Hajduk kažnjen utakmicom u Europi bez gledatelja i sa 30.000 eura radi pirotehnike!

Torcida, Hajduk, Torcida, Hajduk, NK Hajduk, Torcida, Torcida, Hrvatska, Gruzija, bojkot, Hajduk, Dinamo, gledanost, Hajduk, inter, Europska liga, Hajduk, kazna, UEFA, Torcida, rođendan, Torcida, HNS, Hajduk, torcida hajduk, Torcida, Hajduk, hajduk split torcida, everton, Poljud, Hajduk, Hajduk, Dinamo
...tijekom prvog dvoboja 2. pretkola Europske lige Hajduk - Skonto 2:0 što se 19. srpnja ove godine igrao u Splitu. Podsjetimo, u ovu euro-sezonu su Bijeli ušli s uvjetnom kaznom UEFA-e, te je svaki idući "organizacijski propust" mogao utjecati i na njezino aktiviranje, piše dalmacijanews.

Evo i najznačajnijih stavki iz UEFA-inog obrazloženja kazne:

- U 1., 3., 5., 21., 34., 38., 58., 60. i 63. minuti gore navedene utakmice, navijači HNK Hajduk Split zapalili su brojna pirotehnička sredstva, u obliku baklji, dimnih bombi, bengalki itd.

- Paljenje pirotehnike je ozbiljan prijestup jer to može ne samo poremetiti redovito odvijanje utakmice već, što je još važnije, ugroziti fizički integritet onih koji ih pale, drugih gledatelja, službenih osoba i, u nekom slučajevima, i samih igrača na terenu. Bacanje takvih sredstava predstavlja otegotnu okolnost (članak 17 DP), s obzirom na povećani rizik iz toga.

- U skladu s člankom 6 (1) DP "Učlanjeni savezi i klubovi odgovorni su u vezi ponašanja svojih igrača, službenih osoba, članova, navijača i drugih osoba koje obavljaju neke dužnosti na utakmici na zahtjev te organizacije odnosno kluba."

- Ova odredba postavlja načelo striktne odgovornosti klubova i nacionalnih saveza, koji se tako mogu smatrati odgovornima za postupanja trećih osoba čak i kada oni sami nisu u prekršaju.

- Zato se klub treba smatrati odgovornim za nedolično ponašanje navijača Hajduka u smislu kršenja članka 11 (2)(c) DP.

- U ovom slučaju, Kontrolno i disciplinsko tijelo je prije svega razmotrilo veliku količinu pirotehnike upotrijebljene za cijelo vrijeme utakmice, što je predstavljalo stalni rizik za sve osobe prisutne na utakmici. Ovo je također uzelo u obzir prošlost kluba, koja ovog časa broji 20 ranijih kazni radi neprimjerenog ponašanja navijača. Najviša kazna koja je bila određena Hajduku za takva kršenja bila je 60.000 €. Također je trebalo uzeti u obzir i da da je u kolovozu 2011. već bilo određeno da Hajduk mora odigrati jednu utakmicu iza zatvorenih vrata.

Ova sankcija je bila odgođena na rok kušnje od dvije godine. Očito je da sve te sankcije nisu imale utjecaja na klub i njegove navijače. U vezi s tim, Kontrolno i disciplinsko tijelo naglašava članak 15bis (3) DP koje određuje da "ako se novi prekršaj počini za vrijeme kušnje, nadležno disciplinsko tijelo, u pravilu, određuje izvršenje izvorne sankcije. Ova se može dodati disciplinskoj sankciji koja je određena za drugo kršenje."

- Zato, uzevši u obzir ovaj članak i sadašnje kršenje, koje je opet ozbiljnog karaktera, Kontrolno i disciplinsko tijelo nalaže izvršenje gore navedene odgođene kazne iz kolovoza 2011., naloživši Hajduku da svoju iduću utakmicu kod kuće u nekom klupskom takmičenju UEFA odigra iza zatvorenih vrata.
Nadalje uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost prekršaja i ponavljanje takvog prekršaja, Kontrolno i disciplinsko tijelo smatra da je novčana kazna od 30.000 € odgovarajuća i potrebna radi upozorenja klubu i njegovim navijačima da se takvo ponašanje ne može tolerirati u nogometu u organizaciji UEFA-e.

U Hajduku su iznenađeni ovom odlukom jer je delegat utakmice Hajduk - Skonto u izvješću napisao ocjenu izvrstan, a u klubu su izvršili sve potrebne predradnje da bi organizacija bila na najvišoj razini.

Iz Hajduka doznajemo da će upititi žalbu na ovu odluku