hajduk, naš hajduk, Hajduk, Torcida, Hajduk, baklje, Torcida, rođendan
...na čelu sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom, koje se protivilo Kodeksu, i Torcide koja je tražila njegovo bezuvjetno prihvaćanje.

Danas prihvaćeni kodeks upravljanja Hajdukom postaje dio Statuta tog kluba. Hajduk je prvi sportski kolektiv u Hrvatskoj koji je 2008. preoblikovan u dioničarsko društvo čiji je grad Split s 56 posto dionica većinski vlasnik.

U Kodeksu se naglašava da je stručnost temeljni preduvjet obnašanja svih dužnosti u Hajduku te da čelništvo kluba mora imati jasnu viziju i strategiju razvoja Hajduka. Kodeksom se također zagovara potpuni profesionalizam vodstva Hajduka, zakonitost i transparentnost u poslovanju kluba, odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva Hajduka.

Osim toga Kodeksom se traži moralnost i da čelnici i djelatnici Hajduka nisu zakonski kažnjavani, te neovisnost upravljanja Hajdukom, sprečavanje sukoba interesa i očuvanje ugleda i tradicije Hajduka.

Torcida progurala izvorni kodeks

Prvobitno je na današnjoj skupštini Hajduka u izmjenama i dopunama Statuta bio ponuđen prijedlog uprave kluba za koji je predsjednik Skupštine Vinko Radovani rekao da je utemeljen na prijedlogu Torcidinog Kodeksa. No intervenirao je jedan od dioničara Žan Ojdanić, koji je i predsjednik Torcide, energično se usprotivivši tom prijedlogu klupske uprave.

Torcida neće odustati od Kodeksa i tražimo da se usvoji njegov izvorni sadržaj, a ne prijedlog uprave koji nema pravnu vrijednost jer su u njemu samo izvučeni termini iz Torcidinog Kodeksa, rekao je Ojdanić.

Ojdanić je zaprijetio i ostavkom na dužnost predsjednika Torcide ako se danas ne prihvati izvorni kodeks. Ojdanićeve pristaše nazočnima su podijelili pisani tekst u kojem se ističe da sadašnji predsjednik uprave Hajduka Joško Svaguša ne zadovoljava niti jednu točku Torcidinog Kodeksa.

Nazočnima se potom obratio splitski dogradonačelnik Jure Šundov rekavši da će on kao opunomoćenik gradonačelnika Keruma glasovati za prijedlog Torcidinog Kodeksa.

Split ima tri svetinje: Svetog Duju, Hajduka i Torcidu, kazao je Šundov.

U glasovanju, koje je potom uslijedilo, jednoglasno je prihvaćen Torcidin Kodeks upravljanja Hajdukom. Takav ishod glasovanja pozdravljen je burnim pljeskom, a nazočni su pjevali pjesmu Umrijet ćemo skupa za bile.

Po završetku zasjedanja Hajdukove skupštine još gromoglasnije su nazočni pjevali Hajdukove uspješnice, a Svaguša i Ojdanić su se međusobno pozdravili.

Svaguša obilato napadan

Tijekom zasjedanja Glavne skupštine u diskusijama je Svaguša bio izvrgnut žestokim kritikama više malih dioničara. Najoštrije je istupio dioničar Duško Grba, koji je u diskusiji o poslovanju Hajduka tijekom 2009. ne birajući riječi Svaguši javno rekao da laže i da je nanio štetu Hajduku od nekoliko milijuna kuna. Pritom je Grba rekao da je Hajduk prodajom tri igrača, Kalinića, Gabrića i Brkljače, te od sponzora zaradio više od 90 milijuna kuna pa su nelogične Svagušine izjave da je klub u minusu od 22 milijuna kuna.

Odakle Vam pravo da lažete, izravno je s govornice Grba rekao Svaguši. Kod Vas je nedostatak morala, a jeste li osoba upitne inteligencije, u što ja ne vjerujem, ili ste u političkom obračunu preko leđa Hajduka, što je vjerojatnije, kazao je Grba Svaguši.

Svaguša je odbacio takve primjedbe. Ne želim da itko vrijeđa mene i moju inteligenciju, imam tvrtku od 600 radnika, a u Hajduk sam došao sa srcem, kazao je.

Kritizirajući Svagušu, dioničar Željko Kovačević ga je između ostalog pitao: Što ćete učiniti protiv Dinamovog kupovanja utakmica jer Mamić nas godinama potkrada? Svaguša je odgovorio da ga Mamić apsolutno ne zanima.

Ja radim svoj posao, štitim svoj klub. Dakle, ne diraj me, ne diram te, dodao je Svaguša.

hrt.hr