FIFA-in korupcijski skandal: Sada je pod istragom FBI-ja i SP u Brazilu 2014.

njemacka

... blizak američkom pravosuđu pa kaže kako će ugovori koje su potpisali Fifa i poslovni partneri Svjetskog prvenstva u Brazilu i dobavljači biti pregledani.

Estado također piše da će fokus biti na odnosu između glavnog tajnika Fife, Jeromea Valckea i bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza i predsjednika organizacijskog odobra tog prvenstva Ricarda Texeire.

Brazilski mediji također pišu da će FBI pregledati ugovore koje su njih dvojica potpisali tijekom pet godina rada na pripremama za to prvenstvo. Nakon Svjetskih prvenstava 1998., 2010. te 2018. i 2022., ovo je već peto natjecanje koje se našlo pod istragom.

Racija u Venezueli

U međuvremenu, stigla je i vijest da je vojna obavještajna služba napravila raciju u prostorije Venezuelanskog nogometnog saveza kako bi prikupili dokaze za istragu koja je u tijeku. Bivši čelnik Saveza, Rafael Esquivel, prošlog je tjedna uhićen u Švicarskoj pod optužbom za primenja mita zajedno s još šest drugih dužnosnika Fife.

Ovaj racija je došla samo par sati nakon što je ondašnje tužiteljstvo zatražilo od zamrzavanje Esquivelovog bankovnog računa zbog istrage oko pranja novca. Predsjednik Nicolas Maduro javno je podržao ovu akciju.

Blazerovi transkripti

Podsjetimo, u srijedu su objavljeni transkripti svjedočenja Chucka Blazera bivšeg člana Fifinog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, u kojemu priznaje da su on i ostali članovi FIFA-inog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine. Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998.

Nakon njega, Jack Warner, bivši dopredsjednik FIFA-e platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između FIFA-e i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život.

Agencije