Gradski derbi Zrinjski-Velež očima Euromostarca

Pročitao sam na Vašem portalu članak Eurosporta o Gradskom derbiju, pa želim nešto napisati kao Euromostarac, čovjek koji je rođeni mostarac, i čovjek koji je živio godinama u Europi.

Već sam pisao tekstove za Vaš portal povodom slične teme, pa ću i ovaj puta pokušati na pravi način iskoristiti ustupljeni prostor. Opet će napomenuti da sam kao dijete iz miješanog braka potpuno neutralan, a ovo pišem više da ljudi u inozemstvu saznaju pravu istinu, jer ovdje u Mostaru je to dobro poznato.

Točno je da se prije rata u Mostaru navijalo za Velež, ali potpuno netočno da je cijeli grad disao za klub. Da se gospodin autor teksta samo malo raspitao kod bilo koga dobio bi odgovor da je većina Hrvata, posebno onih iz prigradskih naselja navijala za Dinamo i Hajduk, a većina Srba za Zvezdu ili Partizan. To je činjenica koju nitko ne može pobiti.

U tekstu se navodi još da su navijači Veleža ijevo orijentiranii i nostalgični za Jugoslavijom i Titom. To nema puno veze sa istinom, i ta se magla prodaje ljudima u inozemstvu koji su iz Mostara izbjegli početkom rata ,i koji dan danas žive u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, te im s tom pričom izvlači novac za klub koji su nekada voljeli. Ovo posebno ističem jer sam i sam jedan od onih koje su prevarili pričom o nekadašnjem našem Veležu. U više navrata sam novčano pomogao klub i iskreno danas bi volio da sam taj novac bacio u. Neretvu

Zrinjski i njegovi navijači jesu ono što jesu i nikada se ne stide to pokazati. Njihov klub je nacionalni, i shodno tome takva je politika od ponovnog pokretanja. Iako nacionalnu ideju ne podržavam, cijenim to što nisu dvolični. U Veležu se sa druge strane prelamaju razne struje, i tako ovisno ko je u vlasti mijenja se politika, od one koju je provodila SDA, pa SZBiH, sve dp SDP-a. U biti njima je zajedničko što su provodili samo bošnjačku politiku, i shodno tome Velež je bošnjački klub isto toliko koliko je Zrinjski hrvatski. To je jedina i prava istina, sviđalo se to nekome ili ne. Lijep pozdrav i hvala još jednom na ustupljenom prostoru.

hercegovina.info