Goran Sablić: Ne bojimo se suđenja na Grbavici

NK Široki Brijeg - FC Ordabasy

... sve ambicije preusmjerio ka Premijer ligi BiH.

Za portal Avaz.ba trener Širokog Brijega, Goran Sablić, kazao je da je zadovoljan otvaranjem prvenstva, ali da njegova ekipa mora početi osvajati bodove na strani.

- Otvaranje sezone ocjenjujem kao vrlo dobro, iako u pet kola imamo tri domaće pobjede te dva poraza na strani. Smatram da smo mogli imati dva-tri boda više jer posjedujemo kvalitet. Nadam se da ćemo početi igrati bolje kao gosti i početi osvajati bodove - rekao je Sablić na početku razgovora.

Željo kandidat za titulu

Naredni rival Širokog Brijega, sarajevski Željezničar, nakon pobjede u derbiju je pun samopuzdanja, a Sablić smatra da će susret biti neizvjestan do samog kraja.

- Željezničar je na otvaranju sezone potvrdio da je jedan od kandidata za titulu. Teško mi je govoriti o našim prednostima pred ovo gostovanje. Po tradiciji, susreti ovih ekipa su uvijek neizvjesni i svaka utakmica je posebna za sebe - kaže trener Širokog Brijega.

Tim sa Grbavice u posljednjih 15 domaćih utakmica ne zna za poraz u Premijer ligi, a posljednji je bio prije više od godinua dana, minimalnim rezultatom od Zrinjskog.

Ipak, Široki Brijega je jedina ekipa koja se može pohvaliti da je od tada svladala Plave. Sablić smatra da je za pobjedu na Grbavici potrebna vjera u sebe.

- Najbitnija je vjera u sebe i svoje mogućnosti, a zatim neutralizirati najbolje pojedince protivnika te biti na visokom nivou po pitanju realizacije - dodao je.

Cilj Europa

Široki Brijeg nakon Želje čeka paklen raspored. Hercegovce očekuju susreti sa Borcem i Sarajevom. Sablić je govorio i o tim utakmicama kao i ciljevima Širokog Brijega.

- U ovoj ligi nema lakih protivnika. Idemo iz kola u kolo i ne razmišljamo dva-tri koraka unaprijed. Naš cilj je Liga za prvaka i izlazak u Europu. Igrački kadar nam je izmijenjen, imamo deset igrača ispod 22 godine i želimo imati ekipu koja igra prepoznatljivo i napadački - zaključio je Sablić.

Na kraju je još dodao da je uvijek pod pritiskom i imperativom rezultata, ali da ne razmišlja o budućim trenerskim izazovima te da mu je jedini fokus na Širokom Brijegu i ostvarivanju što boljih rezultata.

Bez straha od suđenja

Nakon utakmice protiv GOŠK-a bilo je nekoliko diskutabilnih situacija, koje su opet podigle prašinu u bh. javnosti. Međutim, Sablić kaže kako ne razmišlja o suđenju.

- Ne bojim se suđenja na Grbavici. Nikada i ne razmišljam tko nam sudi. Sebe i ekipu pripremam na način da je najbitnije da smo fokusirani na igru i izazove koji su pred nama - rekao je on.