Gostovanje na Pecari bit će za Zrinjski najteža utakmica u preostalih sedam kola

siroki - zrinjski 2019
U Zrinjskom se rado prisjete onih epskih preokreta iz 2014. iz Mostara i 2016. iz Širokog, a nerado statistike s Pecare, na koju će opet nadolazeće subote. Bit će to još jedan duel za rejting, ovog puta s jednom razlikom za Plemiće - bit će to vjerojatno najteža utakmica u preostalih sedam, koja bi mogla iznjedriti pitanje na odgovor mogu li nastaviti juriti vodeće Sarajevo.
Neće 53. Hercegovački derbi odlučiti prvaka, nit će Široki u njemu izboriti Europu, ali bi to ipak mogla biti utakmica koja će nam dati jasnije smjernice razvoja situacije, a itekako je zanimljivije što će ona donijeti Zrinjskom - jer Mostarci su se pomalo neočekivano ponovno našli u tijesnoj borbi za naslov, koji im trenutno bježi četiri boda.

Široki jedini zabio Zrinjskom

Zašto je Široki najteži mogući od preostalih rivala Zrinjskog? Pa da vidimo. Treba prije svega istaknuti to da je Zrinjski u trećem krugu već igrao sa vodećim Sarajevom i četvrtim Željom (dobio obje utakmice), a s obzirom da je Široki treći, slika je jasna. Tim s Pecare najbolje je plasirani od preostalih rivala, a i po dojmu u društvu preostalih domaćina (Mladosti, Čelika i Zvijezde), ali i gostiju u Mostaru (Sloboda, Radnik i Tuzla) djeluje kao na papiru najkvalitetniji.

Nadalje, prva utakmica proljeća (1:1) na Širokom i dalje je jedina prvenstvena u kojoj je Zrinjski ovog proljeća primio gol. Radnik (0:0), Mladost (0:0), GOŠK (0:1), Sarajevo (0:1), Krupa (0:2) i Željezničar (0:1) nisu uspjeli zatresti mrežu Mostaraca. Isto tako, na oprez naginje i podatak da Zrinjski nije pobijedio Široki u dva zadnja obračuna (0:0 iz rujna prošle godine i 1:1 iz veljače).

Remi na Koševu kao upozorenje

Široki je neugodan i zbog zadnjih rezultata, točnije zadnjeg - ostvarenog u Sarajevu. Nije bilo golova, bod je Goci Sedloskom i društvu obranom penala u 94. minuti spasio golman Luka Bilobrk i tako pomogao Zrinjskom. Neporažen je Široki u zadnja četiri kola, no nije u svakom od tih susreta briljirao - tipa kontra GOŠK-a (1:0). Možda neće Široki briljirati ni protiv Zrinjskog, no mogao bi mu takav otrgnuti bod i unazaditi mu šampionsku kampanju - bod koji bi posebno zabolio u slučaju neuspjeha Sarajeva u Tuzli.

Široki bolji na Pecari

U uvodu spomenuta statistika Hercegovačkih derbija na Pecari, još je jedan detalj koji ukazuje da Zrinjskom neće biti lako. Široki je naime uspješniji u utakmicama na Pecari, gdje je devet puta bio bolji, Zrinjski je slavio u tri, u šest navrata jednima i drugima upisan je po bod. Sasvim je normalno da je Široki na svom terenu bolji u međusobnim duelima, ali eto, Mostarcima tri puta nisu mogli ništa kod kuće, zadnji puta u ožujku 2016., kada je zabilježeno onih 3:4 u žestokoj, muškoj utakmici prepričavanoj među fanovima u regiji. Široki je tada imao 2:0, u 93. minuti Filip Arežina je pogodio za trobod Zrinjskog...
No, to je bio ožujak, sada je druga polovina travnja i manje je prostora za greške, kako za Zrinjski, tako i za Široki koji se, to je još jedna otegotna okolnost za Mostarce, i dalje bori za Europu. Još nije osigurao, s tim da ima i opciju finala Kupa.

Bagarić

Široki već sezonama nema pravog centarfora, no čini se da se i to promijenilo. Dražen Bagarić je taj. Najbolji je strijelac Širokog sa sedam golova u prvenstvu, a značajno je istaknuti - da je od toga tri zabio ovog proljeća..., i tomu dodao dva u Kupu. Između poraza na Koševu u drugom krugu prvenstva i ovog zadnjeg remija na Koševu svezao je četiri utakmice u kojima je zabio. Dovoljno rečeno.

Piše: Slaven Nikšić,[email protected]