Favorizirani Dinamo dočekuje `nabrijani` Hajduk

Najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka igra se u srijedu na stadionu Maksimir povodom polufinalne utakmice kupa Hrvatske. 

Prošle godine ova dva kluba susrela su se u finalu, a na kraju je 'Rabuzinovo sunce' podigla momčad Dinama. U Zagrebu, u prvoj utakmici Dinamo je bio bolji rezultatom 3:0 i mislilo se da će uzvrat biti samo formalnost, ali Hajduk je odigrao jednu od najboljih utakmica u sezoni i na svom Poljudu slavio 3:0, te se pristupilo izvođenju kaznenih udaraca.

Na kraju je Dinamo bio bolji u lutriji jedanaesteraca i teškom mukom su svladali Hajduk. Tim trofejom Dinamo je ponovno uzeo duplu krunu, dok je Hajduk još jednu godinu ostao bez trofeja.

Splitska sezona za zaborav

Ovu godinu Hajduk igra jako loše. Sezonu su počeli nenadanim porazom u Europa ligi od Žiline, a pomaci su se vidjeli tek nakon što je na klupu bilih došao Eduardo Reja. No, Reje više nema i danas je na klupi Stanko Poklepović, koji je od preuzimanja momčadi u četiri utakmice uzeo sedam bodova.

Nikako se Hajduk ne uspijeva vratiti na stare staze slave. Navijačko nezadovoljstvo je na vrhuncu, ali u upravi kluba nema nikakvih promjena. Nastavlja se s radom kao i dosad, a taj rad ne donosi ništa dobrog. 

Hajduk trenutno nije u formi. U odnosu na početak proljetnog dijela prvenstva, kad su ostvarili dvije uzastopne pobjede, malo su se 'ispuhali' i u posljednje dvije utakmice su došli do samo jednog boda, protiv Rijeke na Poljudu. 

Hajduk želi preko kupa do Europe

Ovo je Hajduku, kako stvari stoje, jedini put prema Europi. U prvenstvu ne stoje najbolje, a kup je uvijek lutrija u kojoj mogu u dvije utakmice izvući dobar rezultat. Tako je Hajduk sve svoje snagu usmjerio prema kupu i prema ovoj utakmici protiv Dinama i nadaju se da sa stadiona Maksimir mogu 'izvući pozitivan rezultat, a to bi bio svaki minimalni poraz i bilo kakva pobjeda, ili neodlučen rezultat.

Očekuje se velika potpora s tribina

Splićani se nadaju da mogu doći do pogotka pred uzvrat na svom stadionu.

Na vratima će biti Danijel Subašić, koji je jako dobar vratar, ali je protiv Rijeke napravio ogroman kiks, i zbog njega su 'fiumani' došli do izjednačenja.

U obrani bi trebali biti Strinić, Buljat, Maloča i Rubil. Obrana je to, koja je u četiri utakmice primila tri pogotka. 

Vezni red bi trebala sačinjavati četvorka Andrić, Tomasov, Ibričić i Skoko, a u napadu bi kao povučeni napadač trebao biti Anas Sharbini, a isturena špica Vukušić.  Dinamo neprikosnoven u 1. HNL

Na drugoj strani je Dinamo, koji je prvi na ljestvici 1. HNL, ali, isto tako, Dinamo u posljednje vrijeme ne igra najbolje. Iako su u posljednjem kolu zabilježili pobjedu u Koprivnici protiv Slaven Belupa od 1:0 igrom nikog nisu oduševili.

Zasad u proljetnom dijelu prvenstva imaju tri slavlja (Croatia Sesvete 6:0, Osijek 1:0 i Slaven Belupo 1:0) i jedan neriješen rezultat (Zadar 0:0). 

Kruno Jurčić nikako da pronađe pravu formulu da Dinamo zaigra na nivou svog renomea. Igra je katastrofalna. Obrana još koliko toliko funkcionira, jer zasad su 'modri' bez primljenog pogotka u proljetnom dijelu prvenstva, ali vezni red i napad su postali problem.

Brazilac Sammir igra jako loše i ne zna se do kad će u 'plavom' taboru trpjeti njegove igre. On bi trebao biti igrač, uz Moralesa, koji će povući sve napade Dinama, ali jednostavno, to mu ne uspijeva. Ne trudi se dovoljno, ali, ruku na srce, on nije kalibar igrača koji može igrati u prvih 11 Dinama.

'Modri' su skoro pa sigurni prvaci Hrvatske, imaju ogromnu bodovnu zalihu ispred drugoplasirane Cibalije, koja zaostaje osam bodova. No, u Dinamo žele dvostruku titulu, kao što su to napravili i prošle godine.

Povreda Cufrea malo je poremetila planove 'modrih'

U momčadi neće biti Argentinca Leonarda Cufrea, koje je ozlijeđen i njega će nevjerojatnije zamijenitiTomislav Barbarić. Velik je to udarac na ambicije Dinama u kupu, ali 'koga nema bez njega se može'. 

Hajduk vjeruje u pozitivan ishod utakmice

Na vratima će biti Tomislav Butina, koji je prošle godine i donio trofej 'modrima', dok će u zadnjem redu biti Etto, Barbarić, Kovač i Ibanez. Nije najbolji izbor, ali to je ono što Dinamo u ovom trenutku može poslati na teren u zadnju liniju.

U veznom redu Sammir, Badelj, Morales i Vrdoljak. Morales igra jako dobru sezonu, čak je pozvan u reprezentaciju Čilea zbog svojih dobrih igara. Badelj je pokretač svih akcija, dok Vrdoljak, kao ni Sammir, nije kalibar za Dinamo, ali će najvjerojatnije započeti u prvih 11. Tu su i Calello i Tomečak, ali sumnjamo da će njih dvojica biti u prvih 11.

Napad bi trebali sačinjavati Mario Mandžukić i Miroslav Slepička. Mandža u posljednje vrijeme igra promjenjivo, ali protiv Hajduka je uvijek bio u dobroj formi. Slepička je krasnim pogotkom donio pobjedu u Koprivnici i on bi trebao započeti utakmicu protiv Hajduka.

Svi se slažu da je Dinamo veliki favorit, ali derbiji su uvijek zanimljivi i nikad se ne zna konačni pobjednik. Tako je i ovog puta. Samo se nadamo da ovo neće biti još jedan tipični derbi prepun prekršaja, nego da ćemo uživati u prelijepom nogometu.

JAVNO.COM