Evo koga Hrvatska može dobiti te izbjeći na ždrijebu

neredi
Ono što je nakon pobjede nad Maltom 0:1 poznato jest to da će hrvatska nogometna reprezentacija biti drugi nositelj zajedno s Italijom, Rusijom, Švicarskom, Austrijom te eventualno Bosnom i Hercegovinom, a ona još mora igrati dodatne kvalifikacije. Međutim, ako BiH ne izbori plasman na Euro te uz to primjerice Ukrajina ne prođe dalje, u taj drugi bubanj s nama će vrlo nezgodna Češka. Sama činjenica da ćemo 100 posto zaobići nezgodne Talijane ili sve bolje Ruse jedina je dobra vijest. Ali o tom potom...

Međutim, isto tako je poznato da ćemo iz prve jakosne skupine dobiti nekoga od velikana kao što su Francuska, Njemačka, Španjolska, Engleska, Portugal ili Belgija.

Dok ne završe dodatne kvalifikacije, neće se znati nositelji od druge do četvrte jakosne skupine i još je puno toga otvorenog. Trenutačno su u trećoj jakosnoj skupini Ukrajina, Češka, Švedska, Poljska, Rumunjska i Slovačka, a Ukrajina i Švedska moraju igrati dodatne kvalifikacije.

Primjerice iz posljednje jakosne skupine možemo izvući vrlo nezgodne protivnike kao što su Albanija, zatim Turska, Island, Wales ili dobro nam poznata Norveška (ako prođe dodatne kvalifikacije).

U svakom slučaju, niz nastupa na velikim natjecanjima se nastavlja kada je u pitanju hrvatska nogometna reprezentacija, a ona je od neovisnosti propustila samo dva velika natjecanja: Euro 2000. te Svjetsko prvenstvo 2010.

Kako god se okrene, Euro 2016. u povijest će ući po tome što će na njemu nastupiti rekordne 24 reprezentacije. Iz svake od šest skupina dalje idu po dvije prvoplasirane reprezentacije (12) te još četiri najbolje trećeplasirane. Nakon toga kreće osmina finala, tj. nokaut-faza u kojoj je sve moguće.

htportal.hr