Evo koliko zarađuju Dinamovi igrači u odnosu na Atalantine

Dinamo, Atlanta, Liga prvaka

Dinamo u srijedu u 21 sat (HTV 2) u Maksimiru dočekuje Atalantu u utakmici 1. kola skupine C Lige prvaka.

Hrvatski prvak se nakon tri godine vraća u najelitnije europsko natjecanje, u kojem je 2016. skupinu sa Sevillom, Juventusom i Ajaxom završio bez ijednog boda i gola. No puno toga se u Maksimiru promijenilo od tada i Dinamo Nenada Bjelice vjeruje da se ove sezone s Atalantom, Manchester Cityjem i Šahtarom može boriti za nastavak europskog puta na proljeće. 

Bjeličinim dolaskom Dinamo je počeo sličiti na solidnu momčad srednjeg europskog ranga, što je pokazao i prošle sezone, no Liga prvaka je potpuno drugi svijet za Europa ligu i Dinamovi igrači i trener tako će provjeriti kako stoje u odnosu na najbolje europske klubove. U kalkulacijama, koje su uvijek nezahvalne, kao možda i ključna utakmica postavlja se upravo ona sutrašnja protiv Atalante. Želi li Dinamo imati realne izglede za europsko proljeće, ne bi smio sutra izgubiti od Talijana.

To će biti težak zadatak jer je momčad Giana Piera Gasperinija prošle sezone osvojila treće mjesto u Serie A i zabila najviše golova u cijelom prvenstvu. Putem je u kupu s 3:0 pregazila Juventus, koji je igrao u vrlo jakom sastavu, a stil igre koji gaji Atalanta namučit će i puno jače momčadi od Dinama. Svi već znaju koliko je opasan Atalantin trojac u napadu Zapata - Gomez - Iličić, ali i koliko je ranjiva njezina obrana, kojoj su u osnovi samo tri igrača kojima se u fazi obrane priključuju bokovi Hateboer i Gosens. O tome dovoljno govori podatak da su u tri ovosezonske utakmice već primili šest golova, a prošle sezone su primili samo gol manje od Fiorentine, koja je Serie A završila na 16. mjestu.

Atalanta dvostruko skuplja

Atalanta je nedvojbeno igrački kvalitetnija momčad od Dinama, a kad su vrijednosti i plaće u pitanju, talijanska momčad je točno dvostruko vrjednija. Najskuplji igrač svakako je Duvan Zapata, koji tehnički nije Atalantin igrač, već Sampdorijin, a došao je na posudbu u Bergamo na dvije sezone. Kolumbijac prema Transfermarktu vrijedi 40 milijuna eura iako je Sampdoria za njega ovog ljeta odbila puno veće ponude. West Ham je navodno nudio čak 60 milijuna eura.

Dinamo,Atlanta,Liga prvaka

Osim njega, Atalanta u početnoj postavi ima još sedam igrača vrijednih deset ili više milijuna eura pa je ukupna vrijednost momčadi za koju se očekuje da će istrčati na Maksimiru 155,5 milijuna eura. Najjeftiniji u Gasperinijevoj postavi je 33-godišnji stoper Andrea Masiello koji vrijedi samo milijun eura.

Transfermarkt je ovaj tjedan korigirao cijene pa je Daniju Olmu ona udvostručena i najbolji Dinamov igrač sad vrijedi 30 milijuna eura. Španjolac je daleko najvrjedniji igrač u momčadi i jedini je koji prema ovoj relevantnoj stranici vrijedi više od deset milijuna eura. Iza njega su Dominik Livaković i Bruno Petković koji su procijenjeni na po osam milijuna eura, a momčad koja bi trebala započeti sutrašnju utakmicu vrijedi 74,9 milijuna eura, dvostruke manje od Talijana.

Dinamo,Atlanta,Liga prvaka

Najslabije plaćeni igrač Atalante zarađuje manje od najslabije plaćenog igrača Dinama

Gotovo isti je odnos i kad su plaće igrača u pitanju. Najplaćeniji u Bergamu je Duvan Zapata, koji zarađuje 3,3 milijuna eura bruto po sezoni. Kad se odbije porez koji je u Italiji na plaće iz najvišeg razreda 45 posto, Zapata u džep stavi 1,73 milijuna eura. Identičan ugovor ima i Alejandro Gomez, dok je treći najplaćeniji igrač Josip Iličić s 1,44 milijuna eura. 

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić, koji je na posudbi iz Chelseaja, plaćen je 1,25 milijuna eura, a najslabije plaćeni član početne postave je Robin Gosens koji, prema dostupnim informacijama, zarađuje 294.000 eura po sezoni.

Dinamo,Atlanta,Liga prvaka

Ugovori najplaćenijih igrača u Dinamu su također dvostruko slabiji od onih u Atalanti, ali zanimljivo je da nijedan igrač u Bjeličinoj udarnoj postavi ne zarađuje “samo” 300.000 eura, koliko prima Gosens. Najveći ugovor trenutačno ima Mario Gavranović, kojeg Dinamo plaća 800.000 eura po sezoni, dvostruko manje nego što zarađuje Zapata. Dominik Livaković potpisao je novi ugovor koji mu jamči 750.000 eura po sezoni, a Kevin Theophile-Catherine zarađuje 700.000 eura godišnje. Kapetan Arijan Ademi plaćen je 600.000, Bruno Petković 550.000, a Emil Dilaver 500.000 eura. Iza njih su Mislav Oršić, Amer Gojak i Izet Hajrović koji zarađuju između 400.000 i 500.000 eura, a Petar Stojanović, doznajemo, zarađuje 450.000 eura po sezoni.

A gdje je Dani Olmo? 

Španjolcu je ponuđen ogroman petogodišnji ugovor vrijedan čak deset milijuna eura, ali ga najbolji Dinamov igrač još nije potpisao jer, navodno, nije zadovoljan otkupnom klauzulom. Prema postojećem ugovoru, Olmo zarađuje 350.000 eura i trenutačno je najslabije plaćeni igrač u Dinamovoj momčadi iako je najvrjedniji.

Index.hr