Gorjet će London i Liverpool

Posebno se to odnosi na sraz Chelseaja i Arsenala, koji bi mogao odrediti nastavak utrke za naslov prvaka, no ništa manje uzbudljivo neće biti niti na Anfieldu gdje nas očekuje ogled Liverpoola i Evertona.

Arsenal je prošle nedjelje doživio grubo otriježnjenje u obliku uvjerljivog i zasluženog poraza od Manchester Uniteda. Crveni vragovi ušutkali su Emirates i s glatkih 3:1 odnijeli bodove iz Londona, ostavivši Arsenea Wengera pred nezahvalnim zadatkom.

Treba se, naime, vaditi na Stamford Bridgeu, u domu vodeće momčadi lige i prema trenutnoj formi najizglednijeg kandidata za naslov prvaka. Wenger niti ovaj put neće moći računati na hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silvu, pa bi od prve minute trebao krenuti Nicklas Bendtner.

Skandal oko Johna Terryja donekle je uzdrmao svlačionicu Chelseaja, no teško je vjerovati da može imati bilo kakvoga utjecaja na momčad koja će u nedjelju istrčati na Stamford Bridge. Terry je pogotkom protiv Burnleyja već pokazao da zna svoje probleme izolirati van "radnog mjesta", čime će posebno zadovoljan biti Carlo Ancelotti.

Osim Drogbe koji se vratio u prošlom kolu, talijanski će strateg ovoga tjedna na raspolaganju imati i Johna Obija Mikela, dok će na povratak Michaela Essiena zbog ozljede ipak pričekati. Bit će to sjajan dvoboj dviju momčadi koje ciljaju na najviši plasman, dvoboj u kojem tri boda nose ogromnu težinu.

Nešto manju, ali i dalje značajnu težinu imat će i bodovi iz Merseyside derbija, u kojem će se tradicionalno sastati nogometaši Liverpoola i Evertona. Gosti s Goodison Parka prošetat će Stanley Parkom i pokucati na vrata Anfielda, gdje će tražiti nastavak dobre forme zbog koje su u posljednjih devet utakmica izgubili samo jednom.

S druge strane bit će momčad kojoj je svaki bod bitan u neizvjesnoj utrci za "sudbonosno" četvrto mjesto, a i ovu će utakmicu morati odigrati bez Fernanda Torresa i Yossija Benayouna. Upitni su i nastupi Glena Johnsona i Philippa Degena. S druge strane, David Moyes pod znakom upitnika ima Mikela Artetu, a siguran je pak izostanak Phila Jagielke.

U sjeni dva velika gradska derbija smjestio se treći, po plasmanu njegovih sudionika možda čak i bitniji od sraza na Anfieldu. Tottenham će na White Hart Laneu ugostiti Aston Villu u izravnom dvoboju za četvrto mjesto. Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar spremni su za nove napore, s tom razlikom što je Modrić imao nešto više odmora jer nije sudjelovao u pobjedi Spursa nad Leedsom sredinom tjedna.

Ovoga vikenda na travnjaku nećemo vidjeti ni Ivana Klasnića, kojega i dalje muči ozljeda gležnja, a njegov Bolton na Reeboku će dočekati uzdrmani Fulham. Gosti iz Londona ipak neće biti lak zalogaj jer Bolton u posljednjih pet međusobnih ogleda nije uspio svladati momčad s Craven Cottagea.

Derbi sredine ljestvice na Britanniji će odigrati Stoke City i Blackburn, a u redovima Roversa od prve minute ponovno očekujemo i Nikolu Kalinića koji je u proteklom kolu odlučio utakmicu i donio bodove svojoj momčadi. Period privikavanja je, čini se, napokon iza našeg reprezentativca, koji bi u sljedećim kolima mogao dobivati sve više prilika.

Završi li londonski derbi neodlučenim rezultatom ili pak porazom Chelseaja, Manchester United bi uz očekivani trijumf nad najlošijom momčadi lige Portsmouthom mogao nakon ovoga kola zasjesti na čelo prvenstvene ljestvice. Za očekivati je potpunu mobilizaciju Fergusonovih trupa i ozbiljnost u pristupu jer to je utakmica koja aktualnim prvacima može donijeti puno, ali i odnijeti još više.

Unitedov gradski rival Manchester City putuje u Hull, gdje ga čekaju probuđeni Tigrovi. Naime, momčad Phila Browna sredinom je tjedna u zaostaloj utakmici odigrao neodlučeno s Chelseajem i oteo Ancelottijevoj momčadi bitne bodove u utrci za naslov. Mogu li samo nekoliko dana kasnije to isto učiniti i protiv Cityja, pokazat će subotnji ogled na stadionu KC.

Premiership, 25. kolo:
Subota: Liverpool - Everton (13:45), Bolton - Fulham (16:00), Burnley - West Ham (16:00), Hull City - Manchester City (16:00), Manchester United - Portsmouth (16:00), Stoke City - Blackburn (16:00), Sunderland - Wigan (16:00), Tottenham - Aston Villa (18:30); Nedjelja: Birmingham - Wolverhampton 14:30, Chelsea - Arsenal (17:00).

Milan Vuković/sportnet.hr