Goran Karačić: Iz Zrinjskog na ljeto želim otići kao prvak

karačić
U Zrinjskom je to najveći dio jeseni bio Goran Karačić..., sve do ozljede, nakon koje se mladi reprezentativac BiH želi vratiti još jači.
Kada je na početku sezone obznanjeno da Ratko Dujković napušta Zrinjski, među navijačima je zavladala lagana panika. Jer Plemići su tada izgubili iskusnog i pouzdanog čuvara mreže s kojim je osvojen naslov prvaka, prošle sezone i službeno najboljeg vratar Premijer lige.
- I mene je iznenadio odlazak Ratka Dujkovića i to što sam morao uskočiti u vatru. Jer spremao sam se na početku sezone braniti samo u Kupu. Ali u klubu su vjerovali u mene, a posebno gospodin Danko Šulenta koji me je cijelo vrijeme gurao naprijed. Mislim da sam iskoristio priliku, rekao nam je 19-godišnji Goran.

Peh za pehom

Priliku je blago rečeno iskoristio, jer u seniorskom je debiju u prvih osam kola nanizao isto toliko nastupa bez primljenog pogotka, a do kraja jeseni primio je samo šest komada - tri posljednje utakmice nije branio zbog operacije prepona od koje se u međuvremenu oporavio.
- Bila je to rutinska operacija, dr. Brekalo je napravio odličan posao. Rehabilitaciju sam obavio kod brata Igora u Skopju, gdje se o meni svakodnevno brinulo šest-sedam ljudi. Sada sam u potpunosti oporavljen i spreman za pripreme..., vjerujem da će sve biti do mene, do moje glave. Jer gol nisam osjetio neka tri mjeseca, pa je za očekivati da će mi biti teško vratiti formu iz prvog dijela sezone.
Nažalost, u njegovom se slučaju potvrdila ona stara da "nesreća nikada ne dolazi sama". Danas ponovno mora u ruke kirurga...
- Utorak navečer sam proveo na hitnoj, upalila mi se zubna cista koja mi je otkrivena za vrijeme rehabilitacije u Makedoniji. U utakmici mlade reprezentacije prošle godine protiv Švicarske dobio sam udarac zbog kojeg sam ostao bez tri zuba, pa sam to išao popraviti, ali mi je otkrivena upala koju moram operirati da se ne bi proširila. Rečeno mi je da je riječ o rutinskoj operaciji.

Lončarić: Jaka psiha

Usprkos činjenici da je s nama razgovarao nakljukan tabletama protiv bolova, bio je raspoložen nastaviti s pričom..., posebno kada bi mu spomenuli konkurenciju među vratnicama i povratak na gol.
- Filip Lončarić je klasa od golmana, a prije svega dečko s jakom psihom. Iza njega su tri teške operacije koljena, ali on se svaki put vraćao jači. Na meni je da se nastavim truditi, nadam da ću ostati jedinica, a ne treba zaboraviti ni mog velikog prijatelja Krešimira Bandića koji jesenas nije dobio pravu priliku, kao ni Vladimira Vasilja. Ako odem na ljeto, ne sumnjam da će Zrinjski ostati s kvalitetnim rješenjima na golu.
"Ako odem?" Da. Goran se iskreno nada da će već na kraju sezone napraviti slijedeći veliki korak u karijeri.
- Ozljeda nije pokolebala moje planove. Imam jake ljude oko sebe, agente koji rade na tomu, pa se usuđujem reći da ću 99 posto napustiti klub na ljeto. Naravno do toga će doći ako eventualna ponuda zadovolji moje i uvjete mog kluba..., a važno mi je da Zrinjski zaradi. Jer samo se tako možemo nastaviti nositi sa Sarajevom i ostalim klubovima u koje je ušao svjež novac.

Bundesliga, Premiership...

A ponuda je, kaže mladi Karačić, već bilo. I to ozbiljnih.
- Trenutno nemam konkretnu ponudu, ali ranije su se interesirali klubovi iz Bundeslige i Druge njemačke lige..., ali i iz engleske Premier lige koja je također opcija. Ponavljam, imam jake ljude koji rade na tomu, a želja mi je otići iz Zrinjskog nakon proslave titule prvaka.
A kad smo već kod titule, proljeće će biti maratonsko. Odigrat će se samo dvanaest kola, što će reći da bi mogla odlučiti svaka od preostalih utakmica. Plemići za vodećom Slobodom zaostaju bod, Široki je tri ispod njih, a tu je hit prvenstva Radnik...
- Ne pamtim ovako neizvjesno prvenstvo. Odlučivat će nijanse, jedan kiks. Mi moramo ići utakmicu po utakmicu, a smatram da imamo sve preduvjete osvojiti naslov.
Pod preduvjetima Goran misli i na pojačanja/povratnike - Matiju Kataneca i Filipa Arežinu.
- Poznati su nam od ranije. Kad su oni igrali, ja nisam bio u prvom timu, ali dobro ih se sjećam. Matija je s Graovcem bio sjajan, a vjerujem da će tako biti i ovog proljeća. O Arežini i njegovim kvalitetama suvišno je pričati..., uvjeren sam da će nam biti od velike pomoći.

Donnarumma će biti najbolji na svijetu

Gianluigi Donnarumma je talijanska inačica Gorana Karačića. U redu, možda uspoređivati Serie A i Premijer ligu BiH nije umjesno, Gianluigi je i tri godine mlađi, ali dva spomenuta vratara imali su sličan put ove sezone. Obojica su iznenada uskočila u prvi tim i oduševila. Čak što više - poznaju se.
- Upoznao sam ga na turniru u Hrvatskoj. Bio je cimer sa Andrejem Modićem koji je također Milanov igrač..., jesen je odradio na posudi u Vicenzi. Sigurno da je imao neusporedivo bolje uvjete od vršnjaka u svijetu, Italiju i BiH ne bih ni uspoređivao, ali jako je talentiran. Dosta smo razgovarali, a osobno vjerujem da će kroz pet-šest godina biti jedan od najboljih vratara na svijetu.

Braća? Veliki profesionalci

Goran je, to danas znaju i ptice na grani, crna ovca obitelji. Jer njegova dva brata Ivan i Igor su rukometaši..., reprezentativci BiH i Hrvatske. I jednog i drugog ovog mjeseca čekaju obveze. Ivan će se boriti u kvalifikacijama za SP 2017. u Francuskoj, Igor na Euru u Poljskoj.
- Igor je imao ozljedu koljena, ali sada je srećom dobro. Koliki je profesionalac, dovoljno govori podatak da je mjesec i pol radio individualno da bi se što prije vratio u pogon. Njegovim riječima, Hrvatska na Euro ide po medalju. Ivan? On je posebna priča. Također profesionalac od glave do pete, taj ne bi ni slučajno pojeo neku glupost, nešto neprovjereno. Imao je čast s BiH otići na prvo veliko natjecanje, a vjerujem da će imati uspjeha i u ovim kvalifikacijama.

Dnevni list