FC Celtic - nastao na temeljima ljubavi i vjere

Celtic, Europska liga, FC Celtic, Škotska, nogomet, Liga prvaka, Celtic, legia
Katolički nogometni klub Celtic nastao je na inicijativu oca Walfrida, irskog redovnika, koji se preselio u Škotsku kako bi pomagao katolicima iz Irske prisiljenih na odlazak zbog gladi na Zelenom otoku.

Walfrid je svoj život posvetio mladima. Tijekom 1880-ih godina bio je učitelj i ravnatelj u katoličkoj školi te je tada osnovao organizaciju koja se bavila pružanjem duhovne i materijalne pomoći najpotrebitijoj djeci.

Neprestano je tražio pomoć za tu djecu te je angažirao poznate ljude i organizacije iz tog doba kako bi i oni njima pomagali. Jednog dana zaključio je da bi nogomet bio dobro rješenje jer se kroz nogometne turnire mogao prikupiti novac za mnoge dječje potrebe. Ubrzo je sazvao sastanak u sakristiji crkve sv. Marije u Glasgowu, u studenom 1888. te predložio okupljanje nogometne reprezentacije pod nazivom „Celtic". I od tog dana nogometni klub Celtic počeo je širiti svoj katolički identitet po cijeloj zemlji.

„Razlog postojanja ovog kluba je ljubav", tvrde njegovi članovi i dodaju da se ponose njegovim katoličkim i dobrotvornim podrijetlom.

Otac Walfrid nije samo osnivač nogometnog kluba, već i simbol i primjer svima. U 2005. godini postavljen je njegov kip u Celtic Parku, a katolička suština nesporno je prepoznatljiv znak ovog kluba. I danas je ljubav prioritet Celtica. U sklopu kluba postoje brojne inicijative namijenjene siromašnoj i napuštenoj djeci čija je svrha provedba načela ljubavi osnivača.

laudato.hr